GazdaságEltörölték a földadót

2023. július 4., kedd
 
Eltörölték a földadót

Több mint kilencven település, köztük fideszes és független vezetésűek is adóztatták a földtulajdonosokat. Eltörlésével a nagybirtokosok járhatnak jól.

 

 

 

 

 


Mint arról a VH-ban írtunk, Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat 2023. január 1-jével települési adót vezetett be, amelyet a 4 hektár fölötti szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőterületek tulajdonosainak kellett fizetniük, típustól függően hektáronként 6–10 ezer forintot.

 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már a vásárhelyi közgyűlés szavazása előtt, december közepén adott ki egy nyilatkozatot Soha többé földadót! címmel, amelyben tiltakozásukat fejezték ki „a gazdák megsarcolása” ellen.

A hódmezővásárhelyi rendeletet az Agrárminisztérium (AM) is élesen bírálta. Közleményében arról elmélkedett, hogy Márki-Zay Péter példáját követve más ellenzéki vezetésű települések is bevezethetnek hasonló adónemet.

 

Márki-Zay Péter a megszavazásakor a sajtónak nyilatkozva elmondta: „Azok az emberek fognak most fizetni, akik nem maguk művelik a földet és semmilyen más adót nem fizetnek, ráadásul minimális adómennyiségről beszélünk, amelyet a szegény családok megsegítésére fordítana a város."

A törvény elfogadásával a kormány a nagybirtokosok érdekében járt el, akikre így már elvileg sem fog leselkedni az a veszély, hogy egy önkormányzat akár csak minimális részt is kérjen a bevételeikből.

A Parlament július 4-én délelőtt 169 igen, 14 nem és 9 tartózkodás mellett eltörölte a földadót. Az új törvény szeptember 1-jén lép életbe.


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Új főigazgató a Tornyai élén

Új főigazgató a Tornyai élén

Egy igen sokszínű hazai politikai, kulturális tevékenységben részt vett, fővárosban élő történész pályázatát tartotta érdemesnek a Vásárhelyi Közgyűlés.
Kézzelfogható figyelmesség

Kézzelfogható figyelmesség

Július 3-án délben a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat által foglalkoztatott közmunkásokat látta vendégül a városvezetés.
A magyar egészségügy napja

A magyar egészségügy napja

Átadták az idei Semmelweis-napi főigazgatói dicséreteket a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó munkatársainak. A teljes névsorral.
Jelentős vásárhelyi siker a VB-n

Jelentős vásárhelyi siker a VB-n

A Hódmezővásárhelyen vasárnap véget ért 3 napos Kettlebell Világbajnokság egyéni összesített pontszáma alapján a 4. helyen végzett Magyarország. 
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
 
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...