KözéletElhunyt Ágoston Lajos

2019. július 3., szerda
 
Elhunyt Ágoston Lajos

Hosszan tartó, súlyos betegség után 74 éves korában elhunyt a hazai rádióamatőr mozgalom doyenje, a helyi rádiózás egyik úttörője, Ágoston Lajos.

 

 

 

 

 


 

1945. február 6-án született, az általános iskola után a szegedi Déry Miksa szakképzőben végzett. Egész életét végigkísérte a híradástechnika, az elektronika világa. Lelkes és értő szakemberként vitte sokáig az MHSZ Rádióamatőr mozgalmat, amelynek tagjai nemcsak a hazai és a világ különböző pontjain készülékeiket pásztázva keresték társaikat, hanem a berendezések, a technikai eszközök otthoni elkészítése is a jellemezte az igazi rádióamatőrt.

Ágoston Lajos az elméleti tudás átadása mellett, több – még ma is gyakran forgatott – könyv szerzőjeként a híradástechnikai, audio eszközök elkészítéséhez segítette hozzá a hangkultúra szerelmeseit, a rádiózókat.

Innen egyenes út vezetett oda, hogy a rendszerváltozás után a frekvenciák felszabadításával – kb. másfél évvel a Rádió 7 indulása előtt – belevágott a helyi rádiózásba. Néhány lelkes fiatallal elindította a Régió Rádiót, amelynek 2000-ig volt a vezetője.

Közben a rendszerváltás utáni első szabad önkormányzati választásokat követően a vásárhelyi képviselőtestület tagja volt négy évig.

A 2005 szeptember 30-án indult Rádió X kisközösségi rádiónak lett a vezetője.

A földi sugárzás mellett, 2006-tól online rádióként is hallgatni lehetett. A Rádió X--et 2013-ig vezette.

Ebben a rádióban, illetve a műsorában elhangzott képviselőtestületi ülésen készült felvétel kapcsán robban ki – 2011-ben - egy több évig tartó peres ügy, amelyben érintettek voltak a rádiósok. Az őt és társait az alaptalan vád alól jogerős felmentéssel zárult évekig tartó per, és a folyamatos vegzálás, aláásta Ágoston Lajos egészségét.  

A Rádió X-et követő években, 74 éves korában bekövetkezett halálig aktívan tevékenykedett a híradástechnika ismeretek átadása mellett gépjárműoktatóként.

 

Hódmezővásárhely lokálpatrióta polgárai számára Ágoston Lajos neve egybeforrt a város rádióamatőr mozgalmának szakmai megteremtésével, valamint a helyi rádiózás megalakításával.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megemlékezés a vásárhelyi zsinagógában

Megemlékezés a vásárhelyi zsinagógában

Országszerte megemlékezéseket tartottak ezekben a hetekben, így Hódmezővásárhelyen is. Európa parlamenti képviselő, és a volt külügyminiszter is jelen volt.

Július elsejétől indult a parlagfűves területek felderítése

Július elsejétől indult a parlagfűves területek felderítése

Milliós bírság is lehet. A helikopteres ellenőrzés mellett, idén először drón is segíti Csongrád Megyében a parlagfűvel szennyezett területek felderítését.
Az alkotás és az absztrakció szeretete

Az alkotás és az absztrakció szeretete

Három éve alakult képzőművészeti csoportosulás, a Pince Klub első, csoportos tárlatán a BFMK-ban. Mintegy 30 művel mutatkozik be 5 fiatal alkotó.
Az ezerarcú Mártély

Az ezerarcú Mártély

Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Egy színes egyetem színes programsorozata
Egy színes egyetem színes programsorozata Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.