KözéletElhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

2020. július 13., hétfő
 
Elhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. 74 éves korában elhunyt Dr. Erdélyi Miklós.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Erdélyi Sándor ügyvéd és Schwarc Magdolna gyermekeként 1946. június 23-án született Hódmezővásárhelyen. A Bethlen Gábor Gimnáziumban érettségizett, majd a szegedi József Attila Tudományegyetemen Népköztársasági Ösztöndíjasként folytatta tanulmányait. 1968-ban diplomázott.

1971-től ügyvéd, majd 1978-tól tagja lett az Ügyvédi Kamarának. 1992-ig bezárólag 3 évig beválasztották az Országos Ügyvédi Tanácsba.

 

Dr. Erdélyi Miklós a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnökeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a vásárhelyi zsidó közösség összekovácsolásában, a II. Világháborúban a holokauszt áldozatává vált vásárhelyi zsidók emlékének méltó megőrzésében. Ennek két országos hírű helyszíne a holokauszt 60. évfordulójára megújult zsinagóga és az épület melletti egykori zsidó iskolában kialakított Holokauszt Emlékközpont.

 

Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. Nem befolyásolta, hogy Hódmezővásárhelyen több évtizedes tevékenysége, megnyilvánulása több alkalommal eltérő reakciókat váltott ki a közéleti szereplők körében.  

 

Erdélyi Miklós ügyvédi pályája mellett a Magyar-Helsinki Bizottság megyei megbízottja, valamint a Magyar-Izraeli Baráti Társaság vezetőségi tagja volt.

 

Hosszan tartó betegsége következtében 74 éves korában hunyt el.

 

Temetése 2020. július 15-én, szerdán 14 órakor lesz.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nyár Mártélyon fotókba örökítve

Nyár Mártélyon fotókba örökítve

Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
 

És ezt már olvasta?

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő
 
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

A tavalyihoz képest idén több festmény lesz az Őszi Tárlaton. Ismét sok fiatal művész szeretné erősíteni ismertségét az országos hírnevű kiállítás segítségével.