KözéletElhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

2020. július 13., hétfő
 
Elhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. 74 éves korában elhunyt Dr. Erdélyi Miklós.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Erdélyi Sándor ügyvéd és Schwarc Magdolna gyermekeként 1946. június 23-án született Hódmezővásárhelyen. A Bethlen Gábor Gimnáziumban érettségizett, majd a szegedi József Attila Tudományegyetemen Népköztársasági Ösztöndíjasként folytatta tanulmányait. 1968-ban diplomázott.

1971-től ügyvéd, majd 1978-tól tagja lett az Ügyvédi Kamarának. 1992-ig bezárólag 3 évig beválasztották az Országos Ügyvédi Tanácsba.

 

Dr. Erdélyi Miklós a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnökeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a vásárhelyi zsidó közösség összekovácsolásában, a II. Világháborúban a holokauszt áldozatává vált vásárhelyi zsidók emlékének méltó megőrzésében. Ennek két országos hírű helyszíne a holokauszt 60. évfordulójára megújult zsinagóga és az épület melletti egykori zsidó iskolában kialakított Holokauszt Emlékközpont.

 

Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. Nem befolyásolta, hogy Hódmezővásárhelyen több évtizedes tevékenysége, megnyilvánulása több alkalommal eltérő reakciókat váltott ki a közéleti szereplők körében.  

 

Erdélyi Miklós ügyvédi pályája mellett a Magyar-Helsinki Bizottság megyei megbízottja, valamint a Magyar-Izraeli Baráti Társaság vezetőségi tagja volt.

 

Hosszan tartó betegsége következtében 74 éves korában hunyt el.

 

Temetése 2020. július 15-én, szerdán 14 órakor lesz.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nyár Mártélyon fotókba örökítve

Nyár Mártélyon fotókba örökítve

Varga András fotós Mártélyt járva jó szokása szerint a szíve, az érzelmei parancsolnak az ujjának, amikor 1-1 pillanatot örökít meg a gépével.
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Az utolsó fejezet is véget ért – happy end nélkül

Stílszerűen egy képzeletbeli, sokfejezetes könyv utolsó lapjaihoz érkeztünk. Nem lesz új könyvtára Vásárhelynek. Összefoglaltuk az elmúlt évek történéseit.
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
 

És ezt már olvasta?

Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.