
Fejfájás, rosszullét, hányinger, kiszáradás, súlyos leégés. Ilyen híreket kapott Szerkesztőségünk, pedig még csak most kezdődött a nyári diákmunka szezonja.
Az elmúlt napok felbukkanó tünetei, főként a huzamosabb ideig szabadban tartózkodók, elsősorban mezőgazdaságban dolgozók körében.
Még szinte el sem kezdődött a nyári diákmunkák szezonja, máris vannak olyan jelzések, hogy egyes munkáltatók, az általuk alkalmazott, vagy hozzájuk kiközvetített dolgozóik részére nem biztosítják a védőitalt, de olyanról van bejelentés, hogy nem tartják be a szüneteket. A kánikula természetesen nem akadályozza az idénymunkát, mert például Csongrád megyében jelenleg is több százan dolgoznak kint a földeken. Azonban az erős UV sugárzás mellett a kiszáradás is veszélyes lehet.
„A munkáltatónak kötelessége fokozottan figyelni a fiatalabb, az úgynevezett sérülékenyebb korosztályba tartozó dolgozóira, mert például életkori sajátosságaik miatt könnyebben kiszáradhatnak”, mondta a Vásárhelyi Híreknek, Dr. Kovács Ferenc János megyei tisztifőorvos. Ha ilyen jellegű súlyos esetről tudomást szerez az ÁNTSZ, azt minden esetben vizsgálat követi. A tisztifőorvos azt is elmondta, a munkaadótól a jogszabályi kötelességei mellett morálisan is elvárható hogy tekintettel legyen a kánikulára.
Tudott dolog, hogy a mezőgazdasági munkát vállaló rutinosabb fiatal, „felszereli magát” kalappal, nyakába köthető nedves ruhával, szendviccsel, vízzel. Azonban a diákok, még ha esetleg nehezükre is esik, szóvá tehetik ha kint a földeken dolgozva nem kapnak vizet.
Érdeklődésünkre, Oláh Gyula Csongor a Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezet szegedi irodavezetője megerősítette, minden munkaadó partnerük figyelmét felhívják a a jogszabályok betartására, adott esetben a védőital biztosítására. A Magyarország piacvezető iskolaszövetkezete kevés mezőgazdasági munkára közvetít, ezek közül a címerezés a legjellemzőbb. Hódmezővásárhelyi, szentesi és makói diákoknak is most elsősorban kukorica címerezést ajánl a Rébusz Iskolaszövetkezet is. Vannak azonban olyan alkalmi munkára közvetítő cégek- Vásárhelyen is – amelyek fiatalokat és idősebbeket közvetítenek, például kapálásra.
Dr. Kovács Ferenc János megyei tisztifőorvos, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete Szegedi Kirendeltsége vezetője, felhívta a figyelmet, hogy az országos tisztifőorvos június 18. hétfőn kiadott II. fokú hőségriasztást III. fokúra emelte június 22. pénteken éjfélig meghosszabbította az ország egész területére vonatkozóan.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint, várható a mezőgazdasági munkák fokozottabb ellenőrzése, de bejelentés is tehető, amennyiben a munkafeltételek nincs megfelelően biztosítva.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság közleményt juttatott el Szerkesztőségünkhöz, amely egyértelmű a munkaaadó és a munkavállaló számára:
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján várható magas napi középhőmérsékletre - hőhullámra - tekintettel a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
A munkavállaló jó közérzetét és teljesítőképességét nagymértékben befolyásolják a munkakörnyezet klimatikus feltételei. A túlzott meleg nem csupán kellemetlen lehet, hanem szélsőséges esetben nagyobb megterhelést róhat a szervezetre, mint maga a munkavégzés.
A nagy meleg káros hatásai napszúrást, hőség okozta ájulást, hőkimerülést, hőgutát okozhatnak, de másodlagosan hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is.
Elsősorban szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzők esetében (pl. építés-kivitelezési munkák, útépítés, útburkolás, mezőgazdaság tevékenység) merül fel a nagy meleg káros hatásai elleni fokozott védekezés szükségessége.
- A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadék veszteség pótlására legalább 14-16 °C hőmérsékletű ivóvíz minőségű vizet kell biztosítani a higiénés feltételeknek megfelelően, személyenként, egyéni használatra kiadott ivópoharakkal.
- Az előbbieken túlmenően a hőkimerülés, hőguta megelőzését egyéb eljárásokkal (a tarkót takaró fejvédő használata, könnyű, bő ruházatban történő munkavégzés, ahol azt a munka jellege megengedi, hideg vizes arc-, kézmosással történő hűsítő mosdás, stb.) javasolt biztosítani.
- Munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy a munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók.
Ahol nem áll rendelkezésre a pihenő idő eltöltésére, a környezethez képest hűvösebb árnyékos hely, ott lehetőség szerint gondoskodjanak megfelelő árnyékolással (pl. sátorlapok alkalmazásával) ellátott hely kijelöléséről, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátva. - A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó baleset- veszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell (pl. elsődlegesen magasban végzett tevékenységek során), ezért felhívjuk a figyelmet az óvatosságra.
- A munkavállalók figyelmét fel kell hívni arra, hogy az esetlegesen előforduló panaszok (pl. fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal hagyják abba és keressék fel a pihenő helyet, szükség esetén igényeljék az elsősegélynyújtást, vagy az orvosi ellátást.
Azokon a zárttéri munkahelyeken, ahol a megfelelő munkahelyi klíma mesterséges szellőztetés, illetve légkondicionáló berendezés útján történő biztosítására nincs lehetőség, vagy ez műszakilag megoldhatatlan, a munkavállalók egészségének megóvása érdekében szintén szervezési intézkedéseket kell tenni, óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidő közbeiktatásával és védőital juttatásával. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, lehetőleg komfortzónába eső, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen töltsék el a munkavállalók.
Az alkalmazott légtechnikai berendezések, klímaberendezések hatékonyságáról a megszokottnál gyakrabban kell meggyőződni, ellenőrizni kell – szakember bevonásával – a rendeltetésnek megfelelő működőképességüket, és gondoskodni kell a rendszeres és folyamatos műszaki karbantartásukról, tisztításukról, fertőtlenítésükről. A mesterséges szellőző/szellőztető- és légkondicionáló berendezések nem megfelelő beállítása, működtetése és karbantartásának hiánya egészségkárosodást okozó események (pl. meghűlés, légúti fertőzés stb.) kiváltó oka lehet.
A fővárosi/megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének munkavédelmi felügyelőségei fokozott figyelmet fordítanak a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a kedvezőtlen klímakörnyezet miatt a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a szabadtéri- vagy a zárttéri munkahelyeken.