Kultúra, oktatásÁtadták 2021-es Vásárhelyi Művészeti Díjakat

2021. november 29., hétfő
 
Átadták 2021-es Vásárhelyi Művészeti Díjakat

Az egykor Bessenyei Ferenc Művészeti Díj névhasználatának megvonása után elnevezett Vásárhelyi Művészeti Díj idei odaítélésénél sok év után mindhárom díjazott vásárhelyi születésű, illetve kötődésű.

 

 

 

 


A névhasználat megvonásának teljes „kalandos” története az oldal alján található elérhetőségen olvasható!  

 

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban november 28-án este tartott ünnepségen Vásárhelyi Művészeti Díjban részesült:

 

PIKALI GERDA – színésznő

Hódmezővásárhelyen született. A helyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban végzett magyar–történelem szakon, ahol olyan pedagógusok tanították, mint Földesi Ferenc, Árva László vagy Simon Ferenc tanár urak.

1996-ban ezredmagával jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahová végül összesen 17 embert vettek fel. Ekkor még nem érettségizett le, de már bekerült az egyetemre, ahol aztán Kerényi Imre osztályában tanult. 1998. november 28-án a Madách Kamara Mezítláb a parkban című színdarabjában helyettesítette Für Anikót. Az utolsó tanévben pedig megkapta Éva szerepét Madách Imre Az ember tragédiája című darabjában, melyet 1999. október 23-án mutattak be a Madách Színházban. 2000-ben végzett az egyetemen, de már 1999-től tagja volt a színháznak, ugyanis az előadása hatására szerződtették. Ezután több színháztársulat tagja is lett. Szerepel filmekben, filmsorozatokban, de dolgozott műsorvezetőként is.

 

 ATYIMÓ FERENC – tubaművész

1991-ben született Szegeden, Hódmezővásárhelyen kezdte meg alapfokú tanulmányait, majd azt követően zeneművészeti szakközépiskolai éveit Szegeden töltötte. 2010-ben került fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, bachelor művészdiplomája után a mesterfokozatot már a salzburgi Mozart Akadémián szerezte meg. Többek között meghívást kapott az Egyesült Arab Emirátusokba, a Katari Filharmonikus Zenekar részéről. Önálló zenés esteket tart, tanít. Saját zenekarával a Classfolkjazz Quartettel koncertezik.

 

CSÁNKI EMÍLIA oboaművész

Hódmezővásárhelyen született. 1966-tól 1970-ig a Szegedi Zeneművészeti Szakközépiskolában Meszlényi Lászlónál tanult, majd 1970 és 1975 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Pongrácz Péter növendéke volt.

1973 óta a Magyar Állami Operaház szólamvezető oboistája. 1975 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oboa és zenekari szólamismeret tanára. A DLA fokozatot 2001-ben szerezte meg, disszertációjának címe: A zenekari oboajáték problémái az előadóművész szemszögéből.

Koncertezett Magyarországon és Európa csaknem valamennyi országában, Japánban, Észak- és Dél-Amerikában. Szólistaként, és kamarazenészként olyan világszerte elismert művészekkel játszott együtt, mint Maurice Andre, Henryk Szeryng, Igor Ojsztrah, James Galway.

Több kamarazenekar tagja (Bach együttes, Jeunesses Musicales fúvósötös, Budapesti kamaraegyüttes, Budapesti fúvósegyüttes), melyekkel számos zenei versenyen nyert díjat, több hanglemez-, TV-, illetve rádiófelvételt készített.

 

2020-as cikk: Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train

Utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train

A tram-train november 29-től óránként közlekedik Hódmezővásárhelyről. Részletes menetrend a megállókkal a cikkben!
Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo

Tarolt az Országos bajnokságon a Máté Taekwondo

A nagy médiaérdeklődés mellett lezajlott országos bajnokságon impozáns eredményt, 26 érmes helyezést ért el a vásárhelyi sportegyesület. Részletes eredményekkel.
Egyre több a mikroműanyag a Tiszában

Egyre több a mikroműanyag a Tiszában

Megdöbbentő eredményeket hozott az eddigi minták elemzése, amikor a folyó vízrendszerének mikroműanyagokkal való szennyezettségét vizsgálták.
Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért

Jó szívvel, jó szóval a gyógyítókért

Ezzel a mottóval karácsonyi képeslapkészítő akciót indított a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A vásárhelyi kórház dolgozóit is erősíteni, bátorítani szeretnék.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.