Kultúra, oktatásA Klímanócskák ismét akcióban

2018. november 22., csütörtök
 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét november 17-25. között kerül megrendezésre. Az idei év kiemelt témája a veszélyes hulladékok megelőzése, „Méregtelenítsünk” szlogennel.

 

 

 

 

 


A fókusztéma főként a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokra próbálja felhívni a figyelmet. A veszélyes hulladékok nagyobb kockázatot jelentenek az egészségünkre és környezetünkre, mint a más típusú hulladékok. Így kiemelten fontos, hogy csökkentsük a veszélyes összetevőkkel rendelkező termékek fogyasztását, valamint gondoskodjunk róla, hogy ezek megfelelően legyenek ártalmatlanítva. A Hét kiemelt témája arra hívja fel a figyelmet, hogy csökkentsük e termékek használatát közvetlen környezetünkben, például a fürdőszobában, konyhában, fészerben vagy garázsban.

 

"A Klímanócska elnevezésű „képzéssel” hívjuk fel a figyelmet a hulladékcsökkentésre és  a veszélyes hulladékok káros hatására. A lelkes kis környezetvédők Klímanócskák szüleikkel együtt a hét minden napján más oldalról közelítették meg ezt a témát. Ebben a projektben kiemelkedő volt a családok együttműködése az óvodával. A gyerekek a szülőkkel együtt játékokat, eszközöket barkácsoltak szelektív hulladékokból KlímanÓcska Falvára" - mondta Bozókiné Szabó Ildikó a Vásárhelyi Híreknek

Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvodák Szabadság téri óvodájának szakmai vezetője, országos klímareferens hálózat szemléletformáló tagozatvezető, azt is elmondta, az egész éves átfogó környezetvédelmi tevékenységek ismereteit a képzés keretében rendszerezte, a gyerekek, a szülők, az érdeklődők naponta más környezetvédelmi tevékenységének, ötletek megvalósításának részesei.

 

A Bozókiné Szabó Ildikó által kifejlesztett Klímanócska képzés egyik állomása az Európai Hulladékcsökkentési Hét.

 

 

A hét programja a Szabadság téri Óvodában:

November 19: Ételhulladék: helyes étkezési szokások, bio ételek, vegyszerek hatása. Vizeink védelme a káros anyagoktól. A tudatos vásárlás ösztönzése az egészséges életmód szemléletében. Komposztálási technikák: komposztáló kialakítása.  Ökológiai lábnyommérés családoknál. Hagyományőrzés, természetes tartósítószerek, tisztítószerek alkalmazása, szülői szemléletformálás.

 

November 22: Szél-, napenergiák hasznosítása és villamosenergia csökkentése, a közlekedési igény csökkentése. Környezetvédő energiaforrások.

 

November 23: Vízcsökkentés, energiacsökkentés, vízlábnyom. Vízcseppecske meséje, körforgás, vízhasznosítás tudatosan. Vízlábnyommérés, energiacsökkentési tanácsok családoknál.

 

November 24: Szelektálj Hód Huncutkával! Játékok a szelektív hulladékgyűjtés körében. Káros anyagok, veszélyes hulladékok. Papírgyűjtés madárbarát programra. Hasznos környezetvédelmi tanácsok közvetítése a családoknak.

 

November 25: Tájvédelmi körzet környezetvédelem fontossága. Gyűjtsd a hulladékot össze a természetből Hód Harmatkával! Természetes anyagok hasznosítása. Természetes anyagokból játékok készítése. A szabadidő hasznos eltöltésére ösztönző szülői szemléletformálás. Kiállítás készítése a természetes anyagokból készült játékokból.

Hozd magaddal megunt játékaidat, ruháidat, amit a Vöröskereszt számára fognak továbbítani.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Idén is reflektorfényben a tehetség

Idén is reflektorfényben a tehetség

A BFMK idén 33. alkalommal rendezi meg az Amatőr Művészeti Fesztivált. Az elődöntőben 29 produkciót értékel majd a zsűri. Kialalkult a fellépők sorrendje.
Tehetségre, fantáziára épített bátor kísérletező kedv

Tehetségre, fantáziára épített bátor kísérletező kedv

A vásárhelyi Szabó Klára Petra képzőművész eddigi munkásságát áttekintő Phantasea című könyv bemutatója lesz az Alföldi Galériában.
Vásárhelyi futballista a válogatottban

Vásárhelyi futballista a válogatottban

A szünet alatt rengeteget edzettem, itthon voltam Hódmezővásárhelyen, így teljesen készen álltam az újraindulásra. Most a válogatottat erősíti.
Természetismeret változatosan

Természetismeret változatosan

Kardoskút-Sóstó, Szarvas, kardoskúti Fehér-tó, Sziki-tavak, Csomorkányi Templomrom, Körösvölgyi Állatpark. Hat helyszin, érdekes programokkal
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.