Kultúra, oktatásA tavalyi Tornyai-plakettes mutatta be tárlatát

2019. szeptember 27., péntek
 
A tavalyi Tornyai-plakettes mutatta be tárlatát

A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat legmagasabb elismerésével, a Tornyai-plakettel jutalmazott alkotója, Ámmer Gergő szobrászművész önálló kiállítása október 5-én, szombaton az idei képzőművészeti seregszemle megnyitását követően nyílik meg a Tornyai János Múzeum földszinti időszaki kiállítótermeiben.

 

 

 

 

 

 

A rendezés alatt álló tárlatot sajtóbejáráson mutatta be a művész és a közgyűjtemény művészettörténésze, Képiró Ágnes.

 

Ámmer Gergő 2017-ben végzett a magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászat szakán, a fiatal alkotó a Tornyai-plakett mellett a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíja mellett a Derkovits-ösztöndíjat is elnyerte. Két éve állított ki először a Vásárhelyi Őszi Tárlaton, amelyen azóta folyamatosan jelen van, s a művész az idei tárlat zsűrijében is szerepet vállalt.

 

A szobrászművész tárlatáról szólva Képiró Ágnes elmondta: a kiállított tíz alkotás két csoportra osztható, részben önportréábrázolások analízisét tárja a látogatók elé, míg a másik csoportjuk mitológiai, bibliai témákat dolgoz fel. Anyaghasználatban és technikában is sokrétűség jellemzi az alkotót, aki a kemény andezittel, vagy a márvánnyal is magabiztosan dolgozik, s bár a klasszikus szobrászat hagyományaihoz hű marad, művészetében jelen van a kísérletezés, és a kortárs tendenciákhoz való illeszkedés is.

 

– Máig tartó lendületet adott számomra a tavaly Hódmezővásárhelyen elnyert elismerés – jelentette ki Ámmer Gergő, aki a tavalyi kiállítás két kompozíciója mellett nyolc további alkotással készült az idei tárlatra, amelyeknek anyaghasználatában a gipsz, a márvány és az andezit jelenik meg.

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

High-tech agrároktatás Vásárhelyen

High-tech agrároktatás Vásárhelyen

A Mezőgazdasági Karon a 30 hallgatóval megkezdődött képzés a legnagyobb létszámú precíziós szakmérnöki képzés Magyarországon.
Sportpálya fejlesztések kezdődtek Vásárhelyen

Sportpálya fejlesztések kezdődtek Vásárhelyen

Befejezéséhez közeledik a népkerti kosárlabdapálya. Az új pálya magas teherbírású elemekből készült. Négy óvoda műfüves focipályáját is elkezdték építeni.
Év Mentőse díjat alapított a város

Év Mentőse díjat alapított a város

Dr. Márki-Zay Péter polgármester a Zrínyi utcai mentőállomáson megbeszélést folytatott a regionális igazgatóval, a vezető mentőtiszttel és az állomásvezetővel.
Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén

Már készül az a márciusban nyíló, időszaki régészeti kiállítás, amely az elmúlt fél évtizedben Vásárhelyen és környékén végzett feltárások eredményeit mutatja be.
 

És ezt már olvasta?

Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.