Kultúra, oktatásA korszerű természettudományos oktatásért

2014. január 29., szerda
 
A korszerű természettudományos oktatásért

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola február elsején átadásra kerülő laboratóriuma a régió 11 iskola diákjainak segít megszerettetni a természettudományos tantárgyakat.

 

 

 

 

 

Február elsején szombaton, ünnepség és konferencia keretében avatják fel Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnázium, Általános Iskolában a Gyulai József Természettudományos Műhelyt. Itt a kísérletezés, a különböző fizikai, kémiai folyamatok bemutatása, korszerű dokumentálásuk, a természettudományi tantárgyak gyakorlati bemutatásához szükséges eszközök teljes tárháza rendelkezésre áll.

 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a vásárhelyi Önkormányzat konzorciumi együttműködés keretében a Németh László Gimnázium és Általános Iskola épületében természettudományos laboratórium és ennek pedagógiai fejlesztésére 325 millió forint támogatást nyertek. A legfőbb cél, a modern és korszerű eszközökkel és módszerekkel elősegíteni a természettudományos oktatás megújítását.

A teljes egészében uniós támogatással megvalósuló projekt finanszírozza a tárgyi eszközök beszerzését, a beüzemelését, a labor kialakítását, a képzéseket. Az építkezések, a laboratórium helyiségeinek kialakítás 2013 augusztusában kezdődött.

„Az új természettudományos műhely, nemcsak Hódmezővásárhely, hanem az egész térség oktatása szempontjából is kiemelkedő jelentőségű” – mondta akkor Almási István polgármester a Vásárhelyi Híreknek.

 

Megírtuk, Hódmezővásárhely 4 állami tanintézménye és a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola mellett, az algyői Fehér Ignác Általános Iskola, a békéssámsoni Községi Általános Iskola, a földeáki Návay Lajos Általános Iskola, a Mindszenti Általános Iskola a székkutasi Gregus Máté Általános Iskola, a maroslelei általános iskola diákjai kapnak a laboratóriumban az elméleti mellett, gyakorlati képzést a természettudományos témákból.

Ismereteink szerint, iskolánként egy-egy alkalommal 36 tanulóval, 5x6 tanóra áll rendelkezésre a természettudományos laborban. A pályázat a partneriskolákból érkező diákok és tanáraik utazását és étkezését is megtéríti. Az órát tartó szaktanárok 90-120 órás akkreditált továbbképzésen vettek részt.

 

A laboratórium névadója Gyulai József akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus, Hódmezővásárhely díszpolgára. Ő is eljön és beszédet mond a február elsején 11 órakor kezdődő ünnepélyes átadón. Az avatáson részt vesz többek között Tóthné Kecskeméti Katalin tankerületi igazgató, Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora. A laboratóriumot Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár avatja fel.  Az átadás után laboratóriumi bemutató nyitott óra lesz, valamint körülbelül 14 órától Tudomány hétköznapjai címmel  konferenciát tartanak.

 

Olvassa el ezt is!

Megfagyhattak volna

Megfagyhattak volna

A nagy hideg beállta a járőröző vásárhelyi rendőröknek további feladatokat jelent. Az elmúlt egy hét alatt öt embernél kellett biztonsági intézkedést alkalmazni.
A jövő bajnokai versenyeznek a hétvégén

A jövő bajnokai versenyeznek a hétvégén

Az úszó sportágfejlesztés egyik legfontosabb eleme, a Jövő Bajnokai program következő kiemelt eseménye február 1-jén lesz Hódmezővásárhelyen.
Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak

Három vádlottja van a vásárhelyi buszos balhénak

A két ittas utast nem engedték fel a buszra, a szóváltást kölcsönös tettlegesség, ütés- és rúgásváltások követték. Előkerült egy bicska is, de sérülés nem történt.
A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse

A több mint 120 éve védett vakond lett az Év emlőse

A vakondot választotta 2023-ban az Év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.
 

És ezt már olvasta?

Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 4. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Egy nagyon értékes győzelem
Egy nagyon értékes győzelem Vuk Pavlovic csapata fantasztikus hajrával fordított, győzelmének köszönhetően pedig őrzi hibátlan mérlegét a Hódtói Sportcsarnokban.
 
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház
A tűz martalékává vált egy vásárhelyi családi ház Tűz ütött ki január 25-én este hét órakor a Görbe utcában. A tűzoltók két nagytestű kutyát is kimentettek.
 
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023
Vásárhelyi Művészeti Díj 2023 Idén a hazai zenekultúra lassan elfelejtett és több generáció számára már kevésbé ismert műfaja, a folklór muzsika és a magyar nóta volt a főszereplő.
 
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK
Célja, hogy kedvelt találkozóhely legyen a BFMK A helyi kulturális életet jól ismerő, nagy tapasztalattal rendelkező vezetője van január 10-e óta a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak.
 
Osztottak szoroztak - van is meg nincs is
Osztottak szoroztak - van is meg nincs is Működési hiánnyal számol idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat, így a gazdálkodása veszélybe kerül kormányzati támogatás nélkül.