
Új, állandó rovatunkban Székbíró Zsuzsanna természetgyógyász, több évtizedes tapasztalatait, gondolatait osztja meg a Vásárhelyi Hírek olvasóival. Harminc éve dolgozik az egészségügyben. A modern nyugati orvoslás árnyoldalait látva, alternatív kiutat keresett és talált.
„Munkám eredményeként számos csodálatos gyógyulásnak lehettem szemtanúja, amelyek mind csak megerősítették a hitemet abban, hogy jó úton járok.”
A gránátalma neve már az Ótestamentumban is olvasható
Valószínű sokan furcsán forgatják a szupermarketek zöldség-gyümölcs standjánál a kerek piros gránátalmát, vajon milyen lehet. Valójában a szervezet számára egy valódi kincset tartanak a kezükben. Székbíró Zsuzsanna állandó rovatában erről lesz szó.
A gránátalma hatása prof. Michael Aviram (a haifai Rappaport Faculty of Medicine and Rambam Medical Center világhírű professzora), kutatásai szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak. Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is. Emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták.
Tehát a gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri candida fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását. Azt minden lelkes olvasó már tudja, hogy sok fruktóztartalmú gyümölcs elősegíti a gombák szaporodását. Hát most itt van egy olyan csodás gyümölcs, ami meggátolja azok növekedését! Érdekes összefüggésekre szeretnék még rávilágítani: Több gomba-végterméknek van rákkeltő hatása (pl. Aspergilllus funghi által termelt Aflatoxin, melyről egy Kína Tanulmány is szól).
Ezek a végtermékek, a mikotoxinok heves, krónikus gyulladásos immun-válaszreakciókat válthatnak ki a szervezetben (legenyhébb esetben allergia formájában), mivel az immunrendszer kétségbeesetten próbálja eltávolítani azokat. A folyamat végén azonban az immunrendszer csak saját szöveteiben tesz kárt, melynek végeredménye a felgyorsult öregedés valamint szív- és érrendszeri betegség.
Talán részben a gránátalma candida és egyéb gomba-ellenes hatása magyarázhatja a szívbetegségek oly sok kockázati tényezőjére való kedvező hatását. Nézzük csak ezt a gondolatmenetet a baktériumoknál is (a következőben leírtakat is több kutatásban egyértelműen bizonyítottak már): sok esetben a szívbetegség összefüggésbe hozható a Clhlamydia pneumoniae által okozott krónikus fertőzéssel, mely közismerten légzőszervi betegségeket okoz, influenza-szerű tünetekkel. A kezdeti fertőzés alábbhagyásával a kórokozó megtelepszik az arra fogékony gazdaszervezet vérereinek falán, mely gyulladást idéz elő, ami pedig egymást követő immunreakciókat indít el. Ez végül érelmeszesedéshez és szívbetegséghez vezet.
A kutatási eredmények szerint tehát úgy fest, a gránátalma a szuperélelmiszerek táborát képviseli, hiszen többek között szembeszáll a szervezet lappangó fertőzéseivel és visszafordítja az agyvérzéshez és a szívinfarktushoz vezető krónikus gyulladásokat.
A rovat további cikke:
A kiváló zsírégető fűszerről, a chiliről, vagy más néven Cayenne borsról