KözéletA halálesetek csaknem feléért a magas vérnyomás a felelős

2013. április 4., csütörtök
 
A halálesetek csaknem feléért a magas vérnyomás a felelős

A krónikus magas vérnyomás csendes, láthatatlan gyilkos, mert gyakorlatilag nincsenek tünetei, ezért sokáig kezeletlen marad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb   beszámolója szerint napjainkban egymilliárd ember szenved magas vérnyomástól az 1980-as 600 millióval szemben.

 

 

 

A növekedés fő okai közé tartozik a WHO szerint, a népesség növekedése és öregedése mellett az "egészségtelen életmód globálissá válása" is.

Ezért is kell felhívni mindenki figyelmét a hipertóniaként is emlegetett betegségre. A magas vérnyomás okozta szívinfarktus, agyvérzés vagy veseleállás kockázata egészséges életmóddal jelentősen.  Az április 7-i világnap idei mottója: "Ellenőrizzétek várnyomásotokat!".

 

 „A korai felismerés lehetőségeit javítani kell. Hipertóniáról abban az esetben beszélnek az orvosok, ha az állandó érték 140 per 90 higanymilliméter feletti.” Ezt már Gyurisné Pethő Zsuzsanna mondta.

Az Egészséges Vásárhely Program (EVP) igazgatója a Vásárhelyi Hírek megkeresésére arról is beszélt, hogy a WHO idei felhívásához csatlakozott az EVP és az idei mottó értelmében, április 5-én Hódmezővásárhely 8 pontján szervez vérnyomásmérést.

Az EVP, mint a 17 települést tömörítő, Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének koordinátor szervezete önkéntes diákok, önkéntes egészségügyi nyugdíjasok, végzős ápolók és egészségügyi dolgozók segítségével végzi a vérnyomásmérést, amit egy, a megelőzést szolgáló hasznos tanácsokat tartalmazó szórólapra jegyeznek fel.

Az embereknek tudniuk kell, miért veszélyes a magas vérnyomás és mit lehet ellene tenni, vélik a szakemberek. A krónikus magas vérnyomás viszonylag olcsó gyógyszerekkel leküzdhető. Különösen fontos azonban, hogy az érintett áttérjen az egészséges életmódra. Csökkenteni kell az olyan rizikótényezőket, mint az alkohol, a nikotin, a só, a túlsúly és az állandó stressz. Fontos a rendszeres testmozgás is.

A WHO szerint a tehetősebb országokban a magas vérnyomás a hatékonyabb kampányoknak, a gyakoribb megelőző vizsgálatoknak és a kezeléseknek köszönhetően kevésbé elterjedt, mint a szegény régiókban.

 

A WHO 1950 óta minden évben egy - egy fontos orvosi problémával foglalkozik az egészség világnapján, amelyet annak emlékére tartanak április 7-én, hogy ezen a napon kezdte meg működését 1948-ban az ENSZ genfi székhelyű szakosított intézménye.

A WHO idén a magasvérnyomás-betegséget tűzte zászlajára: e betegséggel kapcsolatosan szerveznek figyelemfelkeltő és ismeretfejlesztő akciókat a világ számos pontján.

 

Az április 5-i vérnyomásmérés helyszínei Hódmezővásárhelyen:

 

  1. Fekete Sas Rendezvényház               11.00-14.00 óra
  2. Polgármesteri Hivatal                           8.30-12.00 óra
  3. Okmányiroda                                       8.30-12.00 óra
  4. Posta (Hódi Pál u. 2.)                           8.30-16.00 óra
  5. Interspar                                               8.30-16.00 óra
  6. Tesco                                                    8.30-16.00 óra
  7. Városi Strandfürdő                               8.30-12.00 óra
  8. Németh László Városi Könyvtár            9.30 -12.00 óra
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Futóverseny Hódmezővásárhely utcáin

Futóverseny Hódmezővásárhely utcáin

A Centrum Streetball bajnokságok szervezői összefogtak a Bodrogi Bau Kft.-vel és a nagyszabású, egésznapos szórakoztató családi programokkal kombinált futóversenyt rendeznek április 6-án Vásárhelyen.

Megkezdődött a munkatársát súlyosan bántalmazó vásárhelyi férfi pere

Megkezdődött a munkatársát súlyosan bántalmazó vásárhelyi férfi pere

Életveszélyes sérüléseket okozva bántalmazta munkatársát a Villeroy&Boch Magyarország Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában az a férfi, akinek pere szerdán kezdődött el a Szegedi Törvényszéken.
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei

Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
Az első kattintástól napjainkig

Az első kattintástól napjainkig

Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 

És ezt már olvasta?

Két újabb név a dicsőségtáblán
Két újabb név a dicsőségtáblán A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
 
Fogyasztja egymást a képviselőtestület
Fogyasztja egymást a képviselőtestület Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
 
Vásárhelyi sportdíjak 2019
Vásárhelyi sportdíjak 2019 Hódmezővásárhely városvezetése kitüntette azokat a személyeket, akik 2019-ben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Teljes névsorral.
 
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.