MozaikEvett már cigányosat?

2016. augusztus 14., vasárnap
 
Evett már cigányosat?

Budai Zsanett a harmincas évei elején járó gyönyörű cigánylány imád főzni, egyszerű vidéki fiatalnak tartja magát, aki, amikor szociológusként dolgozott, szinte újra ismerkedett a cigányságával, képzőművészekkel, írókkal, értelmiségiekkel. Hajtja az olthatatlan vágy, hogy a világ összes ízét megismerje.

Tonté Barba­ra is érett szépség, aki kislány kora óta a konyhában sertepertélt, és nézte, ahogy Anyukája főzött. „Imádom minden mozdulatát, ízét, és illatát. Tőle tanultam mindent. Ő szeretve etet és etetve szeret.

 

Milyen a cigány konyha? Hogyan is állunk a roma gasztronómiával? A kérdések egyszerűek, a válaszok kevésbé.

 

„Végtelen találékonyság és kreativitás” mondja Budai Zsanett. Tonté Barba­ra szerint, „nincs cigány konyha! Nincs egy mindenki számára elfogadható válasz! Attól cigány egy étel, hogy cigány­ként én készítem el.”- zárja rövidre a Vásárhelyi Hírek kérdését.

Alapjában véve nem is igazán törődnek vele, ehelyett egyre népszerűbb Romani Gastro nevű blog oldalukon jobbnál jobb receptekkel és ötletekkel bombázzák az egyre növekvő számú olvasóikat. Mint mondják, mindig megvan a közös nevező, de néha a két gaszt­roblogger között nagy vita is keveredik! Hogy miből? Hát például abból, hogy a töltött káposztát Zsanett több hússal, míg Barbara kevesebbel képzeli el.

Na persze Barbara és Zsanett között sok a hasonlóság. Mindketten a harmincas éveikben járnak, mindketten Csongrád me­gyéből származnak: Zsa­net a Hódmezővásárhelyhez közeli Mindszentről. Barbara bár szegedi, édesapja mindszenti.

“Egy munkahelyen dolgoztunk és már hónapok óta ismertük egymást, amikor kiderült, hogy mindkettőnknek vannak mindszenti hozzátartozói”- mondta Zsanett, aki a Parlamentben titkárnő. Barbarához hasonlóan ő is egyetemet végzett és mindketten a köz­igazgatásban dolgoznak.

 

A Romani Gastro néven futó bloglapjuk nagyrészt hobbi, és éppen azt akarja bemutatni, hogy roma gasztronómiát, mint ilyen meghatározást nehéz lenne értelmezni.

“Ha nagyon akarjuk elemezni, a vándorló életmód az étkezést is befolyásolta, nem az állandóság a jellemző, sok a kompromisszum, nincs pazarlás”- mondta Zsanett.

Barbara szerint viszont: “Aki valaha is ízlelt cigányosan elkészített ételt, az ponto­san tudja, hogy habár né­hány kivétellel ugyanazok­ról az ételekről beszélünk, mégis más. Alapjában véve sokkal fűszeresebb, többet használják a borsot, zsírosabb az étel.”

 

Zsanett arról is beszélt, hogy nehezen viseli, amiért rengeteg ennivaló végzi a sze­métben.

Blogjukon keresztül is szeretnék erre felhívni a figyelmet. A szerényebb pénztárcájúak is készíthetnek igényes ételt a szárnyból, a far-hátból,  belsőségekből. Itt van például a báránymáj, amiből finomat lehet készíteni. Vagyis, ahogy Zsanett fogalmaz, receptjeikkel a szükségből próbálnak erényt ková­csolni.

Az eddig elmondottakból is kiderül, izgalmas és érdekes ötletek, receptek kerülnek ki a „konyhájukból”. Őszre tervezik sok képpel illusztrált első könyvüket.

 

A Vásárhelyi Hírek kérésére, a családi vonatkozásra utalva kértük egy jellegzetesnek mondható Vásárhely környéki cigány étel receptjét.

 

Mindszenti tésztaleves

 

Bár még augusztus van, de jön az ősz, aminek hangulatából semmi nem zökkent ki jobban, mint egy paradicsomos tésztaleves, amit általában tavasszal és nyáron készítünk az üdítő zeller és a paradicsom harmonikus íze miatt gazdagon zöldségekkel, és házilag, kézzel gyúrt tésztával.

A recept a mindszenti dédi klasszikus receptje. Minden alkalommal, mikor megfőzzük, rá gondolunk, és örökké hálásak leszünk Neki érte. Picit munka- és időigényes, de megéri, mert a végeredmény mennyei.

Hozzávalók:

 
-1 csomó sárgarépa
-1 csomó gyökér
-2 db zellergumó és zöldje
-4 db paradicsom
-2 db paprika
-1 fej hagyma
-1 db karalábé
-4 db burgonya
-só
-bors

 A tésztához:
-6 tojás
-50 dkg liszt
-pici víz

 

A zöldségeket karikákra kell vágni, lepirítani kevés olajon addig míg meg nem színezi a sárgarépa a zsiradékot. Félrehúzva pirospaprikával megszórom majd felengedem vízzel addig  hogy ellepje a zöldségeket, belerakom egészben a hagymát, ízesítem majd lassan, alacsony hőfokon főni hagyom.

A tésztához a lisztet egy magas falú keverőtálba teszem majd a tojásokat ráütöm és sózom, majd elkezdem gyúrni, összeállítani. A tojás méretétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Fontos hogy vízzel ne hígítsuk, mert kemény tésztát kell kapjunk.

Ha összeállt cipót formázok belőle letakarom tiszta konyharuhával és pihenni hagyom.

A levesbe teszem a további hozzávalókat: burgonya, zeller zöld, a paradicsomokat keresztben bevágom és ismét hagyom főni.

A tésztából kisebb cipókat készítek és elkezdem bőven lisztezett deszkán kinyújtani. Ebből a mennyiségű tésztából 3 vagy 4 lapot lehet gyújtani. Ha készen van abroszra terítem és szikkadni hagyom.

A lapokból késsel metéltet készítek és ismét száradni hagyom.

A levesből kiszedem a paradicsomokat és szűrőn vagy passzírozón keresztül visszateszem a levesbe.

Beleteszem a tésztát is, majd 5-8 perc alatt készre főzöm.

Amikor ezt a levest készítette a tésztából mindig többet készített mert a második fogáshoz is ezt tálalta (túróval, tejföllel) és tyúkpörkölttel.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Január 6. Vízkereszt

Január 6. Vízkereszt

A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát. Pedig már a 3. századtól különleges jelentőséggel bír.
Emlékezés a 113 vásárhelyi katonára is

Emlékezés a 113 vásárhelyi katonára is

Az 1943. évi szovjet támadás évfordulóján január 12-én délután fél négykor koszorúzás lesz a Hősök terén álló második világháborús emlékműnél.

A támadások következtében magyar katona nem sérült meg

A támadások következtében magyar katona nem sérült meg

Január 7-én, az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban. Nem publikus, hány vásárhelyi katona teljesít külszolgálatot.

Ezeken a napokon nem dolgozunk 2020-ban

Ezeken a napokon nem dolgozunk 2020-ban

2020-ban csupán két munkanap-áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége a húsvéti időszakra esik majd.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.