GazdaságA labda a kormány térfelén...

2022. október 25., kedd
 
A labda a kormány térfelén...

2016 óta görgeti maga előtt a Vásárhelyi Önkormányzat a helyi szennyvíztisztító felújítását, illetve kapacitásbővítését.

 

 

 

 

 

 


2016 áprilisában számoltunk be arról, hogy közel másfél milliárd forintból korszerűsödhet a hódmezővásárhelyi szennyvíztisztító telep, miután az első ütemben befejeződött a kishomoki csatornázás. Azóta folyik a projekt körüli hercehurca.

 

A maga idejében korszerű szennyvíztisztító-telep építésének minőségét és kiváló eredményeit annak idején elismerte a Magyar Hidrológiai Társaság azzal, hogy az 1995. évi Lampl Hugó Díjat e létesítménynek ítélte.

Megépítése után az első nagy bővítés 2012-ben volt, amikor 2,4 milliárdból (16% önkormányzati önrésszel) ciklikus eleveniszapos szennyvíztisztítási technológiát vezettek be, denitrifikációval (a nitrogén kivonásával) és biológiai foszforeltávolítással. Új műtárgyakat építtettek: előülepítő, iszaptároló és csurgalékvíz tároló, fertőtlenítő medencéket, továbbá egy új vésztározót.

 

2016-ban ugyanezeknek a tisztító folyamatoknak a kapacitásbővítését kellett volna megoldani, illetve felújításokra lett volna szükség. Épült volna többek között egy 6000 köbméteres záportározó is. A majdnem 2 milliárdos új beruházás 2018-ban fejeződött volna be.

 

Az eltelt 6 év történését egy mondatba lehet sűríteni: amikor lett volna építési vállalkozó, a pénz nem volt elég, amikor lett volna pénz, nem lett érvényes tender. 2018 tavaszán pedig a közgyűlés polgármestert támogató többsége úgy döntött, lemondanak a fejlesztésről.

2021 nyarán viszont a kormány jóváhagyott 5,7 milliárd forintot a fejlesztésre, amelyhez 300 millió önrész szükséges.

A 2022 februári tenderre nem volt jelentkező, a megismételt felhívásra viszont ketten pályáztak és ezúttal van nyertes, az A-Híd Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Az általuk tett ajánlat 16 099 559 925 forint.

Nem elírás, valóban 16 milliárd forint kivitelezési költség lett, a 2016-ban meghirdetett 2 milliárd forintból.

 

A tendernyertes által adott 16 milliárdos költség finanszírozásával kapcsolatban az Önkormányzat a Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta, hogy még semmilyen döntésről nincs hír, azon túl, hogy a projekt kikerült a felfüggesztett eljárások közül, erről a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium levélben tájékoztatta a Vásárhelyi Önkormányzatot, de az összköltség-növelési kérelem még nem lett jóváhagyva.

 

Valami hamarosan valószínű, hogy történik, hiszen elég beszédes a tendernyertes A-Híd Építő Zrt. tulajdonosi köre, továbbá az is sokat mondó lehet, hogy a Közbeszerzési Értesítő által feltüntetett alvállalkozók egyike a Mészáros és Mészáros Zrt.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 51-52. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Kristályt árultak Vásárhelyen

Kristályt árultak Vásárhelyen

A csongrádi házaspártól vásárolt anyagot egy hódmezővásárhelyi iskola mellett értékesítették. Akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet belőle.
Nem volt elég jó a védekezés

Nem volt elég jó a védekezés

Két győzelem után a második bajnoki mérkőzését veszítette el a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában.
Változások a tram train és a busz menetrendjében

Változások a tram train és a busz menetrendjében

További járatokkal egészül ki a menetrend Hódmezővásárhely és Szeged között, így munkanapokon a reggeli legforgalmasabb időszakban sűrűbben közlekednek a vasútvillamosok.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.