BulvárElindult a nyár utolsó nagy bulifolyama

2023. augusztus 23., szerda
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama

Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.

 

 

 

 

 

 

 

Négy nemzetközi sztár és közel százkilencven hazai koncert, valamint további programok, akár beszélgetések vagy táncház, és idén új színfoltként a magyar vásári szórakoztatás hagyományait nemzetközi szinten is ismertté tevő Vándor Vurstli.

A SZIN rekordlátogatottságra számít, a bérletek már napokkal ezelőtt elfogytak, napijegyekből még akad, de péntekre már az is elfogyott. Szerdán kinyitott a Coca-Cola SZIN.
 
„Ezrek és ezrek érkeztek (…) Soprontól Szabolcsig, Budapesttől a békési falvakig, megmozdultak a fiúk és lányok, hogy eljöjjenek erre a nagyszerű (…) randevúra” – számolt be a helyi lap a korai SZIN-ről, az első hazai fesztiválról, ami már a Woodstock előtt egy évvel meglebegtette a fesztiválozás szabad életérzését. Egy akkori látogató pedig így emlékezett vissza ezekre az időkre: “A fesztiválra érkező fiatalok ezen a néhány napon elengedhették magukat, önfeledten szórakozhattak, mindenféle retorzió nélkül. Az akkori államhatalom nem véletlenül hagyta ezt, hiszen az év többi napján nem néztek jó szemmel azokra a fiatalokra, akik hosszú hajjal, trapéznadrágban jártak és nyugati zenéket hallgattak.” 1968-ban elindult tehát valami: az önfeledt, közös bulizás élménye, a nagy elmerülés egy véget érni nem akaró programáradatban. Azóta évről-évre ezért is várjuk a nyarat, és vonulunk fesztiválról, fesztiválra, kisebbről, nagyobbra. 55 évvel ezelőtt a Szegedi Ifjúsági Napok volt az első, és évek óta a SZIN a szezonban az utolsó fesztivál, amit nem lehet kihagyni.

Nemzetközi sztárok

A Coca-Cola SZIN, mint minden évben, idén is több világsztár vendéget is meghívott a Tisza-parti buliba. Idén januárban tért vissza Rita Ora, a harmadik albuma beharangozó kislemezével és július 14-én érkezett meg a nagy korong, így biztosan több dal felcsendül majd róla élőben augusztus 26-án, az énekesnő koncertjén Szegeden, a SZIN-en. Hatalmas sikerrel robbant be a nemzetközi zenei életbe 2016-ban a Lukas Graham zenekar, a csapat szintén egy vadiúj hanganyaggal érkezik, amit szintén a SZIN közönsége hallhat itthon először élőben. Itt lesz továbbá Alok, egy igazi szupersztár, aki a világ legjobb lemezlovasait sorba állító DJ Mag listáján a rendkívül előkelő, 4. helyen szerepel, és Szegedre tart Timmy Trumpet is, ő jelenleg a 8. a világ legjobb Dj-it rangsoroló listán.

 
 
A legerősebb hazai

A magyar felhozatalban pedig ott van a hazai élvonal színe-java, - sok más mellett - Majka, Azahriah, a Halott Pénz, Krúbi, a Carson Coma, a Quimby, a Wellhello, az Ivan & The Parazol, a Margaret Island, a Bohemian Betyars, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Budapest Bár, a Bëlga, Dzsúdló, Beton.Hofi, Lil Frakk x 6363, Pogány Induló x Ótvar Pestis, de fellép a Parno Graszt, a Söndörgő, Szabó Balázs Bandája, valamint feltörekvő tehetségek sora, csak győzzük befogadni. 

 
Múltidéző vidámpark a SZIN-en

Újdonság a Coca-Cola SZIN-en a Vándor Vurstli, ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekes programokat, ahol korosztálytól függetlenül mindenki egyformán számíthat érdekes meglepetésekre. A Karzat Színház múltidéző házi vidámparkja, a magyar vásári szórakoztatás városligeti hagyományainak őrzőjeként varázslatos játékokkal várja a nagyérdeműt. 

 
Repohár: a teljes ár visszajár

A Szegedi Ifjúsági Napok már 2008-ban élharcosa volt a repohár bevezetésének, egy évvel később, a teljes fesztivál zöldítése miatt meg is kapta első, és azóta is egyedüli magyar fesztiválként a fesztiválok környezettudatos tevékenységét minősítő nemzetközi Greener Festival Awards elismerést. A Coca-Cola SZIN – folytatva a hagyományokat -, idén is repohárban szolgálja ki a látogatókat, és – mint mindenhol – itt is betétdíjat kell fizetni az első pohárért, ami 700 forint lesz. A fesztivál végén pedig, ha valaki úgy dönt, vissza is válthatja a poharat a Mastercard Visszaváltó Ponton, ahol a betétdíj teljes árát visszatérítik majd, készpénzmentes fesztiválként a Festipay- vagy bankkártyára.

