KözéletA halálesetek csaknem feléért a magas vérnyomás a felelős

2013. április 4., csütörtök
 
A halálesetek csaknem feléért a magas vérnyomás a felelős

A krónikus magas vérnyomás csendes, láthatatlan gyilkos, mert gyakorlatilag nincsenek tünetei, ezért sokáig kezeletlen marad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb   beszámolója szerint napjainkban egymilliárd ember szenved magas vérnyomástól az 1980-as 600 millióval szemben.

 

 

 

A növekedés fő okai közé tartozik a WHO szerint, a népesség növekedése és öregedése mellett az "egészségtelen életmód globálissá válása" is.

Ezért is kell felhívni mindenki figyelmét a hipertóniaként is emlegetett betegségre. A magas vérnyomás okozta szívinfarktus, agyvérzés vagy veseleállás kockázata egészséges életmóddal jelentősen.  Az április 7-i világnap idei mottója: "Ellenőrizzétek várnyomásotokat!".

 

 „A korai felismerés lehetőségeit javítani kell. Hipertóniáról abban az esetben beszélnek az orvosok, ha az állandó érték 140 per 90 higanymilliméter feletti.” Ezt már Gyurisné Pethő Zsuzsanna mondta.

Az Egészséges Vásárhely Program (EVP) igazgatója a Vásárhelyi Hírek megkeresésére arról is beszélt, hogy a WHO idei felhívásához csatlakozott az EVP és az idei mottó értelmében, április 5-én Hódmezővásárhely 8 pontján szervez vérnyomásmérést.

Az EVP, mint a 17 települést tömörítő, Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének koordinátor szervezete önkéntes diákok, önkéntes egészségügyi nyugdíjasok, végzős ápolók és egészségügyi dolgozók segítségével végzi a vérnyomásmérést, amit egy, a megelőzést szolgáló hasznos tanácsokat tartalmazó szórólapra jegyeznek fel.

Az embereknek tudniuk kell, miért veszélyes a magas vérnyomás és mit lehet ellene tenni, vélik a szakemberek. A krónikus magas vérnyomás viszonylag olcsó gyógyszerekkel leküzdhető. Különösen fontos azonban, hogy az érintett áttérjen az egészséges életmódra. Csökkenteni kell az olyan rizikótényezőket, mint az alkohol, a nikotin, a só, a túlsúly és az állandó stressz. Fontos a rendszeres testmozgás is.

A WHO szerint a tehetősebb országokban a magas vérnyomás a hatékonyabb kampányoknak, a gyakoribb megelőző vizsgálatoknak és a kezeléseknek köszönhetően kevésbé elterjedt, mint a szegény régiókban.

 

A WHO 1950 óta minden évben egy - egy fontos orvosi problémával foglalkozik az egészség világnapján, amelyet annak emlékére tartanak április 7-én, hogy ezen a napon kezdte meg működését 1948-ban az ENSZ genfi székhelyű szakosított intézménye.

A WHO idén a magasvérnyomás-betegséget tűzte zászlajára: e betegséggel kapcsolatosan szerveznek figyelemfelkeltő és ismeretfejlesztő akciókat a világ számos pontján.

 

Az április 5-i vérnyomásmérés helyszínei Hódmezővásárhelyen:

 

  1. Fekete Sas Rendezvényház               11.00-14.00 óra
  2. Polgármesteri Hivatal                           8.30-12.00 óra
  3. Okmányiroda                                       8.30-12.00 óra
  4. Posta (Hódi Pál u. 2.)                           8.30-16.00 óra
  5. Interspar                                               8.30-16.00 óra
  6. Tesco                                                    8.30-16.00 óra
  7. Városi Strandfürdő                               8.30-12.00 óra
  8. Németh László Városi Könyvtár            9.30 -12.00 óra
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Futóverseny Hódmezővásárhely utcáin

Futóverseny Hódmezővásárhely utcáin

A Centrum Streetball bajnokságok szervezői összefogtak a Bodrogi Bau Kft.-vel és a nagyszabású, egésznapos szórakoztató családi programokkal kombinált futóversenyt rendeznek április 6-án Vásárhelyen.

Megkezdődött a munkatársát súlyosan bántalmazó vásárhelyi férfi pere

Megkezdődött a munkatársát súlyosan bántalmazó vásárhelyi férfi pere

Életveszélyes sérüléseket okozva bántalmazta munkatársát a Villeroy&Boch Magyarország Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában az a férfi, akinek pere szerdán kezdődött el a Szegedi Törvényszéken.
Új igazgató a Nyugdíjas Lakópark élén

Új igazgató a Nyugdíjas Lakópark élén

Sok volt a feszültség az elmúlt években a lakóparkban, ezért is elengedhetetlen, hogy az itt élő emberek minden tekintetben közeledni kezdjenek egymáshoz.
Bessenyei az örök szerelem

Bessenyei az örök szerelem

Özvegye vehemensen védi és ápolja emlékét. Olyan karizmatikus férfi volt, hogy minden nő beleszeretett. Házasságai felemásan sikerültek.
 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.