Kultúra, oktatásAz érzelmek széles tárháza BFMK színpadán

2020. február 16., vasárnap
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán

A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén. Az érzelmek széles tárházát a vásárhelyi költők- Arany-Tóth Katalin, Rácz Éva, Diószegi Szabó Pál, Fehér József és Haranghy Géza- művei szolgáltatták.

 

 

 

 

 

 

 


A Bessenyei Színkör szívesen nyúl a kortárs irodalomhoz, olyannyira, hogy legutóbb a helyi poéták számára írt ki pályázatot "Szerelmes vásárhelyi költők fantáziacímmel. A megszólítottak komolyan vették a felhívást, és számos írásukat a társulat rendelkezésére bocsájtották. Ezekből válogatott Benkő Brigitta színkörvezető egy csokorra valót, a szerelem számtalan színét és árnyalatát megmutatva.

 

"A színpadot két részre osztottam, a törésvonalban Lencse Tibor zenész kapott helyet, aki a romantikus hangulat megteremtése érdekében pánsíp és gitár muzsikával egészítette ki az elhangzó költeményeket. A műsor első fele a "Hadd fájjon, hagyom" tematikába tartozott, amelyben a búslakodóbb, mélyebb érzelmek kavarogtak, míg a "Rózsaszín szemüveg" címre keresztelt blokkban elsősorban az emelkedettebb hangulat volt jellemző. A sorrendiség pedig nem véletlen, mert szerettem volna pozitívra hangolni a műsort és úgy befejezni, hogy mindenki nagyon szerelmes"- hangsúlyozta Benkő Brigitta színkörvezető.

 

A Bessenyei Színkör évek óta jó kapcsolatot ápol a vásárhelyi költőkkel, akik közül Arany-Tóth Katalin elismerően nyilatkozott az estről.

 

"Végtelenül nagy megtiszteltetés ez számunkra, hiszen hosszú időn keresztül nem kaptunk ennyi figyelmet a városban mi, kortárs költők, mint ahogyan most a Bessenyei Színkör fordul felének. Csodálatos dolog, hogy a színkör vevő az alkotásainkra. Az pedig különösen felemelő és megható, hogy érzéseinket másoktól halljuk vissza."- mondta Arany-Tóth Katalin költő.

 

A helyi költőkkel való együttműködés ezzel nem ér véget, költészet napja alkalmából egy újabb különlegességgel készül a Bessenyei Színkör. 

 

Az előadás a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programsorozat részét képezte.

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő

Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő

Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
Török Sándorra emlékezünk

Török Sándorra emlékezünk

88 éve született a vásárhelyi úszó- és vízilabdasport megteremtője, ismert úszó- és vízilabda szakedző, elsőosztályú játékvezető.

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Idén is Díszpolgári címet és Pro Urbe díjat adnak át március 15-én is, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmábóla díszközgyűlésen.
Bemutatták a Tornyai János Múzeum Évkönyvét

Bemutatták a Tornyai János Múzeum Évkönyvét

A kötetben a múzeum legújabb kutatási eredményei olvashatók a régészet, a néprajz, a történelem és a művészettörténet területéről. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.
 
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő Március 26-án a délelőtti órákban a Nyizsnyay Gusztáv utca elején az egyik lakóházban, egy 60 éves férfinél tartottak házkutatást. Videó a házkutatásról.
 
Haláleset a Görbe utcában
Haláleset a Görbe utcában Halálesethez riasztották a mentőket és a rendőrséget március 26-án a déli órákban a Görbe utcába, a Klauzál utcától 100 méterre lévő házhoz.
 
Honlapokon elérhető videósorozat indul
Honlapokon elérhető videósorozat indul A Tornyai János Múzeum hetente két-három alkalommal 8-10 perces videókban az intézmény gyűjteményeit és szakembereinek kutatási eredményeit mutatja be.
 
Negatív és pozitív számok
Negatív és pozitív számok Az nem derült ki hány személyt érintett, hogy a második teszt alapján is negatívak Rovó László koronavírusos rektor vezető egyetemi kollégái.
 
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből Még változhat a vasárnap estig megfertőződöttek száma. 120 személy - orvosok, klinikai munkatársak - vannak karanténban, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval.