
Új, állandó rovatunkban Székbíró Zsuzsanna természetgyógyász, több évtizedes tapasztalatait, gondolatait osztja meg a Vásárhelyi Hírek olvasóival. Harminc éve dolgozik az egészségügyben. A modern nyugati orvoslás árnyoldalait látva, alternatív kiutat keresett és talált.
„Munkám eredményeként számos csodálatos gyógyulásnak lehettem szemtanúja, amelyek mind csak megerősítették a hitemet abban, hogy jó úton járok.”
Tavaszra nyitó házi praktika
Hamarosan nyakunkon a tavasz és mi Nők szeretnénk a legjobb formában lenni. Egy kis házi praktika az élőflórák mellett.
Kiváló zsírégető fűszer, a chili, vagy más néven Cayenne bors. Aki szereti a csípős ízeket, érdemes naponta felhasználni a főzés során, mert nagyon sok jó tulajdonsága van. Érdekesség, hogy a chili közeli rokona a magyar cseresznyepaprikának. A chili serkenti az emésztést és javítja az anyagcserét. Tisztítja és fertőtleníti a bélrendszert, de ezen kívül hatékony fájdalomcsillapító is. Jó hatással van a gyomornyálkahártyájára, óvja és regenerálja.
Fertőtlenítő hatása révén nagyon jó meghűlés és bakteriális fertőzéses betegségek esetén, gyorsítja a gyógyulást. Nagyon sokféle húsételhez, levesekhez, salátához passzol az íze, akár főzés után, közvetlenül a tányérban is belekeverhető az ételbe, ha kisebb gyermekek miatt nem lehet általánosan alkalmazni ezt az egészséges fűszert.
Bármilyen furcsának tűnik, édességekhez is alkalmazható, a csokoládé ízét nagyon jól kiemeli, különlegessé teszi. Diétázók számára nyilvánvalóan nem a chilis forró csokoládé a javasolt menü.
A chili külsőleg felhasználva is igen hatékony, legfontosabb hatóanyaga a kapszaicin, ami a narancsbőr elleni krémek, zselék alapvető összetevője.