Nézőcsúcs és kánikula várható

A bérletek kiadását már napokkal a kezdés előtt le kellett állítani. Később bejelentették, hogy péntekre a napijegyek is elfogytak. Már tavaly is nagy volt a fesztiválra az érdeklődés, ezért akkor egy új beengedési rendszert dolgoztak ki: „Sikerrel debütált tavaly az új beengedési pontunk, amivel elértük, hogy 10-15 percnél többet nem kellett várakoznia senkinek” – nyilatkozta Kolonics Erika, a Coca-Cola SZIN főszervezője, aki arról is beszélt, hogy az idei nagy érdeklődés okán bővítették a vendégteret, hogy a látogatókat még kényelmesen ki tudják szolgálni. 
A meteorológiai előrejelzések bőven 30 Celsius fölötti meleget prognosztizálnak a hétre, így a szervezők felhívják a figyelmet a hidratálás fontosságára és a fejfedők használatára. Jó hír azonban, hogy a Coca-Cola SZIN az egyetlen hazai fesztivál, ahol két medence is van a területen, így könnyebben elviselhető a várható meleg.

 
Arcok a múltból

Sokan emlékszünk, de aki nem, annak most megidézzük, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok mellé az elmúlt évtizedekben sokszor társíthattunk egy-egy ismert arcot is. Jáksó László képében például nemcsak a nagy dumájú tévés, rádióst, de a SZIN első arcát is köszönthettük. Őt egyébként a közönség választotta meg, szavazás útján 2006-ban. „Önmagában nagy megtiszteltetés volt, hogy gondoltak rám. Attól, hogy a tévében ugrál valaki, még nem feltétlenül szeretik. Ha viszont meghívják valahová, az már csak jele lehet valamiféle szimpátiának” – mondta akkor.  Badár Sándor 2007-ben lett a fesztivál arca, aki itt állította fel dumarekordját is. „Váratlanul jött a felkérés, de felemelő volt, hogy azt gondolták, méltó képviselője vagyok a SZIN-nek” – mesélte a humorista, aki a helyszínen 1500 ember előtt vágott neki a monstre standup-nak, és 7 óra 26 percig folyamatosan mondta. „Megmondom őszintén, azért egy olyan 5 óra még maradt bennem…” - emlékezett akkor vissza Badár.  Anger Zsolt 2017-ben volt a SZIN arca, ekkor rövid kis videókban mesélt a szegedi élményeiről. Megtudtuk - többek mellett - hogy egy időben fogant a fesztivál születésével, pontosan 55 éve. "Na, kisSZINem, elmondom a frankót. Amikor az első SZIN dübörgött odabent a belvárosban, anyámék itt játszották a papás-mamást, ebben a panelban” - mesélte korábban Anger egy videóban, egy szegedi bérház tövében. "Ide hallatszott a Scampolo koncert” - folytatta. "Úgy bizony, együtt nőttünk fel, én meg a SZIN. Én egy ilyen szép délceg fickó lettem, a SZIN pedig a mai napig a világ legjobb balhéja.” 2022-ben pedig már Miskovits Marci, a fiatal fesztiválgeneráció legendás alakja fényesítette a szegedi buli hírnevét, javarészt a social felületeken, de négy napig ki sem lehetett mozdítani őt a rendezvényről, aminek a díszletét 55 éve a Napfény Városa adja és a Tisza-part, ami egy egyedi hangulatot varázsol a legnagyobb nyárzáró fesztivál köré.
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tanévi menetrend 2023/2024

Tanévi menetrend 2023/2024

Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.
Közneveléséért Díjat kapott Kincses Tímea

Közneveléséért Díjat kapott Kincses Tímea

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója a Csongrád-Csanád Vármegye augusztus 19-én tartott ünnepségen vehette át a díjat
Zsűrizték az 69. Vásárhelyi Őszi Tárlatra érkezett alkotásokat

Zsűrizték az 69. Vásárhelyi Őszi Tárlatra érkezett alkotásokat

Kétnapos zsűrizéssel, mintegy félezer művet egyesével átnézve válogatták ki azt a 174 műalkotást, amelyek az Őszi Tárlat kiállítás anyagát adják.
Ugrai Panna EB ezüstérmes lett

Ugrai Panna EB ezüstérmes lett

A LEN U23-as Európa-bajnokságon nyolc férfi és három női versenyző képviselte a magyar színeket, köztük a most 19 éves vásárhelyi sportolóval.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.