Kultúra, oktatásA színvonalból pedig nem adunk!

2013. augusztus 4., vasárnap
 

Második alkalommal rendezték Hódmezővásárhelyen a Tiszántúli Népdalköri Találkozót. Augusztus 4-én délelőtt a 22 színvonalas produkciót megkoronázta a Földesi Gyula tánctanár által koreografált és betanított fergeteges táncprodukció, amelyet a vásárhelyi Nyugdíjas Szövetség 12 tagú Amatőr Tánckara mutatott be.

 

 

Képünkön Földesi Gyula és a Nyugdíjas Szövetség Amatőr Tánckara


   

„A népdalköri találkozó kiemelkedő színfoltja volt a Nyugdíjas Szövetség Amatőr Tánckarának produkciója. Azt kívánom, minél több helyen mutassák be, hogy jó példaként szolgáljon, hogy a nyugdíjasokban is van vitalitás, dinamizmus” mondta  Mizó Ferenc a békéscsabai Helyőrségi Klub nyugdíjas igazgatója, a nagysikerű  II. Tiszántúli Népdalköri Találkozó háromtagú zsűrijének elnöke. Mizó Ferenc, Molnárné Prjevara Nóra és Juhász Julianna alkotta zsűrinek igencsak feladta a leckét, hogy a 22 színvonalas előadás között igazságosan rangsoroljon.

Mint azt Oskovics György, a Nyugdíjas Szövetség elnöke elmondta Békés és Csongrád megyéből 17 együttes és előadó jött el. A hagyományteremtő cél mellett a népdalkincs megőrzése fontos számukra. Vagyis nem versengés volt a vasárnapi találkozó, de azért mégis szerették volna valamilyen formában értékelni a színpadra lépőket. Így aztán a zsűri arany, ezüst és bronz minősítéssel díjazta a 22 fellépőt.

A találkozó után, Oskovics György a Vásárhelyi Híreknek elmondta, sikeresnek értékeli a találkozót. Valóban jól felkészült előadók sora szórakoztatta a közönséget, amely idén első alkalommal valódi színházi körülmények között tapsolhatta meg a fellépőket. Mint mondta, a Nyugdíjas Szövetség számára jelentős költséget jelent egy ilyen nap megszervezése. Ennek finanszírozása idén, részben az adó egy százalék felajánlásaiból valósult meg, de nagy segítséget jelentett, hogy a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ -  szerződésük alapján - díjmentesen biztosította a színháztermet.

 

Kiemelt arany minősítést kapott a Biharugrai Népdalkör, a Vésztői Őszi Idők Népdalkör, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalköre, a földeáki Bárdos István és Bárdos Istvánné énekesek, a kunszentmártoni Balla Tibor nyenyerés,  

Arany minősítést kapott a földeáki Bazsarózsa Nóta és Népdalkör, a csabacsűdi  Hagyományőrző Népdalkör, a Csabacsűdi Citerások, a hódmezővásárhelyi Belvárosi Népdalkör, a vésztő Balla Bence énekes.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Távmunka távcsalás egyre biztosabb lebukás

Távmunka távcsalás egyre biztosabb lebukás

Több hódmezővásárhelyi is van, a több mint ezerötszáz sértett között, abban a csalássorozatban, amelynek most zárult le a nyomozása. De van más is!
Ennivaló receptjeink - 3 sajtos töltött rétes sültpaprikamártással

Ennivaló receptjeink - 3 sajtos töltött rétes sültpaprikamártással

A két nyaralás között éppen félidőben, ha a mostani receptünk „alanyát” kivesszük a sütőből, bizony előfordulhat, hogy illata egy kis nyár utáni vágyakozást ébreszt majd.     
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az egyedülállók száma világszerte emelkedik, 2020-ra pedig világszerte 20 százalékkal nő majd az egyedül élők száma.

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Sikeresen rajtolt el a Vásárhelyi Kosársuli

Az NB I/B Zöld csoportjának első meccsét játszotta Tóth Tamás együttese, a Hódtói közönsége pedig győzelemnek örülhetett hét hónap szünet után.
 

És ezt már olvasta?

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban
Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban A történettudományi ülésen a forradalom szereplőinek, emlékezőinek, örököseinek és a kommunista hatalom viszonyát, az államszocializmus évtizedeitt mutatták be.
 
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC
A Csepel Stadionban lépett pályára a Hódmezővásárhelyi FC A kapu előtti utolsó pillanatokban még nem sikerült a legjobb döntéseket és megoldásokat meghozni, így az Újpest nyert. Interjú Kandó Róberttel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 43. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.