Ha kap is tízórait vagy uzsonnát az iskolás, jól jöhet egy kis pótlék. Íme egy édes és egy sós muffinrecept. Az előkészítése nem tart tovább egy negyedóránál, az ára egy személyre nem több 150-170 forintnál. Előre borítékolható, hogy a vállalkozó kedvű anyukák uzsonna ötletét a gyerekek is díjazzák.
Gyümölcsös muffin
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 12 dkg Rama margarin
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1,5 dl tej
- 2 db apróra kockázott gyümölcs (alma, körte, barack stb.) vagy 10 dkg tört csokoládé, illetve ezek kombinációja
Elkészítés:
A margarint a kétféle cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, a sütőporral elkevert lisztet a tejjel felváltva beledolgozzuk. Végül a gyümölcsöt vagy csokit is hozzáadjuk. Muffinformákba töltjük. 15-20 percig sütjük.
Sajtos/sonkás muffin
Hozzávalók 4 főre
- 20 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 1 tk só
- 0,5 tk bors
- 1 tk szárított petrezselyemlevél
- 2 tojás
- 1 dl olaj
- 2,5 dl tej
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg húsos sonka (Illetve lehet csak az egyik.)
Egy jó tanács: a sajt és sonka bármi mással helyettesíthető, akár apróra szelt szalámival, stb.
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük. A formákat kikenjük, vagy papírt teszünk bele. A sonkát nagyon apróra kockázzuk.
- Egy tálban a liszthez adjuk a sütőport, a fűszereket, majd jól összekeverjük.
- Egy másik tálban a tojást az olajjal kikavarjuk.
- A két részt összeforgatjuk. Belereszeljük a sajtot, beleforgatjuk a sonkát. A tejet lassan adagolva öntjük hozzá, közben finoman kevergetjük.
- Minden formába teszünk 2 ek. masszát.
- Sütőben megsütjük.
Muffin sütési hőfoka: 180°C
Sütési módja: alul-felül sütés
Egy jó tanács a végére: érdemes papírformában hagyni és úgy csomagolni az uzsonnára valót, így nem szárad ki és nem morzsálódik.
Próbálja ki a többi Ennivaló receptjeinket! ITT!