Eddig az ’Ennivaló receptjeink’ könnyű elkészítésén kissé elkényelmesedett háziasszonyainkat ezúttal egy szezonális ínyencséggel sarkalljuk egy kicsit „munkásabb” étel elkészítésére. A hatás garantáltan nem marad el!
Sütőtökkrém leves ínyenceknek
Hozzávalók:
Egy közepes (kb. 1 kg) sütőtök
20-30 dkg húsos-füstölt szalonna
10 - 20 dkg hántolt tökmag
1 fej vöröshagyma (vagy fehérhagyma)
2 dl száraz fehér bor
2 liter húsleves alap (vagy 2 liter víz és két leveskocka)
1 szem krumpli
1 szál sárgarépa
2 dl főzőtejszín
1 tojássárgája
Liszt vagy ételkeményítő
Szerecsendió, fehérbors, só
Elkészítés:
A tököt megsütjük sütőben, méz nélkül, majd kikaparjuk a héjából és félretesszük. Amíg sül a tök, addig apró kockára vágunk 20-30 dkg húsos-füstölt szalonnát, kevés olajon ropogósra sütjük, kiszedjük félretesszük.
A visszamaradó zsiradékba 10 - 20 dkg hántolt tökmagot dobunk és addig sütjük, míg a tökmag el nem kezd pattogni, pirulni. Kiszedjük, félrerakjuk. A visszamaradó zsiradékba 1 fej apróra vágott vagy reszelt vöröshagymát, vagy fehér főzőhagymát teszünk, kis lángon dísztejük, pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen le. Amikor már el kezd pirulni, öntünk rá egy deci száraz fehérbort visszasütjük, amíg nagyon puha és egy kicsit pirított nem lesz. Beledobunk apróra vágva egy szem krumplit, hogy a keményítője révén selymesebb legyen, egy szál répát apróra reszelve, hogy a színe és az édessége még kellemesebb legyen, kicsit még pirítjuk, majd felöntjük visszamaradt húsleves alappal, vagy vízzel, és teszünk bele leveskockát vagy ételízesítőt.
Mikor felforrt beletesszük az előre megsütött tököt darabolva, fűszerezzük szerecsendióval, fehérborssal, sóval (ha kell még bele), és puhára főzzük. Az utolsó öt percben öntünk bele még egy deci fehérbort. Leturmixoljuk. Ha nem elég sűrű, akkor egy-két kanál lisztet vagy ételkeményítőt elkeverünk ½ - 1 deci vízben és beleöntjük.
Visszatesszük a tűzre, felforraljuk, 2 dl főzőtejszínt elkeverünk egy tojásságával, óvatosan, folyamatos kavargatással beleöntjük, és még egyszer felforraljuk. Pirított pörccel és tökmaggal a tetejére szórva tálaljuk. Az ínyencek sajtolt tökmagolajat csepegtethetnek tálaláskor a tetejére még.
Próbálja ki a többi Ennivaló receptjeinket! ITT!
Kapcsolódó cikkeink:
Hódmezővásárhelyi ételek nyomában - Vásárhelyikum I.
Hódmezővásárhelyi ételek nyomában - Vásárhelyikum II.