BulvárA vásárhelyi szakácsképzés hírét is elvitte a tengerentúlra

2016. november 12., szombat
 
A vásárhelyi szakácsképzés hírét is elvitte a tengerentúlra

Costa Ricára költözött az egyik legismertebb magyar szakács, Litauszki Zsolt. Magas szintű gasztronómiai elképzeléseit egy ottani étteremláncnál kamatoztatja majd. Hosszú távon gondolkodik, hiszen magával vitte a családját is, gyermekei egy ottani amerikai iskolába járnak majd.

 

 

 

 

 

Litauszki Zsolt Orosházán született, s miután Hódmezővásárhelyen a Corvin Mátyás vendéglátóipari szakközépiskolát elvégezte, két évig egy orosházi iskola menzáján dolgozott, ahol naponta 3600 diákra kellett főzniük. Innen a híres fertőrákosi Ráspi étterembe került, majd kilenc évig Ausztriában dolgozott. Ötcsillagos szállodákban konyhafőnök-helyettesként, majd egy két Michelin-csillagos osztrák étteremben, a Taubenkobelnben „garde managerként” tevékenykedett. 2008-ban visszatért Magyarországra, és a budapesti Maligán borétterem szakácsa lett. Litauszki Zsolt itt már a modern konyhaművészet vívmányaival rukkolt elő. Legutóbb a Zsidai család hat éttermének úgynevezett kreatív séfje volt, és irányította a Pest-Buda, a 21 Magyar Étterem és a Pierrot szakmai munkáját.

 

„Sallangmentes, és kifinomult a fűszerérzéke. Egy elhagyott grundon is kiszagolja a vadon növő turbolyát, megy a bodza illata után. Az Ausztriában töltött évek elmélyítették, gazdagították a Monarchiára jellemző gasztronómiai stílusát, ami egyet jelent a régi magyar hagyományok ismeretével, használatával. A hal és a káposzta használata nagyon jellemző rá. Francia alapok, magyar leleménnyel” – írta az Origo róla egy cikkében. „Marhapofa tarhonyával. Ragacsos körömpörkölt jut eszembe róla elsőre. Egyike azoknak a séfeknek, aki nagyon ügyesen és izgalmasan használja a fűszernövényeket, virágokat” – jellemezte Mautner Zsófia gasztronómiai újságíró.

 

Most azonban felszámolta az itthoni életét, és november első napjaiban a családjával Costa Ricába utazott Litauszki Zsolt, hogy egy izgalmas vállalkozás egyik tulajdonosaként kezdjen új életet

 

Costa Ricán kisebb, magyar üzletemberekből álló kolónia él. Nemrégiben megkereste őt egy Costa Rica-i vállalkozás elindítója, Marschall Péter, aki a Sztárban sztár, a Hal a tortán, az Éden Hotel és más televíziós produkciókat gyártó vállalkozás tulajdonosa. Elmesélte neki, hogy feladta a médiavállalkozását, családjával együtt Costa Ricába költözött, és ezentúl ott fog élni. Beindított egy komoly vállalkozást, amihez már talált partnereket, de szeretné bevonni őt is. Litauszki Zsolt az elmúlt hónapokban elutazott Costa Ricára tájékozódni, majd rövid gondolkodás után tulajdonostársa és partnere lett Marschall Péternek ebben a munkában.

 

Akit érdekel az egykori vásárhelyi diák további „kulináris jövője” Costa Ricán, elolvashatja ITT!

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie

Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie

Egy hétig lezárt dobozban eláll, lehet hogy utána is, „de valaki mindig megeszi”, így baromi nehéz rájönni mi a max. határidő az eltarthatóságában.
Vásárhelyieket vertek át a tűzifával csalók

Vásárhelyieket vertek át a tűzifával csalók

Ez a bűncselekmény is rávilágít arra, könnyű abba hibába esni, hogy jó üzletet kötöttek. Különösen az idősek a naivak, de még rosszabbul is járhatnak, mint ebben az esetben is.
Ünnepség Hódmezővásárhelyen

Ünnepség Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyen augusztus 20-án délelőtt a hagyományoknak megfelelően ünnepséget rendeztek a Szent István téren.
Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat

Ismét pályázik a kastélyra a vásárhelyi önkormányzat

Márki-Zay Péter polgármester úgy fogalmazott: „ezt a küzdelmet nem adjuk föl, nem fogjuk engedni azt, hogy a sok másik ellopott kastély után a szabadkígyósit is ellopják”.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 35. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig
Vadhús kóstolástól az illat-totóig - a virágvizektől az akvapóniáig Huszonkétféle programon keresztül lehet bebarangolni a Mezőgazdasági Kar épületét szeptember 26-án 18.00 órától a Kutatók Éjszakáján.
 
Egy étvágygerjesztő program szombatra
Egy étvágygerjesztő program szombatra Szeptember 13-án ismét Vásárhelyi Ízök Fesztiválja. A gasztronómiai esemény a dr. Rapcsák András sétálóutcán, a BFMK előtt és az Almáskertben lesz. Részletes program.
 
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter
Kick-box magyar bajnok lett Zsarkó Dániel Péter A hódmezővásárhelyi ITF Taekwon-do csapat vezetője kiválóan szerepelt, bekerült a VB-re induló magyar nemzeti válogatottba.
 
Tanévnyitó az MGK-n
Tanévnyitó az MGK-n Általános és pótfelvételi eljárás, valamint a nemzetközi felvételi eljárás végén 253 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára.
 
Iskolakezdéskor is van jó megoldás
Iskolakezdéskor is van jó megoldás Csaknem 400.000 diák tanul(t) már a Matek Oázis segítségével. A szülők, diákok visszejelzése szerint is megoldást jelentő, könnyen elérhető, és nem kell hozzá különóra.
 
Különleges vendég Vásárhelyen
Különleges vendég Vásárhelyen

Szeptember 3-án délelőtt Márki-Zay Péter polgármester fogadta a Városházán Ukrajna budapesti nagykövetét.