Kultúra, oktatásEgy innovatív vásárhelyi művészé a Tornyai Plakett

2019. október 6., vasárnap
 
Egy innovatív vásárhelyi művészé a Tornyai Plakett

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Szabó Klára Petra képzőművész kapta Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíja és a Tornyai-plakettjét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szabó Klára Petra vásárhelyi alkotó 2008–tól kezdődően gyakori kiállítója volt az Őszi Tárlatoknak. A több mint egy évtizede sikerrel működő divatblogja alapján figyelt fel rá a világ, ennek következtében és egy galéria mentorálásával tucatnyi kiállításon vett és vesz részt Japántól az Egyesült Államokig, Dubaitól Londonig.

 

Így kezdődött a vásárhelyi alkotó karrierje, amelynek minden egyes állomását – kiállításait, innovatív törekvéseit, útkeresését, ösztöndíjasként külföldön töltött tucatnyi élménybeszámolóit – a Vásárhelyi Hírek a kezdetektől több mint 40 cikkben, tudósításokban végigkísért. Évek óta ő a vasarhelyihirek.hu társlapjának, a Street Fashion divattrend online magazin háziasszonya is.     

 

A 2000-es évek eleje óta, a vásárhelyi művészélet egy kissé visszafogottabb, a tradicionális útról letérni nem igazán akaró alkotói mellett, üdítően hatott, hogy Szabó Klára Petra azon fiatal festőgenerációhoz tartozik, aki a hagyományos festészeti műfajt ötvözi napjaink kommunikációs eszközével, az internettel vagy egyéb elektronikus médiummal. Az elmúlt években továbbgondolta az akvarell hagyományos művészeti műfaját, ahogy azt a jelen kiállításon látható művei esetében is tette. Fényképeiből kiindulva, saját jelenkori élményei feldolgozásával akvarelleket fest. A nagyszámú képet animálja és videó formájában kiállítja, vagy - korábbi munkáira jellemzően - az internetet mint médiumot használja és közli korunk hiteles remineszcenciáját. Művei témája legtöbbször az ember: barátok, ismerősök, illetve a művész környezete. Mindegyik képhez kapcsolódik egy rövid kis történet is. Valami apróság, ami neki fontos, amit meg akar örökíteni, amire emlékezni szeretne később is, és amit szeretne másokkal is megosztani.

A Londontól Dél Koreáig, Tallintól Budapestig a már több tucatnyi társas és önálló kiállítása után fontos állomás a mára már országos hírű Tornyai plakett.

 

"Szabó Klára Petra személye egyaránt jelenti a vásárhelyi és fiatal alkotók jelenlétét, de a tradíciók követését is. A korábban többször díjazott, érzékeny akvarell festményeiről ismert alkotó 2007 óta folyamatosan jelen van az Őszi Tárlatokon, az elmúlt 12 évben hét alkalommal részesült díjazásban" - olvasható a katalógus előszavában.

 

A kiállításon látható alkotásairól elmondta: „Ebben az évben ünnepeljük a vasfüggöny leomlásának 30. évfordulóját. Munkám erre az évfordulóra reflektál interaktív módon, speciális thermo festék felhasználásával. Hódmezővásárhelyen több köztéri alkotást mozdítottak el a rendszerváltást követően. Ezek a munkák a városkép szerves részei voltak, főtereken, parkokban álltak. A 66. Őszi Tárlatra három elmozdított munkáról készítettem parafrázisokat.


Mivel a városkép változatlan maradt, ezért festményeimen csak a szobrok tűnnek el, mint ahogy az kb. 30 évvel ezelőtt is történt. Lassan elhomályosodnak, mint amikor feledésbe merülnek az emlékeink, aztán egy idő után újra visszasejlenek.

Képeimhez egy speciális thermo festéket használtam, ami normál szobahőmérsékleten fekete, hő hatására azonban átlátszóvá válik. Festményeim mögé ezért hőpaneleket szereltem fel, melyeket egy időzítőhöz csatlakoztattam. Így időről időre előtűnnek, illetve elillannak a festményekről a szobrok, akárcsak az emlékeink.”  –  mondja Szabó Klára Petra a munkáiról.

 

Olvassa el ezt is!

Megnyílt a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Megnyílt a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Október 5-én délben megnyílt a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat, amelyen művésznemzedékeken átívelve jelennek meg látásmódok a képzőművészet örök témáihoz. Képekkel.
Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Új sorozatunkban Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből szemezgetünk. Lesz ki rácsodálkozik, lesz aki emlékszik szűkebb pátriája régi híreire.
A hibátlan teljesítmény tornagyőzelmet hozott

A hibátlan teljesítmény tornagyőzelmet hozott

Hat utánpótlás csapat részvételével rendezték meg január 25-én a KESI-Kupát Kecskeméten az U13-as leány korosztály számára.
Egy csodálatos győzelem a csapat életében

Egy csodálatos győzelem a csapat életében

Igazi rangadónak adott otthont a hétvégén a Balogh Imsi Sportaréna, A HLKC NB II-es felnőtt csapata a címvédő Gyulát fogadta.
 

És ezt már olvasta?

Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.