GazdaságA labda a kormány térfelén...

2022. október 25., kedd
 
A labda a kormány térfelén...

2016 óta görgeti maga előtt a Vásárhelyi Önkormányzat a helyi szennyvíztisztító felújítását, illetve kapacitásbővítését.

 

 

 

 

 

 


2016 áprilisában számoltunk be arról, hogy közel másfél milliárd forintból korszerűsödhet a hódmezővásárhelyi szennyvíztisztító telep, miután az első ütemben befejeződött a kishomoki csatornázás. Azóta folyik a projekt körüli hercehurca.

 

A maga idejében korszerű szennyvíztisztító-telep építésének minőségét és kiváló eredményeit annak idején elismerte a Magyar Hidrológiai Társaság azzal, hogy az 1995. évi Lampl Hugó Díjat e létesítménynek ítélte.

Megépítése után az első nagy bővítés 2012-ben volt, amikor 2,4 milliárdból (16% önkormányzati önrésszel) ciklikus eleveniszapos szennyvíztisztítási technológiát vezettek be, denitrifikációval (a nitrogén kivonásával) és biológiai foszforeltávolítással. Új műtárgyakat építtettek: előülepítő, iszaptároló és csurgalékvíz tároló, fertőtlenítő medencéket, továbbá egy új vésztározót.

 

2016-ban ugyanezeknek a tisztító folyamatoknak a kapacitásbővítését kellett volna megoldani, illetve felújításokra lett volna szükség. Épült volna többek között egy 6000 köbméteres záportározó is. A majdnem 2 milliárdos új beruházás 2018-ban fejeződött volna be.

 

Az eltelt 6 év történését egy mondatba lehet sűríteni: amikor lett volna építési vállalkozó, a pénz nem volt elég, amikor lett volna pénz, nem lett érvényes tender. 2018 tavaszán pedig a közgyűlés polgármestert támogató többsége úgy döntött, lemondanak a fejlesztésről.

2021 nyarán viszont a kormány jóváhagyott 5,7 milliárd forintot a fejlesztésre, amelyhez 300 millió önrész szükséges.

A 2022 februári tenderre nem volt jelentkező, a megismételt felhívásra viszont ketten pályáztak és ezúttal van nyertes, az A-Híd Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Az általuk tett ajánlat 16 099 559 925 forint.

Nem elírás, valóban 16 milliárd forint kivitelezési költség lett, a 2016-ban meghirdetett 2 milliárd forintból.

 

A tendernyertes által adott 16 milliárdos költség finanszírozásával kapcsolatban az Önkormányzat a Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta, hogy még semmilyen döntésről nincs hír, azon túl, hogy a projekt kikerült a felfüggesztett eljárások közül, erről a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium levélben tájékoztatta a Vásárhelyi Önkormányzatot, de az összköltség-növelési kérelem még nem lett jóváhagyva.

 

Valami hamarosan valószínű, hogy történik, hiszen elég beszédes a tendernyertes A-Híd Építő Zrt. tulajdonosi köre, továbbá az is sokat mondó lehet, hogy a Közbeszerzési Értesítő által feltüntetett alvállalkozók egyike a Mészáros és Mészáros Zrt.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Kristályt árultak Vásárhelyen

Kristályt árultak Vásárhelyen

A csongrádi házaspártól vásárolt anyagot egy hódmezővásárhelyi iskola mellett értékesítették. Akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet belőle.
Nem volt elég jó a védekezés

Nem volt elég jó a védekezés

Két győzelem után a második bajnoki mérkőzését veszítette el a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában.
Változások a tram train és a busz menetrendjében

Változások a tram train és a busz menetrendjében

További járatokkal egészül ki a menetrend Hódmezővásárhely és Szeged között, így munkanapokon a reggeli legforgalmasabb időszakban sűrűbben közlekednek a vasútvillamosok.
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.
 
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban A Kecskemét otthonában folytatta az NB I/B Zöld csoportját a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. Új vezetőedzője van a csapatnak, Vuk Pavlovics személyében.