GazdaságEgy lépéssel előrébb

2019. szeptember 11., szerda
 
Egy lépéssel előrébb

A következő időszakban mintegy 250 köbméter földet mozgatnak meg a Bethlen Gábor Református Gimnázium tervezett új épületeinek a helyén, részben az iskola területén, részben a Tóth Sándor utcai oldalra épülő új szárny mérete miatt az Alföldi Galéria udvarából átadott részen. Ennek az ingatlanrésznek a jelképes 100 forintos vételáron történő átadásáról 2018 július 6-án döntött a közgyűlés.

 

 

 

 

 

„Ez a kapavágás még nem az a kapavágás”, summázható a jelenlegi munkálat. Bán Csaba református lelkipásztor, a fenntartó képviselője régészeti feltárást kért a 621 négyzetméteres területre. A valódi építkezés kezdési időpontja ugyanis még nem ismert.

 

Nagy előrelépést jelent viszont, hogy a – Vásárhelyi Hírekben elsőként bemutatott – látványterveket véglegesítették és nagyjából már 90% -os a kivitelezési tervek készültségi foka. (ITT megtekinthetők a tervek és olvashatók a részletek!)

 

Bán Csaba a Vásárhelyi Híreknek elmondta, ez azt jelenti, hogy az épületszerkezeti, épületgépészeti, (áramellátás, fűtés, stb.) tervezési munkái a befejező szakaszában vannak. A kész tervek aprólékos hatósági ellenőrzése következik. Ezt követően kell kiírni a közbeszerzéseket. Az építkezés időpontjának kezdetéről még nincs hír.

 

Vagyis még mindig nem kapta meg a város a Miniszterelnökségtől a megvalósítási szakasz aláírt támogatási okiratát.

Itt jegyezzük meg, hogy egy ugyanilyen engedélyre vár a város a Németh László Gimnázium, Általános Iskola bővítése ügyében is. Egy nyilvánosságra hozott (2019. április 24-én kelt) miniszterelnökségi levél szerint, az EMMI új oktatási stratégiát dolgoz ki, egy új Nemzeti Alaptanterv bevezetésével, ami miatt egyelőre nem adják ki a támogatói okiratot. 

A Polgármesteri Hivatal szerint ezek a folyamatok hónapokat vesznek igénybe, az előrehaladás tekintetében az önkormányzatnak nincs ráhatása.

 

Mint arról többször is részletesen írt a Vásárhelyi Hírek, a sokat emlegetett Modern Városok Program óriási pénzosztogatása során Orbán Viktor miniszterelnök 2017 május végén, hódmezővásárhelyi látogatása során több helyi beruházás finanszírozásának ígéretével, arról is beszélt, hogy a településen új könyvtárat és tudásközpontot építenek 4 milliárd forintos beruházással, és ugyanekkora összegből felújítják több középiskola és egy kollégium épületét.

Mivel konkrét összeget még nem említettek, sejthető, hogy nagyjából több milliárd forintot szánnának a Bethlen Gábor Református Gimnázium épületének teljes felújítására és bővítésére. Az ígéreteket hivatalos formába foglaló kormányhatározat 2017 november 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ebben a rendeletben egyébként két iskola egy mondatban olvasható: „…tegyék meg a szükséges intézkedéseket a Bethlen Gábor Református Gimnázium, illetve a Németh László Általános Iskola és Gimnázium Önkormányzat által történő felújításának és bővítésének támogatása érdekében.”

A határideje a rendelkezés szerint, „az engedélyes tervek rendelkezésre állását követően azonnal.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy most alapított díj is őrzi az operaénekes emlékét

Egy most alapított díj is őrzi az operaénekes emlékét

Hódmezővásárhely szülöttéről elnevezett díjat alapított a Zeneakadémia, az elismerést minden tanév végén egyetlen hallgató kapja meg.
Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Hódmezővásárhelyen október 13-án a két polgármesterjelöltre, valamint 37 önkormányzati képviselőjelöltre lehet szavazni. Továbbá 14 nemzetiségi jelölt indul a választáson. Névsor.
 Korok, kultúrák, lelőhelyek

Korok, kultúrák, lelőhelyek

A női sírokból ezüst és bronz ékszerek kerültek elő, míg a férfiakkal főként vastárgyakat, csatokat, késeket és figurákat temettek. Képekkel.
Bemutatták a Tornyai János Múzeum Évkönyvét

Bemutatták a Tornyai János Múzeum Évkönyvét

A kötetben a múzeum legújabb kutatási eredményei olvashatók a régészet, a néprajz, a történelem és a művészettörténet területéről. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.