Kultúra, oktatásA kultúra hídja

2014. március 30., vasárnap
 

A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programban meghirdetett „Együtt a megismerés útján” című pályázat nyerteseként közel 180 ezer euros projektben vesz részt tanáraival és diákjaival a Németh László Gimnázium, Általános Iskola, valamint vezető partnerként a romániai Şcoala Generală Aurel Vlaicu Általános Iskola.

 

Fotók: Berei Béla VH

 


A tavaly májusban lezárult projektben 40 pedagógus és 120 tanuló vett részt.

Megírtuk, a projekt három részből állt, a pedagógusok szakmai továbbképzéséből, Kölcsönös táborozás Aradon és Mártélyon

 

A projekt keretén belül tavaly februárban Interkultúrális fesztivált is szerveztek Aradon, amelyen a vásárhelyi gimnázium tanulóin kívül, az Arad megyében élő nemzetiségek is bemutatkoztak különböző műsorokkal.

Március 28-án, pénteken délelőtt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében a tavaly februári aradi fesztivál vásárhelyi folytatását rendezték meg. ’Különbözőségeink gazdagsága’ címmel a II. Intekulturális Fesztivált. A valóban sokszínűség jegyében, 12 műsorszámot láthattak a két iskola diákjai és tanárai. Délután a Németh László Gimnáziumban a Gyulai József Természettudományos Laborban bemutató foglalkozást, az Emlékpontban pedig konferenciát tartottak.

 

Az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola és a vásárhelyi intézmény együttműködésének fő célkitűzése egyrészt a közéleti tevékenységek erősítése, másrészt a kultúrára való nevelés.

 

Olvassa el ezt is!

Hacsek és Sajó a könyvtárban

Hacsek és Sajó a könyvtárban

Vásárhelyi Esték március 31-én korabeli jelenetekkel, kuplékkal, sanzonokkal felhőtlen nevetést, könnyed szórakozást ígér.
Egy nemes versengés képekbe örökítve

Egy nemes versengés képekbe örökítve

Csendes izgalom az arcokon, a feladat részeként jelmezbe, illetve népviseletbe öltözött lányok és fiúk. Ezeket a képeket rögzítettük péntek délután. Sok képpel és eredményekkel!

A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
Idén még többen jöttek

Idén még többen jöttek

Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.