KözéletElhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

2020. július 13., hétfő
 
Elhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. 74 éves korában elhunyt Dr. Erdélyi Miklós.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Erdélyi Sándor ügyvéd és Schwarc Magdolna gyermekeként 1946. június 23-án született Hódmezővásárhelyen. A Bethlen Gábor Gimnáziumban érettségizett, majd a szegedi József Attila Tudományegyetemen Népköztársasági Ösztöndíjasként folytatta tanulmányait. 1968-ban diplomázott.

1971-től ügyvéd, majd 1978-tól tagja lett az Ügyvédi Kamarának. 1992-ig bezárólag 3 évig beválasztották az Országos Ügyvédi Tanácsba.

 

Dr. Erdélyi Miklós a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnökeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a vásárhelyi zsidó közösség összekovácsolásában, a II. Világháborúban a holokauszt áldozatává vált vásárhelyi zsidók emlékének méltó megőrzésében. Ennek két országos hírű helyszíne a holokauszt 60. évfordulójára megújult zsinagóga és az épület melletti egykori zsidó iskolában kialakított Holokauszt Emlékközpont.

 

Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. Nem befolyásolta, hogy Hódmezővásárhelyen több évtizedes tevékenysége, megnyilvánulása több alkalommal eltérő reakciókat váltott ki a közéleti szereplők körében.  

 

Erdélyi Miklós ügyvédi pályája mellett a Magyar-Helsinki Bizottság megyei megbízottja, valamint a Magyar-Izraeli Baráti Társaság vezetőségi tagja volt.

 

Hosszan tartó betegsége következtében 74 éves korában hunyt el.

 

Temetése 2020. július 15-én, szerdán 14 órakor lesz.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nyár Mártélyon fotókba örökítve

Nyár Mártélyon fotókba örökítve

Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.