MozaikEvett már cigányosat?

2016. augusztus 14., vasárnap
 
Evett már cigányosat?

Budai Zsanett a harmincas évei elején járó gyönyörű cigánylány imád főzni, egyszerű vidéki fiatalnak tartja magát, aki, amikor szociológusként dolgozott, szinte újra ismerkedett a cigányságával, képzőművészekkel, írókkal, értelmiségiekkel. Hajtja az olthatatlan vágy, hogy a világ összes ízét megismerje.

Tonté Barba­ra is érett szépség, aki kislány kora óta a konyhában sertepertélt, és nézte, ahogy Anyukája főzött. „Imádom minden mozdulatát, ízét, és illatát. Tőle tanultam mindent. Ő szeretve etet és etetve szeret.

 

Milyen a cigány konyha? Hogyan is állunk a roma gasztronómiával? A kérdések egyszerűek, a válaszok kevésbé.

 

„Végtelen találékonyság és kreativitás” mondja Budai Zsanett. Tonté Barba­ra szerint, „nincs cigány konyha! Nincs egy mindenki számára elfogadható válasz! Attól cigány egy étel, hogy cigány­ként én készítem el.”- zárja rövidre a Vásárhelyi Hírek kérdését.

Alapjában véve nem is igazán törődnek vele, ehelyett egyre népszerűbb Romani Gastro nevű blog oldalukon jobbnál jobb receptekkel és ötletekkel bombázzák az egyre növekvő számú olvasóikat. Mint mondják, mindig megvan a közös nevező, de néha a két gaszt­roblogger között nagy vita is keveredik! Hogy miből? Hát például abból, hogy a töltött káposztát Zsanett több hússal, míg Barbara kevesebbel képzeli el.

Na persze Barbara és Zsanett között sok a hasonlóság. Mindketten a harmincas éveikben járnak, mindketten Csongrád me­gyéből származnak: Zsa­net a Hódmezővásárhelyhez közeli Mindszentről. Barbara bár szegedi, édesapja mindszenti.

“Egy munkahelyen dolgoztunk és már hónapok óta ismertük egymást, amikor kiderült, hogy mindkettőnknek vannak mindszenti hozzátartozói”- mondta Zsanett, aki a Parlamentben titkárnő. Barbarához hasonlóan ő is egyetemet végzett és mindketten a köz­igazgatásban dolgoznak.

 

A Romani Gastro néven futó bloglapjuk nagyrészt hobbi, és éppen azt akarja bemutatni, hogy roma gasztronómiát, mint ilyen meghatározást nehéz lenne értelmezni.

“Ha nagyon akarjuk elemezni, a vándorló életmód az étkezést is befolyásolta, nem az állandóság a jellemző, sok a kompromisszum, nincs pazarlás”- mondta Zsanett.

Barbara szerint viszont: “Aki valaha is ízlelt cigányosan elkészített ételt, az ponto­san tudja, hogy habár né­hány kivétellel ugyanazok­ról az ételekről beszélünk, mégis más. Alapjában véve sokkal fűszeresebb, többet használják a borsot, zsírosabb az étel.”

 

Zsanett arról is beszélt, hogy nehezen viseli, amiért rengeteg ennivaló végzi a sze­métben.

Blogjukon keresztül is szeretnék erre felhívni a figyelmet. A szerényebb pénztárcájúak is készíthetnek igényes ételt a szárnyból, a far-hátból,  belsőségekből. Itt van például a báránymáj, amiből finomat lehet készíteni. Vagyis, ahogy Zsanett fogalmaz, receptjeikkel a szükségből próbálnak erényt ková­csolni.

Az eddig elmondottakból is kiderül, izgalmas és érdekes ötletek, receptek kerülnek ki a „konyhájukból”. Őszre tervezik sok képpel illusztrált első könyvüket.

 

A Vásárhelyi Hírek kérésére, a családi vonatkozásra utalva kértük egy jellegzetesnek mondható Vásárhely környéki cigány étel receptjét.

 

Mindszenti tésztaleves

 

Bár még augusztus van, de jön az ősz, aminek hangulatából semmi nem zökkent ki jobban, mint egy paradicsomos tésztaleves, amit általában tavasszal és nyáron készítünk az üdítő zeller és a paradicsom harmonikus íze miatt gazdagon zöldségekkel, és házilag, kézzel gyúrt tésztával.

A recept a mindszenti dédi klasszikus receptje. Minden alkalommal, mikor megfőzzük, rá gondolunk, és örökké hálásak leszünk Neki érte. Picit munka- és időigényes, de megéri, mert a végeredmény mennyei.

