Kultúra, oktatásA Klímanócskák ismét akcióban

2018. november 22., csütörtök
 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét november 17-25. között kerül megrendezésre. Az idei év kiemelt témája a veszélyes hulladékok megelőzése, „Méregtelenítsünk” szlogennel.

 

 

 

 

 


A fókusztéma főként a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokra próbálja felhívni a figyelmet. A veszélyes hulladékok nagyobb kockázatot jelentenek az egészségünkre és környezetünkre, mint a más típusú hulladékok. Így kiemelten fontos, hogy csökkentsük a veszélyes összetevőkkel rendelkező termékek fogyasztását, valamint gondoskodjunk róla, hogy ezek megfelelően legyenek ártalmatlanítva. A Hét kiemelt témája arra hívja fel a figyelmet, hogy csökkentsük e termékek használatát közvetlen környezetünkben, például a fürdőszobában, konyhában, fészerben vagy garázsban.

 

"A Klímanócska elnevezésű „képzéssel” hívjuk fel a figyelmet a hulladékcsökkentésre és  a veszélyes hulladékok káros hatására. A lelkes kis környezetvédők Klímanócskák szüleikkel együtt a hét minden napján más oldalról közelítették meg ezt a témát. Ebben a projektben kiemelkedő volt a családok együttműködése az óvodával. A gyerekek a szülőkkel együtt játékokat, eszközöket barkácsoltak szelektív hulladékokból KlímanÓcska Falvára" - mondta Bozókiné Szabó Ildikó a Vásárhelyi Híreknek

Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvodák Szabadság téri óvodájának szakmai vezetője, országos klímareferens hálózat szemléletformáló tagozatvezető, azt is elmondta, az egész éves átfogó környezetvédelmi tevékenységek ismereteit a képzés keretében rendszerezte, a gyerekek, a szülők, az érdeklődők naponta más környezetvédelmi tevékenységének, ötletek megvalósításának részesei.

 

A Bozókiné Szabó Ildikó által kifejlesztett Klímanócska képzés egyik állomása az Európai Hulladékcsökkentési Hét.

 

 

A hét programja a Szabadság téri Óvodában:

November 19: Ételhulladék: helyes étkezési szokások, bio ételek, vegyszerek hatása. Vizeink védelme a káros anyagoktól. A tudatos vásárlás ösztönzése az egészséges életmód szemléletében. Komposztálási technikák: komposztáló kialakítása.  Ökológiai lábnyommérés családoknál. Hagyományőrzés, természetes tartósítószerek, tisztítószerek alkalmazása, szülői szemléletformálás.

 

November 22: Szél-, napenergiák hasznosítása és villamosenergia csökkentése, a közlekedési igény csökkentése. Környezetvédő energiaforrások.

 

November 23: Vízcsökkentés, energiacsökkentés, vízlábnyom. Vízcseppecske meséje, körforgás, vízhasznosítás tudatosan. Vízlábnyommérés, energiacsökkentési tanácsok családoknál.

 

November 24: Szelektálj Hód Huncutkával! Játékok a szelektív hulladékgyűjtés körében. Káros anyagok, veszélyes hulladékok. Papírgyűjtés madárbarát programra. Hasznos környezetvédelmi tanácsok közvetítése a családoknak.

 

November 25: Tájvédelmi körzet környezetvédelem fontossága. Gyűjtsd a hulladékot össze a természetből Hód Harmatkával! Természetes anyagok hasznosítása. Természetes anyagokból játékok készítése. A szabadidő hasznos eltöltésére ösztönző szülői szemléletformálás. Kiállítás készítése a természetes anyagokból készült játékokból.

Hozd magaddal megunt játékaidat, ruháidat, amit a Vöröskereszt számára fognak továbbítani.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Idén is reflektorfényben a tehetség

Idén is reflektorfényben a tehetség

A BFMK idén 33. alkalommal rendezi meg az Amatőr Művészeti Fesztivált. Az elődöntőben 29 produkciót értékel majd a zsűri. Kialalkult a fellépők sorrendje.
Tehetségre, fantáziára épített bátor kísérletező kedv

Tehetségre, fantáziára épített bátor kísérletező kedv

A vásárhelyi Szabó Klára Petra képzőművész eddigi munkásságát áttekintő Phantasea című könyv bemutatója lesz az Alföldi Galériában.
Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

Megkétszerezték a határvédelemben résztvevők számát

A Hódmezővásárhelyi Helyőrség is az egyik laktanya, amely a határvédelemben kiemelt feladatokat lát el.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.51-52.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.51-52.hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 

És ezt már olvasta?

Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők
Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző évtizedes sikerszériáját tükrözi. 2018-ban és tavaly is Vásárhelyen rendezték a döntőt.
 
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését A vásárhelyi Ádok János személyében új alelnököt választott idei első ülésén Csongrád Megye Közgyűlése. Megalkották a költségvetést, megyei elismerésekről döntöttek.
 
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján Wallenberg nyomán című, országos vetélkedősorozat regionális fordulóját rendezték Hódmezővásárhelyen.
 
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás Hárs Gábor harmadik kötetét mutatták be, majd megemlékezés tartottak a kiállítóhelyen. A Hitközség tiltakozik az új vásárhelyi polgári kör miatt. Képekkel.
 
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban
Teltházas Alma koncert a BFMK-ban A hétvégén fergeteges hangulatú koncerttel örvendeztették meg kis rajongóikat, nagy részük a színpad előtt extázisban énekelt és táncolt.
 
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, a lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."