Kultúra, oktatásEgy most alapított díj is őrzi az operaénekes emlékét

2019. szeptember 10., kedd
 
Egy most alapított díj is őrzi az operaénekes emlékét

Hódmezővásárhely szülöttéről elnevezett díjat alapított ének szakos hallgatóinak a Zeneakadémia, az elismerést a tanév végén egyetlen hallgató kapja meg.

 

 

Képünkön a BFMK oldalán kialakított panteon az operaénekes domborművével (fotó: VH)

 

 

 

A 2019/20-as tanévtől a Zeneakadémia Ének Tanszéke megalapította az Ilosfalvy Róbert-díjat, amellyel a vásárhelyi születésű, 2009 január 6-án elhunyt énekes emlékét szeretné életben tartani, akinek példája és szakmai életútja érdemes arra, hogy irányadója legyen egy pályakezdő fiatal művésznek.

 

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora és Meláth Andrea, az Ének Tanszék vezetőjének közös döntésével a díjjal ösztönözni szeretnék diákjaikat. Az elismerést minden tanévben egy olyan tanuló kaphatja meg, aki a tanári kar döntése alapján, az adott évben nemtől és kortól függetlenül, szakmai fejlődése, szorgalma és művészi alázata által a legméltóbb az emlékplakettre.

 

A díjjal fellépési lehetőség is jár. Dr. Vadász Dániel egy Co-Opera-produkció keretein belül ajánlja fel a díjazottnak ezt a fellépési lehetőséget, hangsúlyozva, hogy egy ifjú növendéknek mennyire fontos egy ilyen bemutatkozás.


 

Az 1927. június 18-án Hódmezővásárhelyen született operaénekes gazdag életpályája 27 évesen, a Hunyadi László címszerepével indul az Állami Operaházban, majd kiválóbbnál kiválóbb partnerek oldalán és karmesterek irányítása alatt folytatódik itthon és külföldi pódiumokon.

 

Ilosfalvy Róbert a vásárhelyi belvárosi katolikus templomban segédkántor, majd kántor volt, 1946-ban a Zeneakadémiára került, 1954-ben a Hunyadi László című opera címszerepében debütált. Ettől kezdve számtalan címszerepben láthatta a közönség. 1968-ban ő volt az első magyar énekes, aki a New York-i Carnegie Hallban elsőként énekelhette Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát.

A Magyarországról elszármazott régi barátnak, Kertész Istvánnak meghívására 1966-ban a Kölni Operához szerződő Ilos ahogyan az őt tisztelők-szeretők is szívesen nevezték különlegesen szép hangjával meghódította nem csupán a német színpadokat, hanem vendégművészként a San Franciscó-i, a madridi, a római operaházak, valamint a New York-i Carnegie Hall és a londoni Covent Garden közönségét is.

 

Az interjúkban szűkszavúan megnyilatkozó énekes szeretett édesanyjához írt - és 2014-ben kötetbe rendezett  leveleiből - kirajzolódik Ilosfalvy különös, nagyon szerethetően bohém és ugyanakkor félszegen visszafogott portréja, aki 2009. január 6-án hunyt el Budapesten.

 

2013 októberében Kenéz Heka Etelka költőnő finanszírozásában a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, panteon szerűen kialakított oldalfalán többek mellett Ilosfalvy Róbert operaénekes domborműve is helyet kapott.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Hódmezővásárhelyen október 13-án a két polgármesterjelöltre, valamint 37 önkormányzati képviselőjelöltre lehet szavazni. Továbbá 14 nemzetiségi jelölt indul a választáson. Névsor.
A Hódtói Pihenőpark elnevezés a nyerő

A Hódtói Pihenőpark elnevezés a nyerő

Igazi piknik hangulat volt szeptember 8-án a május elsején felavatott vásárhelyi szabadidő parkban. Elfogadható árakkal az új büfé is várja a vendégeket.
Mi szóltunk! Idegeskedés helyett kerülőút!

Mi szóltunk! Idegeskedés helyett kerülőút!

Félpályás, forgalomlassító útlezárást rendeznek június 29-én, szerda reggel 7 órától, június 30-án reggel 7 óráig.
Pénteken temetik Samu Katalint

Pénteken temetik Samu Katalint

Az életének 76. évében elhunyt Pro Urbe díjas szobrászművészt, február 18-án pénteken helyezik végső nyughelyére, a hódmezővá-

sárhelyi Szent István templom urnakápolnájában. Az evangélikus liturgia szerinti szertartás 13 órakor kezdődik.

 

És ezt már olvasta?

Gyermekrajzokon a család ünnepei
Gyermekrajzokon a család ünnepei Kihirdették a Hódmezővásárhely Református Újtemplomi Egyházközség által kiírt gyermekrajzpályázat eredményeit a Tornyai János Múzeumban. Képekkel.
 
Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban
Nagyszerű fejlesztések az Aranyossyban

Az energetikai korszerűsítés után az iskola tetőterében közösségi és oktatási helyiségeket, számítógépes termet alakítottak ki. Vannak további tervek. Képekkel.

 
Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén
Nyolc érmes helyezés a Diákolimpia megyei döntőjén Lelkes hozzállással, remek játékkal tették le a névjegyüket a vásárhelyi diákok a Szegeden rendezett Megyei Asztalitenisz Diákolimpia döntőjén. Képekkel.
 
Lehet élezni a korcsolyát!
Lehet élezni a korcsolyát! Van, aki odavan érte, de van, aki a jeget látva azonnal nagy hasra- és fenékre esésekre asszociál. December 13-tól mindkettőről közvetlen benyomásokat lehet szerezni.
 
És mégis mozog a Föld
És mégis mozog a Föld Galileo híres - címbeli mondatát - a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában dr. Bónis Béla bizonyította be ismét egy látványos ingakísérlet prezentálásával.
 
Programok advent harmadik vasárnapján
Programok advent harmadik vasárnapján Advent harmadik vasárnapján, december 15-én a koszorú egyetlen rózsaszínű gyertyáját kell meggyújtani, mivel a rózsaszín az örömvasárnap liturgikus színe.
 
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban
Népi hagyományvilág a XX. századi irodalomban Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát az Emlékpontban.