Hozzávalók:

 
-1 csomó sárgarépa
-1 csomó gyökér
-2 db zellergumó és zöldje
-4 db paradicsom
-2 db paprika
-1 fej hagyma
-1 db karalábé
-4 db burgonya
-só
-bors

 A tésztához:
-6 tojás
-50 dkg liszt
-pici víz

 

A zöldségeket karikákra kell vágni, lepirítani kevés olajon addig míg meg nem színezi a sárgarépa a zsiradékot. Félrehúzva pirospaprikával megszórom majd felengedem vízzel addig  hogy ellepje a zöldségeket, belerakom egészben a hagymát, ízesítem majd lassan, alacsony hőfokon főni hagyom.

A tésztához a lisztet egy magas falú keverőtálba teszem majd a tojásokat ráütöm és sózom, majd elkezdem gyúrni, összeállítani. A tojás méretétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Fontos hogy vízzel ne hígítsuk, mert kemény tésztát kell kapjunk.

Ha összeállt cipót formázok belőle letakarom tiszta konyharuhával és pihenni hagyom.

A levesbe teszem a további hozzávalókat: burgonya, zeller zöld, a paradicsomokat keresztben bevágom és ismét hagyom főni.

A tésztából kisebb cipókat készítek és elkezdem bőven lisztezett deszkán kinyújtani. Ebből a mennyiségű tésztából 3 vagy 4 lapot lehet gyújtani. Ha készen van abroszra terítem és szikkadni hagyom.

A lapokból késsel metéltet készítek és ismét száradni hagyom.

A levesből kiszedem a paradicsomokat és szűrőn vagy passzírozón keresztül visszateszem a levesbe.

Beleteszem a tésztát is, majd 5-8 perc alatt készre főzöm.

Amikor ezt a levest készítette a tésztából mindig többet készített mert a második fogáshoz is ezt tálalta (túróval, tejföllel) és tyúkpörkölttel.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

620 alkotó 1500 alkotás

620 alkotó 1500 alkotás

A zsűri június végéig dönt arról, hogy mely műveket tekintheti meg a közönség az október első vasárnapján nyíló Őszi Tárlaton.
Gazdag volt a vásárhelyi Múzeumok Éjszakája

Gazdag volt a vásárhelyi Múzeumok Éjszakája

Hat helyszín, tizenöt program, különleges tárlatvezetések, előadások, kincskereső játék és koncert is várta az érdeklődőket. Összefoglaló.
Újabb fejlemények kastély ügyben

Újabb fejlemények kastély ügyben

A működtetést a szabadkígyósi és a békéscsabai önkormányzatokkal közösen valósítanák meg; megírták Lázár János építési és közlekedési miniszternek.
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen 2025

Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen 2025

Országszerte számos múzeum, könyvtár és kiállítóhely nyitva lesz az év leghosszabb éjszakáján. Vásárhelyen is 6 helyszínen 19 programmal várják az érdeklődőket. Részletes program.

 

És ezt már olvasta?

Szabadtéri tűzesetek - idén már csaknem két és félszer több
Szabadtéri tűzesetek - idén már csaknem két és félszer több Az elmúlt napokban, hetekben jelentősen megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma. 99%-át emberi tevékenység, emberi gondatlanság okozza.
 
Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon
Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 68. Diplomaátadó Ünnepi Tanácsülését tartja július 4-én. A 35 végzett hallgatóból négyen külföldiek
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025 2025. 23. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy kátyú életveszélyes fejsérülést okozott
Egy kátyú életveszélyes fejsérülést okozott Hódmezővásárhelye Kishomokon a Vitéz utcában egy elektromos rollerrel közlekedő nő az éjszakai sötétségben nem vette észre a kátyút.
 
A tulajdonrész mellett a Holokauszt múzeumot a Mazsihisz működteti
A tulajdonrész mellett a Holokauszt múzeumot a Mazsihisz működteti A Mazsihisz a várostól megkapta a vásárhelyi zsinagóga és az egykori zsidó népiskola épületéből álló ingatlanegyüttes 10 százalékos tulajdonrészét.
 
Nemzetközi sztárok és hazai kedvencek a nyár zárófesztiválján
Nemzetközi sztárok és hazai kedvencek a nyár zárófesztiválján  Az elmúlt évekhez képest már egy hónappal korábban előrukkolt a Coca-Cola SZIN a fesztivál öt nagyobb helyszínének teljes felhozatalával.
 
A holland nagykövet a városházán
A holland nagykövet a városházán Désierée Bonis Hollandia magyarországi nagykövete vásárhelyi látogatása során Márki-Zay Péter polgármesterrel is találkozott.