BulvárEgy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

2023. november 25., szombat
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

A nyári hónapokban hajlamosak lehetünk megfeledkezni a légutakat érintő megbetegedésekről, de most már beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.

 

 

 

 

 

Bár már ezerszer leírták, elmondták, nem árt emlékeztetni, hogy a légúti fertőzések időszakában tartsunk távolságot a tüneteket mutató emberektől. Betegen ne menjünk közösségbe. Lehetőleg kerüljük a zsúfolt helyeket és ügyeljünk a higiéniára, mely magában foglalja például a rendszeres kézmosást, felületek fertőtlenítését. Ha pedig krónikus betegségünk van, érdemes rendszeres orvosi konzultációra járni.  A megelőzésre való odafigyelés mellett azonban lehetőség szerint élvezzük ki a hűvösebb hónapok kínálta élvezeteket is.

 

A légutakon keresztül, cseppfertőzéssel terjedő vírusok közül az új típusú koronavírus, az influenzavírus vagy a légúti óriássejtes vírus (RSV) önmagában is veszélyes lehet és fokozott egészségügyi kockázatot jelenthet a népesség több csoportjára. E vírusok okozta légúti betegségeket gyakran kísérhetik bakteriális társfertőzések, amelyek a betegség lefolyását súlyosabbá tehetik. Az influenza esetek több mint 35%-ban alakulhatnak ki kórházi kezelést igénylő bakteriális társfertőzések, mint például a pneumococcus baktérium okozta bakteriális tüdőgyulladás.

 

A pneumococcus baktérium számos betegség okozója lehet, főleg az idősek és a csecsemők, kisgyermekek körében. A fertőzés cseppfertőzéssel terjed. A baktériumot az óvodás korú gyermekek tünetmentesen is hordozhatják az orr-garat nyálkahártyáján. Gyengébb immunrendszer esetén, például időseknél vagy krónikus betegeknél, illetve egy influenza vagy RSV fertőzés után a baktérium megfertőzheti a tüdőt, ezzel egyes esetekben tüdőgyulladást okozva, vagy bizonyos esetekben a véráramba kerülhet, és ott súlyos betegségeket – agyhártyagyulladást, vérmérgezést, és ezek együttes előfordulását – is okozhat.

Felnőttek esetében a pneumococcus okozta tüdőgyulladás kialakulásának gyakorisága 50 éves kortól emelkedhet az immunrendszer öregedése és a krónikus betegségek kialakulása miatt. A megfelelő antibiotikum szedése általában gyógyulást eredményez, azonban súlyosabb esetekben kórházi kezelést igényelhet. Veszélyeztetett korosztályhoz tartozónak számítanak a 65 évnél idősebbek, akiknél a pneumococcus-fertőzés súlyos tüdőgyulladást is okozhat.

A pneumococcus által okozott fertőzések előfordulása, a szövődmények esetleges súlyossága, vagy a kórokozó antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája miatt bizonyos életkorban és állapotokban  fontos lehet a megelőzés, így például a védőoltások alkalmazása, melyek segíthetnek a megelőzésben.4,5 A pneumococcus elleni oltás javasolt: 2 éves kor alatt és 50 éves kor felett mindenkinek, krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus fertőzésre: többek között tüdő (COPD, asztma) -, szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek, immunsérülteknek, dohányosoknak, valamint léphiányosoknak.6

 

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni. Az oltások pedig nemcsak a betegségek kialakulását segíthetnek megelőzni, hanem felvételükkel a körülöttünk élőkért is, ezzel saját egészségünkön túl, szeretteink, ismerőseink jóllétéért is tehetünk. Védőoltás felvételével csökkenthetjük a fertőzés terjedésének kockázatát a családtagok, iskolatársak vagy kollégák, barátok, szomszédok és a közösség más tagjai körében is.

 

Olvassa el ezt is!

Januártól MR diagnosztizálás lesz Vásárhelyen is

Januártól MR diagnosztizálás lesz Vásárhelyen is

Az új Siemens gyártmányú készülék megérkezett Vásárhelyre. Ez azt is jelenti, hogy a legkorszerűbb MR diagnosztizálásért már majd nem kell Szegedre utazni.
 Felmérik a haderő kijelölt készenléti erőit

Felmérik a haderő kijelölt készenléti erőit

Hódmezővásárhelyen november 7-én délelőtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki Novák Katalin köztársasági elnök, jelenlétében megnyitotta a NATO-erőkkel közös gyakorlatot.
Létszámleépítés valódi számokkal

Létszámleépítés valódi számokkal

Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
Lovas- és fogatos felvonulás a Gazdabál elött - Fotógalériával

Lovas- és fogatos felvonulás a Gazdabál elött - Fotógalériával

Február 10-én a vásárhelyi báli szezon legpatinásabb bálja előtt hagyományosan, délután 2-kor a Serház térről indult a lovasbandérium. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.