Kultúra, oktatásEgy nemes versengés képekbe örökítve

2014. március 28., péntek
 

Csendes izgalom az arcokon, a feladat részeként jelmezbe, illetve népviseletbe öltözött lányok és fiúk. Tablók, rajzok sokasága. Ezeket a képeket rögzítette a fényképezőgép a hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola tematikusan és hangulatosan berendezett tornacsarnokában.

 

Fotók: Damó Adrienn (VH)

 

 

Közben pedig meggyőződhettünk a teremben ülő közel 50 diák tudásáról, Magyarországról, lakóiról, nyelvéről, történelmi emlékeiről, folklórjáról. Mindez egy nemes versengésben, most már nyolcadik éve a hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola szervezésében.

Hódmezővásárhely oktatási életének egyik évente visszatérő, kiemelkedő eseménye volt március 28-án délután a felsősöknek rendezett ’Édes hazám, Magyarország’ vetélkedő.

2012-ben az Alpokalja és a Kisalföld vidéke, tavaly a Dunántúli - középhegység és a Balaton természet- és gazdaságföldrajza, idén a Dunától keletre eső terület természeti, kulturális és néprajzi kincsei kerültek terítékre.

A nyolc évvel ezelőtt, a helyi iskolákkal rendezett vetélkedő, mára egy komplex, földrajzi, hon és népismereti vetélkedősorozattá nőtte ki magát, amelyen már nem csak a vásárhelyi iskolák, hanem a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába tartozó általános iskolák is részt vesznek. Így idén is Dóc, Kübekháza, Szentes, Csongrád, Gyula, Kétsoprony, Tiszasziget és a vásárhelyi 5 iskola 4-4 fős csapata mérkőzött meg egymással, tesztek, gyakorlati feladatok, szituációs játékok keretében.

 

Ebben az évben a vetélkedő színvonalát egész délután alkotóház színesítette, amelyek egy részébe a diákok is bekapcsolódhattak. Többek között a Halasi Csipkeház, Csipkemúzeum bemutatóval egybekötött kiállítása láthatták, Városi hímző kör képviseletében Rostás Zoltánné hímző, Bereczné Lázár Nóra hímestojás-festő, Ambrus Sándor fazekasmester foglalkozásán lehetett részt venni. Volt kenyérsütés és bemutató- 3 Cipó Pékség jött el Békéssámsonról

 

Eredmények:

 

Verseny

   I. helyezés Kertvárosi Katolikus Általános Iskola Hódmezővásárhely

  II. helyezés Szent István Katolikus Általános Iskola Kétsoprony

 III. helyezés Szent István  Általános Iskola Hódmezővásárhely

IV. helyezés Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola Csongrád

 V. helyezés Kertvárosi Katolikus Általános Iskola Hódmezővásárhely

VI. helyezés Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola Szentes

VI. helyezés Klauzál Gábor Általános Iskola Hódmezővásárhely

 

Előadás

 

   I. helyezés Szent István Katolikus Általános Iskola Kétsoprony

  II. helyezés Szent István  Általános Iskola Hódmezővásárhely

 III. helyezés Varga Tamás Általános Iskola Hódmezővásárhely

 

különdíj

Kertvárosi Katolikus Általános Iskola Hódmezővásárhely

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Méltó helyen a Koszta életmű

Méltó helyen a Koszta életmű

Március 30-án délben Hódmezővásárhelyen Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere nyitja meg a páratlan Koszta József kiállítást.

Zentán jártak a vásárhelyi diákok

Zentán jártak a vásárhelyi diákok

A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola 31 diákja és 4 tanára tett kirándulást március közepén.
Elindult az egyetemi tanév is

Elindult az egyetemi tanév is

Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.