Kultúra, oktatásAz 56-os forradalom névtelen hőseiről az Emlékpontban

2019. február 25., hétfő
 
Az 56-os forradalom névtelen hőseiről az Emlékpontban

A fővárosba tartó szovjet harckocsioszlopot megállító kislány és a jászberényi templom híveire kiadott tűzparancsot megtagadó szovjet katonatiszt története is elhangzott Martinkó Károly újságíró, nyugalmazott rendőr alezredes Hittel, szívvel és fegyverrel címmel a kommunizmus áldozatainak emléknapján az Emlékpontban megtartott rendhagyó történelemóráján.

 

 

 

 

 

 

 

Az előadáson, amelyen a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola nyolcadikosai és a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola tizenkettedikes diákjai vettek részt, Martinkó Károly elmesélte annak a kislánynak a történetét, aki 1956. november 4-én Mezőkövesden a fővárosba tartó szovjet harckocsikonvoj elé állt. A tankok megálltak az út közepére bátran kiálló Tóth Mária előtt, s addig várakoztak, amíg Mária osztálytársai el nem vonszolták az útról a kislányt.

 

Elhangzott az előadáson az 1948-as úszóolimpikon, az egri Kádas Géza története is. A településen is népszerű sportolót 1956-ban egy rendezvény szónokának kérték fel a hevesi megyeszékhelyen, aki a felkérésnek eleget is tett. Mindezért a forradalom leverését követően nyolc év börtönre ítélték, s az ott rendszeresen alkalmazott erőszak miatt élőhalottként hagyta el a büntetésvégrehajtási intézményt. Emlékét ma az egri sportmúzeumban emlékmű, s a városban utcanév őrzi.

 

Martinkó Károly megismertette a fiatalokat egy 1956-ban, Jászberényben történt eset részleteivel is. A forradalom kitörését követően a városban a rendet az ott hosszabb ideje állomásozó szovjet páncélos zászlóalj közösen biztosította a magyar nemzetőrökkel és a rendőrökkel. November 4-ét követően a szovjet egység parancsnoka feljebbvalóitól utasítást kapott, hogy nyisson tüzet a vasárnapi miséről a templomból kilépő hívekre. A tiszt a parancsot megtagadta, s nem kellett sokáig várni, hogy a helikopterrel a jászberényi laktanyába érkező szovjet egység katonái statáriálisan kivégezzék a tisztet. Ideiglenesen az út mellett hantolták el, majd egy évre rá a helyi temető szovjet katonasírjainak egyikébe helyezték a holttestet.

 

Martinkó Károly feltett célja, hogy a parancs megtagadásával akár több száz életet is megmentő katonát rehabilitálják és emlékművel tisztelegjenek cselekedete előtt. Mindennek elérésére – mint elmesélte – már az orosz elnöknek is írt levelet. Az előadó Putyin elnökről is megosztott egy történetet. A Leningrádban osztálykiránduláson tartózkodó magyar kislány egy helyi fiatalemberrel ismerkedett meg, s a lány, ahelyett, hogy az osztállyal tartott volna, a fiatalemberrel tekintette meg a város nevezetességeit. Másnapra randevút beszéltek meg, azonban a kislány tanárai nem engedték, hogy elhagyja a szállást. A nagy csokorral a hotel előtt hosszasan sétáló fiatalember végül a virágot egy idős hölgynek adta, s az ablakból kikukucskáló osztálytársak még látták a csalódottan elsétáló Vlagyimir Vlagyimirovicsot, azaz a mai orosz elnököt, Putyint – fejezte be a történetet Martinkó Károly.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Kellemetlen harapások a Megyeri Tigrisektől

Kellemetlen harapások a Megyeri Tigrisektől

A lilák a szezon legsúlyosabb zakóját mérték az enerváltan teljesítő vásárhelyiekre. Gyakorlatilag az első pillanattól kezdve uralták a találkozót.
...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Bemutatták Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történész-muzeológusa és Kovács Ferenc, a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság alapítójának közös kötetét.
Régészeti pillanatképek

Régészeti pillanatképek

Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.
 
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.