GazdaságEgy lépéssel előrébb

2019. szeptember 11., szerda
 
Egy lépéssel előrébb

A következő időszakban mintegy 250 köbméter földet mozgatnak meg a Bethlen Gábor Református Gimnázium tervezett új épületeinek a helyén, részben az iskola területén, részben a Tóth Sándor utcai oldalra épülő új szárny mérete miatt az Alföldi Galéria udvarából átadott részen. Ennek az ingatlanrésznek a jelképes 100 forintos vételáron történő átadásáról 2018 július 6-án döntött a közgyűlés.

 

 

 

 

 

„Ez a kapavágás még nem az a kapavágás”, summázható a jelenlegi munkálat. Bán Csaba református lelkipásztor, a fenntartó képviselője régészeti feltárást kért a 621 négyzetméteres területre. A valódi építkezés kezdési időpontja ugyanis még nem ismert.

 

Nagy előrelépést jelent viszont, hogy a – Vásárhelyi Hírekben elsőként bemutatott – látványterveket véglegesítették és nagyjából már 90% -os a kivitelezési tervek készültségi foka. (ITT megtekinthetők a tervek és olvashatók a részletek!)

 

Bán Csaba a Vásárhelyi Híreknek elmondta, ez azt jelenti, hogy az épületszerkezeti, épületgépészeti, (áramellátás, fűtés, stb.) tervezési munkái a befejező szakaszában vannak. A kész tervek aprólékos hatósági ellenőrzése következik. Ezt követően kell kiírni a közbeszerzéseket. Az építkezés időpontjának kezdetéről még nincs hír.

 

Vagyis még mindig nem kapta meg a város a Miniszterelnökségtől a megvalósítási szakasz aláírt támogatási okiratát.

Itt jegyezzük meg, hogy egy ugyanilyen engedélyre vár a város a Németh László Gimnázium, Általános Iskola bővítése ügyében is. Egy nyilvánosságra hozott (2019. április 24-én kelt) miniszterelnökségi levél szerint, az EMMI új oktatási stratégiát dolgoz ki, egy új Nemzeti Alaptanterv bevezetésével, ami miatt egyelőre nem adják ki a támogatói okiratot. 

A Polgármesteri Hivatal szerint ezek a folyamatok hónapokat vesznek igénybe, az előrehaladás tekintetében az önkormányzatnak nincs ráhatása.

 

Mint arról többször is részletesen írt a Vásárhelyi Hírek, a sokat emlegetett Modern Városok Program óriási pénzosztogatása során Orbán Viktor miniszterelnök 2017 május végén, hódmezővásárhelyi látogatása során több helyi beruházás finanszírozásának ígéretével, arról is beszélt, hogy a településen új könyvtárat és tudásközpontot építenek 4 milliárd forintos beruházással, és ugyanekkora összegből felújítják több középiskola és egy kollégium épületét.

Mivel konkrét összeget még nem említettek, sejthető, hogy nagyjából több milliárd forintot szánnának a Bethlen Gábor Református Gimnázium épületének teljes felújítására és bővítésére. Az ígéreteket hivatalos formába foglaló kormányhatározat 2017 november 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ebben a rendeletben egyébként két iskola egy mondatban olvasható: „…tegyék meg a szükséges intézkedéseket a Bethlen Gábor Református Gimnázium, illetve a Németh László Általános Iskola és Gimnázium Önkormányzat által történő felújításának és bővítésének támogatása érdekében.”

A határideje a rendelkezés szerint, „az engedélyes tervek rendelkezésre állását követően azonnal.”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy most alapított díj is őrzi az operaénekes emlékét

Egy most alapított díj is őrzi az operaénekes emlékét

Hódmezővásárhely szülöttéről elnevezett díjat alapított a Zeneakadémia, az elismerést minden tanév végén egyetlen hallgató kapja meg.
Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Kialakult a szavazólapon szereplők sorrendje

Hódmezővásárhelyen október 13-án a két polgármesterjelöltre, valamint 37 önkormányzati képviselőjelöltre lehet szavazni. Továbbá 14 nemzetiségi jelölt indul a választáson. Névsor.
Iskolások a Tornyaiban

Iskolások a Tornyaiban

Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
Francia kadétok Vásárhelyen

Francia kadétok Vásárhelyen

Csapatgyakorlaton vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.
 

És ezt már olvasta?

Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.
 
Ahol szárnyalhat a fantázia
Ahol szárnyalhat a fantázia A Budapest Arénában 11. Konyhakiállításon olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhat, melyekkel korábban még soha!
 
Elhunyt Tanács Lajos professzor
Elhunyt Tanács Lajos professzor Életének 75. évében hosszú betegség után február 14-én elhunyt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egy kivételes oktató-kutató egyénisége.
 
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban több, mint kétezer kiállítása volt a csoportos tárlatokat is számba véve.
 
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése Tavaly a 37 indulóból egy, idén a 30 tanulóból szintén csak egy jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén. 
 
Idén is van országos döntős
Idén is van országos döntős Az elődöntő kiértékelését követően a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző 5 tanulója bejutott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjébe.