KözéletElhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

2020. július 13., hétfő
 
Elhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. 74 éves korában elhunyt Dr. Erdélyi Miklós.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Erdélyi Sándor ügyvéd és Schwarc Magdolna gyermekeként 1946. június 23-án született Hódmezővásárhelyen. A Bethlen Gábor Gimnáziumban érettségizett, majd a szegedi József Attila Tudományegyetemen Népköztársasági Ösztöndíjasként folytatta tanulmányait. 1968-ban diplomázott.

1971-től ügyvéd, majd 1978-tól tagja lett az Ügyvédi Kamarának. 1992-ig bezárólag 3 évig beválasztották az Országos Ügyvédi Tanácsba.

 

Dr. Erdélyi Miklós a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnökeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a vásárhelyi zsidó közösség összekovácsolásában, a II. Világháborúban a holokauszt áldozatává vált vásárhelyi zsidók emlékének méltó megőrzésében. Ennek két országos hírű helyszíne a holokauszt 60. évfordulójára megújult zsinagóga és az épület melletti egykori zsidó iskolában kialakított Holokauszt Emlékközpont.

 

Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. Nem befolyásolta, hogy Hódmezővásárhelyen több évtizedes tevékenysége, megnyilvánulása több alkalommal eltérő reakciókat váltott ki a közéleti szereplők körében.  

 

Erdélyi Miklós ügyvédi pályája mellett a Magyar-Helsinki Bizottság megyei megbízottja, valamint a Magyar-Izraeli Baráti Társaság vezetőségi tagja volt.

 

Hosszan tartó betegsége következtében 74 éves korában hunyt el.

 

Temetése 2020. július 15-én, szerdán 14 órakor lesz.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nyár Mártélyon fotókba örökítve

Nyár Mártélyon fotókba örökítve

Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
 

És ezt már olvasta?

Családi események 2021. 30. hét
Családi események 2021. 30. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt
Fontos tudnivalók lakásbérlés előtt Nemrég kiderültek a felvételi ponthatárok, így kezdetét vette az őrült hajsza a jobbnál jobb albérletekért. Vásárhelyről és környékéről is több százan vadásznak.
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben
Bízzunk az állatok megérzéseiben Gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.

 
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon?
Ártalmas a gyerekeknek az okostelefon? Problémát jelenthet az is, hogy a szülők elhanyagolják a csemetéiket, mert számukra fontosabb a saját okostelefonjuk, s természetesen mindezt látják, érzékelik a gyermekek.
 
Hűségért kedvezményes illúzió
Hűségért kedvezményes illúzió Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
 
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!
Hőség! Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot! Évente közel 1000 melanomás megbetegedést regisztrálnak hazánkban. Köztudott, hogy az UV sugárzás nagymértékben növeli a betegség kialakulásának lehetőségét.
 
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni
Néha otthon is lehetne szmogriadót elrendelni Közel annyi halálos áldozatot követel az otthonainkban lévő szennyezett levegő, mint ahányan az utakon életüket vesztik. A kutatók harci ideggázként használt vegyületet is találtak már a konyhák levegőjében.