Kultúra, oktatásMéltó helyen a Koszta életmű

2014. március 28., péntek
 
Méltó helyen a Koszta életmű

Az elmúlt évek kulturális és művészeti eseményeit, a Picasso kiállítást, a Csernus Tibor kiállítását, valamint a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlatot követően ismét egy képzőművészeti szenzációval készül Hódmezővásárhely városa.

 

Fotó: VH

 

 

Az egyediségre, modernitásra nyitott, ugyanakkor a klasszikus művészeti értékekre tisztelettel tekintő, művészetpártoló és kultúraszervező tevékenységéről is ismert város az alföldi festészet mágikus erejű, ám országosan sajnos méltatlanul mellőzött alkotója, Koszta József festőművész előtt tiszteleg.

A megnyitó előtt két nappal tartott sajtótájékoztatót a múzeum igazgatója, dr. Nagy Imre, Fertőszögi Péter a KOGART művészettörténésze és Szinyei Merse Anna a tárlat főkurátora.

 

Elhangzott, Koszta József utolsó gyűjteményes tárlatát halála előtt egy esztendővel, 1948-ban rendezték meg. Akkor a művész mintegy 98 alkotását láthatta a közönség, míg a Hódmezővásárhelyen június végéig látható tárlaton pedig 150 festményt, grafikát, emellett eredeti dokumentumokat, fotókat, személyes tárgyakat mutatnak be.

Szinyei Merse Anna kiemelte, a kiállítás képanyagának összeállításakor különösen ügyeltek arra, hogy Koszta, már igen fiatalon megmutatkozó tehetségét, fejlődését is bemutassák.  A Tornyai-múzeum két szintjén berendezett kiállítás gerincét a szentesi Koszta József Múzeumból, a Magyar Nemzeti Galériából és a Kogart-gyűjteményből érkezett művek adják, de kölcsönzött a tárlatra alkotásokat számos más magán- és közgyűjtemény is. Például látható lesz, a szakmai katalógusok szerint egy eddig lappangónak feltüntetett mű, amelynek tulajdonosa éppen a vásárhelyi kiállítás hírére jelentkezett.

 
A tárlat alkalmából Szinyei Merse Anna szerkesztésében Koszta József  munkásságát összefoglaló monográfia készült.

A Tornyai János Múzeum, a KOGART, a Magyar Nemzeti Galéria és a szentesi Koszta József Múzeum közös kiállítása március 30-án, vasárnap délben nyílik meg a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben. Az eseményen jelen lesz Almási István Hódmezővásárhely polgármestere, Lázár János országgyűlési képviselő, valamint a Kovács Gábor, a KOGART alapítója. A tárlatot Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere nyitja meg.

 

Olvassa el ezt is!

Egy kiállítás margójára

Egy kiállítás margójára

Igazi képzőművészeti szenzáció Hódmezővásárhelyen. Koszta József eddig még nem látott műveiből nyílik kiállítás. A festőművész részletes életútjával!
Fényképezőgépével átalakította a látható világot

Fényképezőgépével átalakította a látható világot

Újabb név, illetve ezúttal nem dombormű, hanem emléktábla került a hódmezővásárhelyi születésű művészek Pantheonjába.
 Felmérik a haderő kijelölt készenléti erőit

Felmérik a haderő kijelölt készenléti erőit

Hódmezővásárhelyen november 7-én délelőtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki Novák Katalin köztársasági elnök, jelenlétében megnyitotta a NATO-erőkkel közös gyakorlatot.
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán

Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán

A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.