KözéletA halálesetek csaknem feléért a magas vérnyomás a felelős

2013. április 4., csütörtök
 
A halálesetek csaknem feléért a magas vérnyomás a felelős

A krónikus magas vérnyomás csendes, láthatatlan gyilkos, mert gyakorlatilag nincsenek tünetei, ezért sokáig kezeletlen marad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb   beszámolója szerint napjainkban egymilliárd ember szenved magas vérnyomástól az 1980-as 600 millióval szemben.

 

 

 

A növekedés fő okai közé tartozik a WHO szerint, a népesség növekedése és öregedése mellett az "egészségtelen életmód globálissá válása" is.

Ezért is kell felhívni mindenki figyelmét a hipertóniaként is emlegetett betegségre. A magas vérnyomás okozta szívinfarktus, agyvérzés vagy veseleállás kockázata egészséges életmóddal jelentősen.  Az április 7-i világnap idei mottója: "Ellenőrizzétek várnyomásotokat!".

 

 „A korai felismerés lehetőségeit javítani kell. Hipertóniáról abban az esetben beszélnek az orvosok, ha az állandó érték 140 per 90 higanymilliméter feletti.” Ezt már Gyurisné Pethő Zsuzsanna mondta.

Az Egészséges Vásárhely Program (EVP) igazgatója a Vásárhelyi Hírek megkeresésére arról is beszélt, hogy a WHO idei felhívásához csatlakozott az EVP és az idei mottó értelmében, április 5-én Hódmezővásárhely 8 pontján szervez vérnyomásmérést.

Az EVP, mint a 17 települést tömörítő, Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének koordinátor szervezete önkéntes diákok, önkéntes egészségügyi nyugdíjasok, végzős ápolók és egészségügyi dolgozók segítségével végzi a vérnyomásmérést, amit egy, a megelőzést szolgáló hasznos tanácsokat tartalmazó szórólapra jegyeznek fel.

Az embereknek tudniuk kell, miért veszélyes a magas vérnyomás és mit lehet ellene tenni, vélik a szakemberek. A krónikus magas vérnyomás viszonylag olcsó gyógyszerekkel leküzdhető. Különösen fontos azonban, hogy az érintett áttérjen az egészséges életmódra. Csökkenteni kell az olyan rizikótényezőket, mint az alkohol, a nikotin, a só, a túlsúly és az állandó stressz. Fontos a rendszeres testmozgás is.

A WHO szerint a tehetősebb országokban a magas vérnyomás a hatékonyabb kampányoknak, a gyakoribb megelőző vizsgálatoknak és a kezeléseknek köszönhetően kevésbé elterjedt, mint a szegény régiókban.

 

A WHO 1950 óta minden évben egy - egy fontos orvosi problémával foglalkozik az egészség világnapján, amelyet annak emlékére tartanak április 7-én, hogy ezen a napon kezdte meg működését 1948-ban az ENSZ genfi székhelyű szakosított intézménye.

A WHO idén a magasvérnyomás-betegséget tűzte zászlajára: e betegséggel kapcsolatosan szerveznek figyelemfelkeltő és ismeretfejlesztő akciókat a világ számos pontján.

 

Az április 5-i vérnyomásmérés helyszínei Hódmezővásárhelyen:

 

  1. Fekete Sas Rendezvényház               11.00-14.00 óra
  2. Polgármesteri Hivatal                           8.30-12.00 óra
  3. Okmányiroda                                       8.30-12.00 óra
  4. Posta (Hódi Pál u. 2.)                           8.30-16.00 óra
  5. Interspar                                               8.30-16.00 óra
  6. Tesco                                                    8.30-16.00 óra
  7. Városi Strandfürdő                               8.30-12.00 óra
  8. Németh László Városi Könyvtár            9.30 -12.00 óra
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Futóverseny Hódmezővásárhely utcáin

Futóverseny Hódmezővásárhely utcáin

A Centrum Streetball bajnokságok szervezői összefogtak a Bodrogi Bau Kft.-vel és a nagyszabású, egésznapos szórakoztató családi programokkal kombinált futóversenyt rendeznek április 6-án Vásárhelyen.

Megkezdődött a munkatársát súlyosan bántalmazó vásárhelyi férfi pere

Megkezdődött a munkatársát súlyosan bántalmazó vásárhelyi férfi pere

Életveszélyes sérüléseket okozva bántalmazta munkatársát a Villeroy&Boch Magyarország Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában az a férfi, akinek pere szerdán kezdődött el a Szegedi Törvényszéken.
Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Eifert János: életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása

Augusztus 28-án dálután, a tárlat zárása előtt két nappal sajátos tárlatvezetést tartott a fotóművészetet kedvelőknek.
Lendületben a HLKC NB II-es csapata

Lendületben a HLKC NB II-es csapata

Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.
 
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.