Kultúra, oktatás20 éves a Fandante Kamarakórus

2022. április 26., kedd
 
20 éves a Fandante Kamarakórus

Mintegy 500 évet járhattak be a zeneszeretők térben is időben a Fandante Kamarakórus jubileumi koncertjén április 23-án, szombaton a Református Ótemplomban.

 

 

 

 

 

 

 

Az énekegyüttes hivatalosan 2000 elején jött létre, de a pandémia miatt a 20 éves fennállásukat most tudták megünnepelni a tagok. A közönség hű maradt hozzájuk, mert erre az alkalomra zsúfolásig megtelt a helyszín rokonokkal, barátokkal és a műfaj tisztelőivel.

A barokk muzsikától az egyházi énekeken át egészen a 20. századi művekig- színes műsorral tért vissza a koncertezés világába a Fandanta Kamarakórus Hódmezővásárhelyen. Tették ezt azért is a tagok, mert az énekegyüttes hivatalosan most ünnepelte 20. születésnapját.

 

A Fandanta Kamarakórus a harmadik gyermekem, a fiam születése után három hónappal alakítottam meg 2000 januárjában, 8- 9 fővel, ha jól emlékszem, nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek Melegh Tamás karvezető, aki hozzátette, hogy az elmúlt 20 évben rengetek kihívás történt, rengeteg öröm, élmény érte őket és egy-két bánat is, amiket az évek megszépítenek.

 

A kórus a pandémia idején nem tudott próbálni, így közel másfél év kényszerpihenő után kezdődhetett el a felkészülés is erre a jubileumi koncertre. Az énekeseknek volt, miből meríteniük, hiszen számos eredményt értek el közösen. Több külföldi fesztiválon vettek részt, 2007-ben megjelent első cd-jük, 2012-ben pedig kiérdemelték a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat is.

 

Nagyné Szél Katalin, bár nem a kezdetektől, de majdnem azóta a kamarakórus tagja. Elmondta, számára mindig is fontos volt a zene, korábban a Lisztbe járt, és később aztán nagyon hiányzott ez a tevékenység. Középiskolában ezért keresett egy erre alkalmas csapatot és végül ez a Fandante lett. A mai napig egyértelmű számára, hogyha péntek, akkor próba.

A Fandante ebben a koncertben külön részt szentelt Steiner Béla műveinek is, mert az énekesek a vásárhelyi zeneszerzőre mentorként tekintenek. Ugyanakkor az együttes megtartva jó szokását, könnyűzenei átirattal is kedveskedett hű közönségének, hiszen a zsúfolási telt Református Ótemplomban a Queen egyik slágere is felcsendült.

 

A vásárhelyi Fandante Kamarakórus 2012-ben megkapta a Bessenyei Díjat.

A kórus 2000-ben alakult. Az országban évente több helyre is kapnak meghívást. Külföldön többek között 2004-ben Walesben, 2009-ben Olaszországban koncerteztek. 2007-ben jelent meg első CD lemezük. Az a capella kórus Melegh Tamás vezetésével Hódmezővásárhely kulturális életében, ünnepségein, alkalmi rendezvényein 21 éve vesz részt igényes madrigáljaival, többszólamú művek mesteri interpretálásával.

 
 
Forrás: VTV
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben - Nemcsak tavaszi lehet a fáradtság

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben - Nemcsak tavaszi lehet a fáradtság

A fáradtságnak sok oka lehet, akár komolyabb dolog is. Nem szabad félvállról venni a tüneteket! Itt van néhány figyelmeztető jel.
A Máté Taekwondo sportolói a VB-n

A Máté Taekwondo sportolói a VB-n

Érmes helyezés nélkül, de – a későbbi sporteredményeiket elősegítő - tapasztalatokkal tért haza a világbajnokságról a két Máté taekwondos versenyző.
Most már biztos az 5-6. helyezés

Most már biztos az 5-6. helyezés

A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában az alapszakaszban elszenvedett csúnya vereségért vissza tudott vágni idegenben a Kecskemétnek.
Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Az elmúlt évtizedben nemhogy nőtt volna, hanem csökkent a Szakma Kiváló Tanulója döntőben résztvevő vásárhelyi tanulók száma.
 

És ezt már olvasta?

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.