Kultúra, oktatásA korszerű természettudományos oktatásért

2014. január 29., szerda
 
A korszerű természettudományos oktatásért

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola február elsején átadásra kerülő laboratóriuma a régió 11 iskola diákjainak segít megszerettetni a természettudományos tantárgyakat.

 

 

 

 

 

Február elsején szombaton, ünnepség és konferencia keretében avatják fel Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnázium, Általános Iskolában a Gyulai József Természettudományos Műhelyt. Itt a kísérletezés, a különböző fizikai, kémiai folyamatok bemutatása, korszerű dokumentálásuk, a természettudományi tantárgyak gyakorlati bemutatásához szükséges eszközök teljes tárháza rendelkezésre áll.

 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a vásárhelyi Önkormányzat konzorciumi együttműködés keretében a Németh László Gimnázium és Általános Iskola épületében természettudományos laboratórium és ennek pedagógiai fejlesztésére 325 millió forint támogatást nyertek. A legfőbb cél, a modern és korszerű eszközökkel és módszerekkel elősegíteni a természettudományos oktatás megújítását.

A teljes egészében uniós támogatással megvalósuló projekt finanszírozza a tárgyi eszközök beszerzését, a beüzemelését, a labor kialakítását, a képzéseket. Az építkezések, a laboratórium helyiségeinek kialakítás 2013 augusztusában kezdődött.

„Az új természettudományos műhely, nemcsak Hódmezővásárhely, hanem az egész térség oktatása szempontjából is kiemelkedő jelentőségű” – mondta akkor Almási István polgármester a Vásárhelyi Híreknek.

 

Megírtuk, Hódmezővásárhely 4 állami tanintézménye és a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola mellett, az algyői Fehér Ignác Általános Iskola, a békéssámsoni Községi Általános Iskola, a földeáki Návay Lajos Általános Iskola, a Mindszenti Általános Iskola a székkutasi Gregus Máté Általános Iskola, a maroslelei általános iskola diákjai kapnak a laboratóriumban az elméleti mellett, gyakorlati képzést a természettudományos témákból.

Ismereteink szerint, iskolánként egy-egy alkalommal 36 tanulóval, 5x6 tanóra áll rendelkezésre a természettudományos laborban. A pályázat a partneriskolákból érkező diákok és tanáraik utazását és étkezését is megtéríti. Az órát tartó szaktanárok 90-120 órás akkreditált továbbképzésen vettek részt.

 

A laboratórium névadója Gyulai József akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus, Hódmezővásárhely díszpolgára. Ő is eljön és beszédet mond a február elsején 11 órakor kezdődő ünnepélyes átadón. Az avatáson részt vesz többek között Tóthné Kecskeméti Katalin tankerületi igazgató, Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora. A laboratóriumot Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár avatja fel.  Az átadás után laboratóriumi bemutató nyitott óra lesz, valamint körülbelül 14 órától Tudomány hétköznapjai címmel  konferenciát tartanak.

 

Olvassa el ezt is!

Megfagyhattak volna

Megfagyhattak volna

A nagy hideg beállta a járőröző vásárhelyi rendőröknek további feladatokat jelent. Az elmúlt egy hét alatt öt embernél kellett biztonsági intézkedést alkalmazni.
A jövő bajnokai versenyeznek a hétvégén

A jövő bajnokai versenyeznek a hétvégén

Az úszó sportágfejlesztés egyik legfontosabb eleme, a Jövő Bajnokai program következő kiemelt eseménye február 1-jén lesz Hódmezővásárhelyen.
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok

Ismét remekeltek a Máté taekwondosok

Május 18-án rendezték Budapesten az Ute Jégcsarnokában a  Hungarian Open 2024 Taekwondo Championship küzdelmeit.
Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen

Orbán Viktor váratlan látogatása Vásárhelyen

Nem tartották szükségesnek testőrök hadát, amikor Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyre érkezett.
 

És ezt már olvasta?

Holler László természetközeli világa
Holler László természetközeli világa Félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit.
 
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről
Jelentés a Mártélyi Holtág vizéről A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik.
 
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon
Óriási Eötvös siker a Magyar Bajnokságon Női fodrász, Férfi Fodrász, Smink és Körmös szakágakban várták a felnőttek és tanulók jelentkezését. Idén is több, mint 200 versenyző vett részt.
 
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást
A közgyűlés elfogadta a zárszámadást Mintegy 13 milliárd forint bevétellel zárta a tavalyi évet a hódmezővásárhelyi önkormányzat, 1,5 milliárd forint tartalékkal kezdte a 2024-es évet a város.
 
Módszertani nap helyettes államtitkárral
Módszertani nap helyettes államtitkárral A Németh László Gimnázium és Általános Iskolában rendeztek szakterületi módszertani napot. A népi kultúra oktatásban betöltött szerepe volt a téma.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Magyar Péter Vásárhelyen
Magyar Péter Vásárhelyen Május 20-án országjáró körútja során Hódmezővásárhelyen járt Magyar Péter, aki a Kossuth téren összegyűlt nagyszámú érdeklődő előtt mondott beszédet.