Kultúra, oktatásPéczely György kiállítása az Emlékpontban

2017. szeptember 16., szombat
 

Rendhagyó tárlat nyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában. A művész és tudós Péczely Györgynek (1929–1985) – aki egyszerre volt festőművész és meteorológus professzor – ugyanis az első és egyetlen kiállítását nyolcvan évvel ezelőtt rendezték egykori elemi iskolájában. Az akkori és a mostani tárlat szinte azonos anyagból tevődött össze.

 

 

 


 

– Ez a kiállítás a Péczely család Hódmezővásárhely kulturális életében betöltött szerepére is rávilágít. Hiszen ugyanazt a vásárhelyi szellemi örökséget és érzésvilágot adta tovább népzenei gyűjtőként Péczely Attila – Németh László barátja és regényhőse –, amit aztán fia, Péczely György a képzőművészet eszközeivel örökített meg – fogalmazott köszöntőjében Miklós Péter, a közgyűjtemény vezetője, a tárlat kurátora.

 

Péczely Péter professzor, az alkotó testvére személyes hangú visszaemlékezésében dunántúli eredetű családja hódmezővásárhelyivé válásáról beszélt.

 

A kiállítás anyagát szakmailag Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész értékelte. Kiemelte a hódmezővásárhelyi művésztelep mint inspiráló szellemi és művészi környezet hatását Péczely György művészi útkeresésére.

– Nagy hatással volt a fiatal Péczelyre az alföldi tájképfestészeti hagyomány Tornyai János képviselte vonulata éppúgy, mint Vén Emil művészete. Már a kortársak – köztük Iványi Grünwald Béla és Szili Török Dezső is elismerték és méltatták tehetségét és elhivatottságát – mondta Péczely-Kozák Zsuzsanna.

 

Az Emlékpont Galériájában október 15-ig látható a kiállítás.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Tornyai-fióka kiállítása

 
 
VH-Emlékpont
 

Olvassa el ezt is!

TeSzedd akcióban a vásárhelyi vízilabdások

TeSzedd akcióban a vásárhelyi vízilabdások

A közel félszáz fiatal sportoló edzőik kíséretében a Téglagyári Tanösvényt...

Algyő az egész országnak üzent

Algyő az egész országnak üzent

A fotel a képviselő-testületi választás miatt még kényelmesebb lett a nagyközség...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni
 A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni Dr. Hernádi Gyula ismertette programját és reagált a helyi MSZP vezetőségének – a tagságból történő kizárására - tett javaslatra is.
 
Bejelentette - kizárják
Bejelentette - kizárják Január 15-én jelentette be Dr. Hernádi Gyula, a hódmezővásárhelyi MSZP tagja, hogy függetlenként indul az időközi polgármester-választáson.
 
Halálos baleset Algyőnél
Halálos baleset Algyőnél Egy Szeged felé tartó kamion eddig tisztázatlan körülmények közt elsodort egy kerékpárost január 15-én éjjel. Frissítve új információkkal! Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság Egyik nap tükörjég, másik nap köd, a harmadik nap hó, vagy éppen eső. Az időjárásra mindig felkészültnek kell lenni, hogy körültekintően és biztonságosan közlekedjenek az autósok, kerékpárosok, gyalogosok.
 
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolójára, vízilabdázóra, szakedzőre emlékeznek Hódmezővásárhelyen január 16-án. Felavatják domborművét.
 
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok A fő cél az, hogy kevesebb legyen a kóbor állat, hiszen ha egy rászoruló család segítséget kap, akkor nem kell megválniuk kedvencüktől.