Kultúra, oktatás20 éves a Fandante Kamarakórus

2022. április 26., kedd
 
20 éves a Fandante Kamarakórus

Mintegy 500 évet járhattak be a zeneszeretők térben is időben a Fandante Kamarakórus jubileumi koncertjén április 23-án, szombaton a Református Ótemplomban.

 

 

 

 

 

 

 

Az énekegyüttes hivatalosan 2000 elején jött létre, de a pandémia miatt a 20 éves fennállásukat most tudták megünnepelni a tagok. A közönség hű maradt hozzájuk, mert erre az alkalomra zsúfolásig megtelt a helyszín rokonokkal, barátokkal és a műfaj tisztelőivel.

A barokk muzsikától az egyházi énekeken át egészen a 20. századi művekig- színes műsorral tért vissza a koncertezés világába a Fandanta Kamarakórus Hódmezővásárhelyen. Tették ezt azért is a tagok, mert az énekegyüttes hivatalosan most ünnepelte 20. születésnapját.

 

A Fandanta Kamarakórus a harmadik gyermekem, a fiam születése után három hónappal alakítottam meg 2000 januárjában, 8- 9 fővel, ha jól emlékszem, nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek Melegh Tamás karvezető, aki hozzátette, hogy az elmúlt 20 évben rengetek kihívás történt, rengeteg öröm, élmény érte őket és egy-két bánat is, amiket az évek megszépítenek.

 

A kórus a pandémia idején nem tudott próbálni, így közel másfél év kényszerpihenő után kezdődhetett el a felkészülés is erre a jubileumi koncertre. Az énekeseknek volt, miből meríteniük, hiszen számos eredményt értek el közösen. Több külföldi fesztiválon vettek részt, 2007-ben megjelent első cd-jük, 2012-ben pedig kiérdemelték a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat is.

 

Nagyné Szél Katalin, bár nem a kezdetektől, de majdnem azóta a kamarakórus tagja. Elmondta, számára mindig is fontos volt a zene, korábban a Lisztbe járt, és később aztán nagyon hiányzott ez a tevékenység. Középiskolában ezért keresett egy erre alkalmas csapatot és végül ez a Fandante lett. A mai napig egyértelmű számára, hogyha péntek, akkor próba.

A Fandante ebben a koncertben külön részt szentelt Steiner Béla műveinek is, mert az énekesek a vásárhelyi zeneszerzőre mentorként tekintenek. Ugyanakkor az együttes megtartva jó szokását, könnyűzenei átirattal is kedveskedett hű közönségének, hiszen a zsúfolási telt Református Ótemplomban a Queen egyik slágere is felcsendült.

 

A vásárhelyi Fandante Kamarakórus 2012-ben megkapta a Bessenyei Díjat.

A kórus 2000-ben alakult. Az országban évente több helyre is kapnak meghívást. Külföldön többek között 2004-ben Walesben, 2009-ben Olaszországban koncerteztek. 2007-ben jelent meg első CD lemezük. Az a capella kórus Melegh Tamás vezetésével Hódmezővásárhely kulturális életében, ünnepségein, alkalmi rendezvényein 21 éve vesz részt igényes madrigáljaival, többszólamú művek mesteri interpretálásával.

 
 
Forrás: VTV
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben - Nemcsak tavaszi lehet a fáradtság

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben - Nemcsak tavaszi lehet a fáradtság

A fáradtságnak sok oka lehet, akár komolyabb dolog is. Nem szabad félvállról venni a tüneteket! Itt van néhány figyelmeztető jel.
A Máté Taekwondo sportolói a VB-n

A Máté Taekwondo sportolói a VB-n

Érmes helyezés nélkül, de – a későbbi sporteredményeiket elősegítő - tapasztalatokkal tért haza a világbajnokságról a két Máté taekwondos versenyző.
Most már biztos az 5-6. helyezés

Most már biztos az 5-6. helyezés

A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában az alapszakaszban elszenvedett csúnya vereségért vissza tudott vágni idegenben a Kecskemétnek.
Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Az elmúlt évtizedben nemhogy nőtt volna, hanem csökkent a Szakma Kiváló Tanulója döntőben résztvevő vásárhelyi tanulók száma.
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.