A sok finom süti mellett igenis kijár a tisztelet, a csokis kekszeknek, avagy a cookie-nak. Mert valljuk be, két dolog van, ami biztos mindenkinek minden körülmény között fog tetszeni és ízleni: brownie, cookie... Isten áldja Amerikát (a mekiért meg irgum burgum) ... és hozzá a vanília fagyit! Vagy csak én lennék ilyen fanatikus?
Pekándiós csokoládé cookie
 
 115g  szh vaj
 180g barnacukor
 4g só
 1 tojás
 140g liszt
 15g kakaópor
 90g pirított vagy karamellizált pekándió összetörve
 180g étcsokoládé
 A vajat a sóval és a cukorral habosra keverjük. (Még a cukor fel nem olvad). Hozzáadjuk a tojást, elkeverjük. Majd a lisztet, a diót és a csokoládét.
Én szeretem betenni a hűtőbe egy fél órára, sokkal könnyebben lehet "gyurmázni" de így sütés közben nem fog annyira szétterülni. Vagy a kezünket használjuk a golyó formázáshoz és enyhén meglapítjuk (előtte kicsit legyen vizes a kéz), vagy vizes fagyi adagolóval szedjük ki (ilyenkor nem tesszük hűtőbe). Egy a lényeg, hogy 200 fokon maximum 6-8 percig sütjük (a közepe legyen még egy kicsit recegős), ahogy kihűl szépen megdermed, a külseje ropogós lesz, a belseje pedig puha. Rácson hagyjuk kihűlni, hogy a meleg tepsitől ne süljön tovább a tészta.
Utána egy hétig lezárt dobozban eláll, lehet hogy utána is, „de valaki mindig megeszi”, így baromi nehéz rájönni mi a max. határidő eltarthatóságában.
Aztán itt van a másik kedvencem, sőt, nekem most a fehércsokis változat lett a favorit. A dióféléket, a csokoládét mindig változtathatjuk benne mindkét receptnél, de ne feledkezzünk el az aszalt gyümölcsökről, fűszerekről, mert éppen ami a spájzban, polcon van simán nagyon jó kombinációja lehet a következő cookie-nak vagy bármilyen más keksznek (linzernek).
 
 Például:
 
 fehércsokoládé-mogyoró-szerecsendió
 étcsokoládé-aszaltszilva-fahéj
 tejcsokoládé-aszalt sárgabarack-citromhéj
 fehércsokoládé-fenyőmag-rozmaring
 étcsokoládé-mazsola
 tejcsokoládé-aszalt vörösáfonya
 fehércsoki-vörösáfonya-rozmaring
Próbálja ki a többit is:
Ennivaló receptjeink gyűjteménye










