Costa Ricára költözött az egyik legismertebb magyar szakács, Litauszki Zsolt. Magas szintű gasztronómiai elképzeléseit egy ottani étteremláncnál kamatoztatja majd. Hosszú távon gondolkodik, hiszen magával vitte a családját is, gyermekei egy ottani amerikai iskolába járnak majd.
Litauszki Zsolt Orosházán született, s miután Hódmezővásárhelyen a Corvin Mátyás vendéglátóipari szakközépiskolát elvégezte, két évig egy orosházi iskola menzáján dolgozott, ahol naponta 3600 diákra kellett főzniük. Innen a híres fertőrákosi Ráspi étterembe került, majd kilenc évig Ausztriában dolgozott. Ötcsillagos szállodákban konyhafőnök-helyettesként, majd egy két Michelin-csillagos osztrák étteremben, a Taubenkobelnben „garde managerként” tevékenykedett. 2008-ban visszatért Magyarországra, és a budapesti Maligán borétterem szakácsa lett. Litauszki Zsolt itt már a modern konyhaművészet vívmányaival rukkolt elő. Legutóbb a Zsidai család hat éttermének úgynevezett kreatív séfje volt, és irányította a Pest-Buda, a 21 Magyar Étterem és a Pierrot szakmai munkáját.
„Sallangmentes, és kifinomult a fűszerérzéke. Egy elhagyott grundon is kiszagolja a vadon növő turbolyát, megy a bodza illata után. Az Ausztriában töltött évek elmélyítették, gazdagították a Monarchiára jellemző gasztronómiai stílusát, ami egyet jelent a régi magyar hagyományok ismeretével, használatával. A hal és a káposzta használata nagyon jellemző rá. Francia alapok, magyar leleménnyel” – írta az Origo róla egy cikkében. „Marhapofa tarhonyával. Ragacsos körömpörkölt jut eszembe róla elsőre. Egyike azoknak a séfeknek, aki nagyon ügyesen és izgalmasan használja a fűszernövényeket, virágokat” – jellemezte Mautner Zsófia gasztronómiai újságíró.
Most azonban felszámolta az itthoni életét, és november első napjaiban a családjával Costa Ricába utazott Litauszki Zsolt, hogy egy izgalmas vállalkozás egyik tulajdonosaként kezdjen új életet
Costa Ricán kisebb, magyar üzletemberekből álló kolónia él. Nemrégiben megkereste őt egy Costa Rica-i vállalkozás elindítója, Marschall Péter, aki a Sztárban sztár, a Hal a tortán, az Éden Hotel és más televíziós produkciókat gyártó vállalkozás tulajdonosa. Elmesélte neki, hogy feladta a médiavállalkozását, családjával együtt Costa Ricába költözött, és ezentúl ott fog élni. Beindított egy komoly vállalkozást, amihez már talált partnereket, de szeretné bevonni őt is. Litauszki Zsolt az elmúlt hónapokban elutazott Costa Ricára tájékozódni, majd rövid gondolkodás után tulajdonostársa és partnere lett Marschall Péternek ebben a munkában.
Akit érdekel az egykori vásárhelyi diák további „kulináris jövője” Costa Ricán, elolvashatja ITT!