Kultúra, oktatásÉrkeznek a középiskolai felvételi értesítők

2018. április 26., csütörtök
 
Érkeznek a középiskolai felvételi értesítők

Évente 100-120 ezer között mozog a jelentkezők száma, azok pedig, akik nem jutnak be egy intézménybe sem, körülbelül 8-15 ezren vannak. Az elutasítást követően sincs veszve minden.

 

 

 

 

Januárban összesen 68 600 diák írta meg január 20-án a központi felvételi feladatsorait. A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére 54 000-en jelentkeztek, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin majdnem 8 600-an, a 8 évfolyamoson közel 6 000-en vettek részt. A diákok magyar nyelvből és matematikából vizsgáztak.

Központi írásbeli vizsgát idén is csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok írhattak elő. Idén 421 középiskola (a középiskolák 63 százaléka) határozta meg, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók vegyenek részt a központi írásbeliken. A többi intézménybe írásbeli felvételi nélkül is be lehetett kerülni, ezek az iskolák a jelentkezőket az általános iskolai jegyek alapján rangsorolják.

 

A középiskolába jelentkező diákok részére április 27-ig küldik ki az intézmények a felvételről vagy elutasításról szóló értesítéseket - olvasható az Oktatási Hivatal (OH) honlapján. A felvételi eljárásban részt vesznek a négy-hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, a szakközépiskolákba, illetve a szakiskolákba jelentkező tanulók. Évente 100-120 ezer között mozog a jelentkezők száma, azok pedig, akik nem jutnak be egy intézménybe sem, körülbelül 8-15 ezren vannak. Elkeseredni nekik sem kell, hiszen májusban a rendkívüli felvételi eljárás keretein belül újra jelentkezhetnek az üresen maradt férőhelyekre.

 

Az intézmények április 27-én küldik ki az értesítőket, amelyekben közlik a sikeres felvételi vagy épp az elutasítás hírét. Azok, akik nem kerültek be egy iskolába sem, még egyszer beadhatják jelentkezésüket a májusban induló rendkívüli felvételi eljárás keretein belül. Ők azonban már csak olyan középfokú intézményeket jelölhetnek meg, amelyekben maradtak üres férőhelyek az elsődleges felvételi eljárást követően.

 
 
VH-OH
 

Olvassa el ezt is!

Extrém lesz a vasárnap délután a BFMK előtt

Extrém lesz a vasárnap délután a BFMK előtt

Április 29-én, vasárnap délután három órától a Bessenyei Ferenc Művelődési központ előtt extrém sportok bátor versenyzői tartanak bemutatót. Képekkel.
Újranyitó programkavalkád a Tájházban

Újranyitó programkavalkád a Tájházban

A nemrégiben véget ért felújítást követően szombaton nagyszabású program keretében vehetik újra birtokba a Tájházat a látogatók. Képekkel.

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjának első meccsét játszotta Tóth Tamás együttese, a Hódtói közönsége pedig győzelemnek örülhetett hét hónap szünet után.
 

És ezt már olvasta?

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban A történettudományi ülésen a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, az államszocializmus évtizedeitt mutatták be.
 
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
 
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő