
Február 18-án járt le a tavaly életbe lépett transzzsír-rendelet egyéves türelmi ideje, azaz már véglegesen ki kell vonni a forgalomból azokat a termékeket - főként kekszeket és édességeket - amelyek a megengedettnél több transzzsírt tartalmaznak.
A rendelet azokat az élelmiszereket száműzi a boltok polcairól, amelyek zsírtartalmának több mint két százaléka az ipari feldolgozás során keletkezett transzzsírsavakból áll. Az OÉTI legújabb vizsgálata szerint az általuk vizsgált mintegy kilencszáz élelmiszer egyötödénél a határértéknél magasabb a transzzsírok aránya.
Minthogy a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak hagyományosan olcsó cukrászati alapanyagnak számítanak, a rendelkezés elsősorban a kekszeket és az édességeket érinti.
Az OÉTI listája szerint a hatóság januári vizsgálata során több száz termék nem felelt meg az előírásoknak.
A szabályozás az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik.
Részlet a rendeletből:
3. § (1) Tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni - ide nem értve a nem magyarországi forgalomba hozatal céljából történő készentartást -, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerek esetében ha
a) az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 20%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot, vagy
b) az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 3%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.
Nézze meg az OÉTI listáját ITT!