Kultúra, oktatásPéczely György kiállítása az Emlékpontban

2017. szeptember 16., szombat
 

Rendhagyó tárlat nyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában. A művész és tudós Péczely Györgynek (1929–1985) – aki egyszerre volt festőművész és meteorológus professzor – ugyanis az első és egyetlen kiállítását nyolcvan évvel ezelőtt rendezték egykori elemi iskolájában. Az akkori és a mostani tárlat szinte azonos anyagból tevődött össze.

 

 

 


 

– Ez a kiállítás a Péczely család Hódmezővásárhely kulturális életében betöltött szerepére is rávilágít. Hiszen ugyanazt a vásárhelyi szellemi örökséget és érzésvilágot adta tovább népzenei gyűjtőként Péczely Attila – Németh László barátja és regényhőse –, amit aztán fia, Péczely György a képzőművészet eszközeivel örökített meg – fogalmazott köszöntőjében Miklós Péter, a közgyűjtemény vezetője, a tárlat kurátora.

 

Péczely Péter professzor, az alkotó testvére személyes hangú visszaemlékezésében dunántúli eredetű családja hódmezővásárhelyivé válásáról beszélt.

 

A kiállítás anyagát szakmailag Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész értékelte. Kiemelte a hódmezővásárhelyi művésztelep mint inspiráló szellemi és művészi környezet hatását Péczely György művészi útkeresésére.

– Nagy hatással volt a fiatal Péczelyre az alföldi tájképfestészeti hagyomány Tornyai János képviselte vonulata éppúgy, mint Vén Emil művészete. Már a kortársak – köztük Iványi Grünwald Béla és Szili Török Dezső is elismerték és méltatták tehetségét és elhivatottságát – mondta Péczely-Kozák Zsuzsanna.

 

Az Emlékpont Galériájában október 15-ig látható a kiállítás.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Tornyai-fióka kiállítása

 
 
VH-Emlékpont
 

Olvassa el ezt is!

TeSzedd akcióban a vásárhelyi vízilabdások

TeSzedd akcióban a vásárhelyi vízilabdások

A közel félszáz fiatal sportoló edzőik kíséretében a Téglagyári Tanösvényt...

Algyő az egész országnak üzent

Algyő az egész országnak üzent

A fotel a képviselő-testületi választás miatt még kényelmesebb lett a nagyközség...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.