Kultúra, oktatás20 éves a Fandante Kamarakórus

2022. április 26., kedd
 
20 éves a Fandante Kamarakórus

Mintegy 500 évet járhattak be a zeneszeretők térben is időben a Fandante Kamarakórus jubileumi koncertjén április 23-án, szombaton a Református Ótemplomban.

 

 

 

 

 

 

 

Az énekegyüttes hivatalosan 2000 elején jött létre, de a pandémia miatt a 20 éves fennállásukat most tudták megünnepelni a tagok. A közönség hű maradt hozzájuk, mert erre az alkalomra zsúfolásig megtelt a helyszín rokonokkal, barátokkal és a műfaj tisztelőivel.

A barokk muzsikától az egyházi énekeken át egészen a 20. századi művekig- színes műsorral tért vissza a koncertezés világába a Fandanta Kamarakórus Hódmezővásárhelyen. Tették ezt azért is a tagok, mert az énekegyüttes hivatalosan most ünnepelte 20. születésnapját.

 

A Fandanta Kamarakórus a harmadik gyermekem, a fiam születése után három hónappal alakítottam meg 2000 januárjában, 8- 9 fővel, ha jól emlékszem, nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek Melegh Tamás karvezető, aki hozzátette, hogy az elmúlt 20 évben rengetek kihívás történt, rengeteg öröm, élmény érte őket és egy-két bánat is, amiket az évek megszépítenek.

 

A kórus a pandémia idején nem tudott próbálni, így közel másfél év kényszerpihenő után kezdődhetett el a felkészülés is erre a jubileumi koncertre. Az énekeseknek volt, miből meríteniük, hiszen számos eredményt értek el közösen. Több külföldi fesztiválon vettek részt, 2007-ben megjelent első cd-jük, 2012-ben pedig kiérdemelték a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat is.

 

Nagyné Szél Katalin, bár nem a kezdetektől, de majdnem azóta a kamarakórus tagja. Elmondta, számára mindig is fontos volt a zene, korábban a Lisztbe járt, és később aztán nagyon hiányzott ez a tevékenység. Középiskolában ezért keresett egy erre alkalmas csapatot és végül ez a Fandante lett. A mai napig egyértelmű számára, hogyha péntek, akkor próba.

A Fandante ebben a koncertben külön részt szentelt Steiner Béla műveinek is, mert az énekesek a vásárhelyi zeneszerzőre mentorként tekintenek. Ugyanakkor az együttes megtartva jó szokását, könnyűzenei átirattal is kedveskedett hű közönségének, hiszen a zsúfolási telt Református Ótemplomban a Queen egyik slágere is felcsendült.

 

A vásárhelyi Fandante Kamarakórus 2012-ben megkapta a Bessenyei Díjat.

A kórus 2000-ben alakult. Az országban évente több helyre is kapnak meghívást. Külföldön többek között 2004-ben Walesben, 2009-ben Olaszországban koncerteztek. 2007-ben jelent meg első CD lemezük. Az a capella kórus Melegh Tamás vezetésével Hódmezővásárhely kulturális életében, ünnepségein, alkalmi rendezvényein 21 éve vesz részt igényes madrigáljaival, többszólamú művek mesteri interpretálásával.

 
 
Forrás: VTV
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben - Nemcsak tavaszi lehet a fáradtság

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben - Nemcsak tavaszi lehet a fáradtság

A fáradtságnak sok oka lehet, akár komolyabb dolog is. Nem szabad félvállról venni a tüneteket! Itt van néhány figyelmeztető jel.
A Máté Taekwondo sportolói a VB-n

A Máté Taekwondo sportolói a VB-n

Érmes helyezés nélkül, de – a későbbi sporteredményeiket elősegítő - tapasztalatokkal tért haza a világbajnokságról a két Máté taekwondos versenyző.
Most már biztos az 5-6. helyezés

Most már biztos az 5-6. helyezés

A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában az alapszakaszban elszenvedett csúnya vereségért vissza tudott vágni idegenben a Kecskemétnek.
Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Az elmúlt évtizedben nemhogy nőtt volna, hanem csökkent a Szakma Kiváló Tanulója döntőben résztvevő vásárhelyi tanulók száma.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 14. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit
Díjazták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítóit Átadták a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítói részére meghirdetett elismeréseket. A háromnapos rendezvényen 220 kiállító lesz.
 
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja
Április 16. - A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt.

 
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen
Nemzetközi konferencia és Észak-afrikai professzorok Vásárhelyen A Mezőgazdasági Kar első ízben rendez Erasmus Week rendezvénysorozatot, melynek apropója a Wellman Oszkár Nemzetközi Tudományos Konferencia.
 
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül
Szeged, Tisza-part és SZIN-es buliforgatag készül Már több, mint félszáz fellépő ismert az idei nyárzáró buli előadói közül. Ne feledjük: augusztus 28-31, Szegedi Partfürdő.
 
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt
Elfogták a tavaly óta keresett vásárhelyi tolvajt Egy idős hódmezővásárhelyi nőt beengedett a lakásába, mivel segített neki a táskái cipelésében.
 
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot
A Kosársuli már csak az 5-8. helyért folytatja a bajnokságot A Veszprém remek csapatmunkával, demoralizáló triplákkal és szoros védekezéssel hasonló módon lerohanta a kezdés után a Vásárhelyi Kosársulit.