Kultúra, oktatásA korszerű természettudományos oktatásért

2014. január 29., szerda
 
A korszerű természettudományos oktatásért

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola február elsején átadásra kerülő laboratóriuma a régió 11 iskola diákjainak segít megszerettetni a természettudományos tantárgyakat.

 

 

 

 

 

Február elsején szombaton, ünnepség és konferencia keretében avatják fel Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnázium, Általános Iskolában a Gyulai József Természettudományos Műhelyt. Itt a kísérletezés, a különböző fizikai, kémiai folyamatok bemutatása, korszerű dokumentálásuk, a természettudományi tantárgyak gyakorlati bemutatásához szükséges eszközök teljes tárháza rendelkezésre áll.

 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a vásárhelyi Önkormányzat konzorciumi együttműködés keretében a Németh László Gimnázium és Általános Iskola épületében természettudományos laboratórium és ennek pedagógiai fejlesztésére 325 millió forint támogatást nyertek. A legfőbb cél, a modern és korszerű eszközökkel és módszerekkel elősegíteni a természettudományos oktatás megújítását.

A teljes egészében uniós támogatással megvalósuló projekt finanszírozza a tárgyi eszközök beszerzését, a beüzemelését, a labor kialakítását, a képzéseket. Az építkezések, a laboratórium helyiségeinek kialakítás 2013 augusztusában kezdődött.

„Az új természettudományos műhely, nemcsak Hódmezővásárhely, hanem az egész térség oktatása szempontjából is kiemelkedő jelentőségű” – mondta akkor Almási István polgármester a Vásárhelyi Híreknek.

 

Megírtuk, Hódmezővásárhely 4 állami tanintézménye és a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola mellett, az algyői Fehér Ignác Általános Iskola, a békéssámsoni Községi Általános Iskola, a földeáki Návay Lajos Általános Iskola, a Mindszenti Általános Iskola a székkutasi Gregus Máté Általános Iskola, a maroslelei általános iskola diákjai kapnak a laboratóriumban az elméleti mellett, gyakorlati képzést a természettudományos témákból.

Ismereteink szerint, iskolánként egy-egy alkalommal 36 tanulóval, 5x6 tanóra áll rendelkezésre a természettudományos laborban. A pályázat a partneriskolákból érkező diákok és tanáraik utazását és étkezését is megtéríti. Az órát tartó szaktanárok 90-120 órás akkreditált továbbképzésen vettek részt.

 

A laboratórium névadója Gyulai József akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus, Hódmezővásárhely díszpolgára. Ő is eljön és beszédet mond a február elsején 11 órakor kezdődő ünnepélyes átadón. Az avatáson részt vesz többek között Tóthné Kecskeméti Katalin tankerületi igazgató, Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora. A laboratóriumot Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár avatja fel.  Az átadás után laboratóriumi bemutató nyitott óra lesz, valamint körülbelül 14 órától Tudomány hétköznapjai címmel  konferenciát tartanak.

 

Olvassa el ezt is!

Megfagyhattak volna

Megfagyhattak volna

A nagy hideg beállta a járőröző vásárhelyi rendőröknek további feladatokat jelent. Az elmúlt egy hét alatt öt embernél kellett biztonsági intézkedést alkalmazni.
A jövő bajnokai versenyeznek a hétvégén

A jövő bajnokai versenyeznek a hétvégén

Az úszó sportágfejlesztés egyik legfontosabb eleme, a Jövő Bajnokai program következő kiemelt eseménye február 1-jén lesz Hódmezővásárhelyen.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Átadták az új közösségi házat

Átadták az új közösségi házat

Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,
 
Vagyonkezelés igen, adásvétel nem
Vagyonkezelés igen, adásvétel nem Elutasította az egyházak által használt ingatlanok tulajdonjogának átadását Hódmezővásárhely közgyűlése legutóbbi ülésén.
 
A Máté Taekwondo idén is eredményes volt
A Máté Taekwondo idén is eredményes volt

Május 27-én, szombaton rendezték meg Horvátországban a hagyományosnak mondható Karlovac Open 2023 taekwondo versenyt.