GazdaságEltörölték a földadót

2023. július 4., kedd
 
Eltörölték a földadót

Több mint kilencven település, köztük fideszes és független vezetésűek is adóztatták a földtulajdonosokat. Eltörlésével a nagybirtokosok járhatnak jól.

 

 

 

 

 


Mint arról a VH-ban írtunk, Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat 2023. január 1-jével települési adót vezetett be, amelyet a 4 hektár fölötti szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőterületek tulajdonosainak kellett fizetniük, típustól függően hektáronként 6–10 ezer forintot.

 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már a vásárhelyi közgyűlés szavazása előtt, december közepén adott ki egy nyilatkozatot Soha többé földadót! címmel, amelyben tiltakozásukat fejezték ki „a gazdák megsarcolása” ellen.

A hódmezővásárhelyi rendeletet az Agrárminisztérium (AM) is élesen bírálta. Közleményében arról elmélkedett, hogy Márki-Zay Péter példáját követve más ellenzéki vezetésű települések is bevezethetnek hasonló adónemet.

 

Márki-Zay Péter a megszavazásakor a sajtónak nyilatkozva elmondta: „Azok az emberek fognak most fizetni, akik nem maguk művelik a földet és semmilyen más adót nem fizetnek, ráadásul minimális adómennyiségről beszélünk, amelyet a szegény családok megsegítésére fordítana a város."

A törvény elfogadásával a kormány a nagybirtokosok érdekében járt el, akikre így már elvileg sem fog leselkedni az a veszély, hogy egy önkormányzat akár csak minimális részt is kérjen a bevételeikből.

A Parlament július 4-én délelőtt 169 igen, 14 nem és 9 tartózkodás mellett eltörölte a földadót. Az új törvény szeptember 1-jén lép életbe.


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új főigazgató a Tornyai élén

Új főigazgató a Tornyai élén

Egy igen sokszínű hazai politikai, kulturális tevékenységben részt vett, fővárosban élő történész pályázatát tartotta érdemesnek a Vásárhelyi Közgyűlés.
Kézzelfogható figyelmesség

Kézzelfogható figyelmesség

Július 3-án délben a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat által foglalkoztatott közmunkásokat látta vendégül a városvezetés.
A magyar egészségügy napja

A magyar egészségügy napja

Átadták az idei Semmelweis-napi főigazgatói dicséreteket a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó munkatársainak. A teljes névsorral.
Jelentős vásárhelyi siker a VB-n

Jelentős vásárhelyi siker a VB-n

A Hódmezővásárhelyen vasárnap véget ért 3 napos Kettlebell Világbajnokság egyéni összesített pontszáma alapján a 4. helyen végzett Magyarország. 
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.