KözéletA tiszta víz tisztább lesz

2014. július 9., szerda
 
A tiszta víz tisztább lesz

A beruházás összesen nyolc vízellátó rendszer önálló fejlesztését foglalja magába. Őszre elkészülnek és azt követően hat hónapig tart a próbaüzemelés.

 

 

Képünkön egy víztisztító berendezés

 

 

A Vásárhelyi Hírekben többször írtuk, a víz minőségének kifogásai Csongrád megye 70 településén 422 ezer embert érint. Ezek közé tartozik Hódmezővásárhely is.

A kormányzati tervek szerint az ivóvízminőség-javító program keretében néhány éven belül mindenhol megvalósulnak a szükséges víztisztító beruházások. Az előírt értékeknek 365 településen, nem felel meg a vízminőség. Azonban az ivóvízminőség-javító program jelentős csúszásban van.

 

A Hódmezővásárhely, Mártély, Székkutas lakosságát is érinti az ivóvízminőség-javítás szükségessége, hiszen a vizsgálatok szerint a három településen is magasabb a rendeletben meghatározott komponensek (arzén, ammónium) valamelyikének határértéke.

A három említett település, Hódmezővásárhely, Mártély, Székkutas 2010-ben Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulást létesítve az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül benyújtott pályázatot, amely 2012. március 29-én támogatásban részesült. Az eddigi előkészítő munkálatok után 2012. december 10-én bejelentették, hogy megkezdődnek az 1 milliárd 300 millió forintos vízminőség-javító fejlesztések, amelynek várható befejezése 2015.

 

Július 7-én a hódmezővásárhelyi Városháza Házasságkötő termében tartott tájékoztatón elhangzott a fejlesztés során, a saját vízbázisra alapozott, úgynevezett önálló megoldásban a helyben, kutakkal felszínre hozott rétegvizet, nyersvizet hozzák előírás szerinti állapotba. A beruházás összesen nyolc vízellátó rendszer önálló fejlesztését foglalja magába: Hódmezővásárhely, Batida, Erzsébet, Kútvölgy, Szikáncs, valamint Mártély települések vízellátó rendszereinek önálló fejlesztését, továbbá Székkutas és Kakasszék-Erzsébet Kórház vízellátó rendszerének önálló fejlesztése során a külterületek ellátására távvezeték épül. Az elhangzottak szerint a munkálatokkal késő őszre elkészülnek és azt követően hat hónapig tart a próbaüzemelés.

 

A hír kapcsán a Vásárhelyi Hírek által megkérdezett házi orvosok valamennyien egyetértenek az ivóvízminőség javító programmal, azzal együtt hogy az EU határértékek szigorúbbak, szükségesnek tartják az ivóvíz tisztítását. Mint ismeretes Hódmezővásárhelyen és a környező településeken az ivóvíz ammónia és az arzéntartalma a jelenlegi határértéknél magasabb.

Egyes vélemények szerint a Vásárhelyen és környékén meglehetősen nagyszámú pajzsmirigy-gyulladásos betegségek is az ivóvíz számlájára írhatók, vagyis annak magas jódtartalma lehet az oka. Erre azonban konkrét bizonyíték nem áll rendelkezésre, mert például a Vásárhelyi Hírek által a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől kikért Hódmezővásárhely és a környező települések 31ivóvíz mérőpontjának adatai között nincs a jód. Vagyis a rendszeresen következetesen elvégzett mérések 30-nál több kémiai anyag jelenlétét vizsgálják, azonban a jód ezek között nem szerepel.

A Vásárhelyi Hírek kérdésére Országos Környezetegészségügyi Intézet munkatársa, Dr. Kiss Edit elmondta, az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről 201/2001. (X. 25.) Kormányrendelet nem rendelkezik a jód vizsgálatáról, így ennek kémiai paramétereivel kapcsolatban nincsenek vízvizsgálati eredményeik, tájékoztatott a közegészségügyi osztályvezető.

Ahhoz, hogy pontosabb adatok álljanak rendelkezésre a vásárhelyi és környező településeinek  ivóvíz kémiai összetételéről, a kormányrendelet módosítására lenne szükség. Addig a magas jódtartalomra vonatkozó állítások nem bizonyíthatók.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Önerővel sima járda

Önerővel sima járda

Görkorisok, rollerezők kezdhetnek örülni, hiszen idővel Hódmezővásárhelyen egyre több járdaszakaszon lehet már tengely és keréktörés veszélye nélkül közlekedni.   
Ismét Almási István indul a polgármesteri székért

Ismét Almási István indul a polgármesteri székért

Lázár János: Pártállástól függetlenül megbecsülik és szeretik a vásárhelyiek. Megkérdőjelezhetetlen a tisztessége.
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni

Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
Hódmezővásárhelyi szociális dolgozók kitüntetése

Hódmezővásárhelyi szociális dolgozók kitüntetése

November 8-án díszközgyűlésen adták át a Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Szolgálatáért díjakat. Idén hárman kapták meg.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Ismét pályán a kosaras lányok
Ismét pályán a kosaras lányok Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.