Kék hírekA kerékpárosokat ellenőrzik - de nagyon!

2016. július 22., péntek
 
A kerékpárosokat ellenőrzik - de nagyon!

Hódmezővásárhely az ország egyik olyan települése, ahol a lakosság nagy része kerékpározik. A gyarapodó kerékpárutak azonban nem szabad, hogy csökkentse a kerékpározók figyelmét, vagy befolyásolja a szabályok betartását. Erre gondolt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, amikor fokozott ellenőrzést kezd a megye településein.

 

 


Mivel a bicikli minden korosztály számára elérhető, ugyanakkor a jármű használata nincs tanfolyamhoz vagy vizsgához kötve, a biciklis balesetek megelőzése érdekében fokozott ellenőrzést tartanak.

Az akció első ütemében július 26-án, 14 és 18 óra között a felfedett jogsértések esetén, amennyiben a hatályos jogszabályok lehetővé teszik, a rendőrök elsősorban figyelmeztetést alkalmaznak. 

A fokozott ellenőrzés második fázisában, augusztus 9-én 14 és 18 óra között, a korábbinál súlyosabb szankcióra, akár helyszíni bírság kiszabására is számítani kell.

Az ellenőrzés kiterjed a kötelező tartozékok meglétére, az utasszállítás és a járdán közlekedés feltételeire, az úttesten áthaladás szabályaira. 

 

Nézze meg milyen egy szabályosan felszerelt kerékpár:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KRESZ szerint kötelező a kerékpárunkra szerelni a következő eszközöket, bármelyik hiánya szabályszegésnek minősül.

1. Fehér színű első lámpa 
2. Piros színű hátsó lámpa 
3. Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma) 
4. Két, egymástól független fék 
5. Csengő 
6. Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken 
7. Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak a látási viszonyok) 
8. Ha a kerékpáros sisakot visel és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat (ugyanitt sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség.)


A nem kötelező, de javasolt kiegészítőket is felsorolja a KRESZ.

a, A pedálon és a küllők között borostyánsárga színű prizmák.
b, Karos szélességjelző prizma.
c, Visszapillantó tükör.
d, Sárvédő


 
 
VH-CSMRFK
 

Olvassa el ezt is!

Egy osztállyal feljebb - megérdemelten

Egy osztállyal feljebb - megérdemelten

Öt új játékossal, mától Gaál Adrienn vezetőedző irányítása alatt a HLKC megkezdi a felkészülést. A bajnokságot hazai pályán kezdik szeptember második hétvégéjén.
Mi várható a hódmezővásárhelyi ingatlanpiacon?

Mi várható a hódmezővásárhelyi ingatlanpiacon?

A Hódmezővásárhelyen eladásra kínált ingatlanok árai a szegedi és békéscsabai viszonylatnál kedvezőbbnek számítanak. Vajon meddig?
A Holtág szerelmese

A Holtág szerelmese

Varga András vásárhelyi fotós évtizedek óta szenvedélyesen megörökíti a Tisza, a Mártélyi Holtág évszakait, ezúttal a téli pihenőjében is varázslatos tájat. Képekkel!
A támadások következtében magyar katona nem sérült meg

A támadások következtében magyar katona nem sérült meg

Január 7-én, az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban. Nem publikus, hány vásárhelyi katona teljesít külszolgálatot.

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.