GazdaságA labda a kormány térfelén...

2022. október 25., kedd
 
A labda a kormány térfelén...

2016 óta görgeti maga előtt a Vásárhelyi Önkormányzat a helyi szennyvíztisztító felújítását, illetve kapacitásbővítését.

 

 

 

 

 

 


2016 áprilisában számoltunk be arról, hogy közel másfél milliárd forintból korszerűsödhet a hódmezővásárhelyi szennyvíztisztító telep, miután az első ütemben befejeződött a kishomoki csatornázás. Azóta folyik a projekt körüli hercehurca.

 

A maga idejében korszerű szennyvíztisztító-telep építésének minőségét és kiváló eredményeit annak idején elismerte a Magyar Hidrológiai Társaság azzal, hogy az 1995. évi Lampl Hugó Díjat e létesítménynek ítélte.

Megépítése után az első nagy bővítés 2012-ben volt, amikor 2,4 milliárdból (16% önkormányzati önrésszel) ciklikus eleveniszapos szennyvíztisztítási technológiát vezettek be, denitrifikációval (a nitrogén kivonásával) és biológiai foszforeltávolítással. Új műtárgyakat építtettek: előülepítő, iszaptároló és csurgalékvíz tároló, fertőtlenítő medencéket, továbbá egy új vésztározót.

 

2016-ban ugyanezeknek a tisztító folyamatoknak a kapacitásbővítését kellett volna megoldani, illetve felújításokra lett volna szükség. Épült volna többek között egy 6000 köbméteres záportározó is. A majdnem 2 milliárdos új beruházás 2018-ban fejeződött volna be.

 

Az eltelt 6 év történését egy mondatba lehet sűríteni: amikor lett volna építési vállalkozó, a pénz nem volt elég, amikor lett volna pénz, nem lett érvényes tender. 2018 tavaszán pedig a közgyűlés polgármestert támogató többsége úgy döntött, lemondanak a fejlesztésről.

2021 nyarán viszont a kormány jóváhagyott 5,7 milliárd forintot a fejlesztésre, amelyhez 300 millió önrész szükséges.

A 2022 februári tenderre nem volt jelentkező, a megismételt felhívásra viszont ketten pályáztak és ezúttal van nyertes, az A-Híd Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Az általuk tett ajánlat 16 099 559 925 forint.

Nem elírás, valóban 16 milliárd forint kivitelezési költség lett, a 2016-ban meghirdetett 2 milliárd forintból.

 

A tendernyertes által adott 16 milliárdos költség finanszírozásával kapcsolatban az Önkormányzat a Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta, hogy még semmilyen döntésről nincs hír, azon túl, hogy a projekt kikerült a felfüggesztett eljárások közül, erről a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium levélben tájékoztatta a Vásárhelyi Önkormányzatot, de az összköltség-növelési kérelem még nem lett jóváhagyva.

 

Valami hamarosan valószínű, hogy történik, hiszen elég beszédes a tendernyertes A-Híd Építő Zrt. tulajdonosi köre, továbbá az is sokat mondó lehet, hogy a Közbeszerzési Értesítő által feltüntetett alvállalkozók egyike a Mészáros és Mészáros Zrt.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Kristályt árultak Vásárhelyen

Kristályt árultak Vásárhelyen

A csongrádi házaspártól vásárolt anyagot egy hódmezővásárhelyi iskola mellett értékesítették. Akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet belőle.
Nem volt elég jó a védekezés

Nem volt elég jó a védekezés

Két győzelem után a második bajnoki mérkőzését veszítette el a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában.
Változások a tram train és a busz menetrendjében

Változások a tram train és a busz menetrendjében

További járatokkal egészül ki a menetrend Hódmezővásárhely és Szeged között, így munkanapokon a reggeli legforgalmasabb időszakban sűrűbben közlekednek a vasútvillamosok.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 12. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.