Kultúra, oktatásTornyai-fióka kiállítása

2017. szeptember 14., csütörtök
 
Tornyai-fióka kiállítása

Vásárhelyen jól ismert a Péczely család neve, elég ha csak Dr.Péczely Attilára a népzenei gyűjtőre, a zeneiskola névadójára gondolunk, aki orvosként praktizált Vásárhelyen.

 

 

Fotók: VH

 

 


A családtól a zenén kívül más művészeti ág sem állt távol, hiszen fia, az 1929-ben született Péczely Györgynek 1937-ben, 8 éves korában önálló kiállítása volt. És hogy nagy tehetséggel volt megáldva, elég ha idézzük Iványi Grünwald Bélát, aki szerint: „a temperamentumos kis Péczely valóságos fiók-Tornyai.”

A matematika és az éghajlattan iránt érdeklődő fiú a Bethlenben végzett, bár egyetemi tanulmányait Budapesten kezdte, a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott. Később 1959-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerezte meg a doktori címet.

Az éghajlatkutatóként, 1979-ben írt egyetemi tankönyve ma is a témában érdekeltek által forgatott kötet.

Péczely György képzőművészet iránti fogékonysága végigkísérte az életét. 8 éves korában a hódmezővásárhelyi katolikus elemi iskolában rendezett kiállításán látott képei „megfogták” az idősebb festőgenerációt is. Ekkor nevezte őt „Tornyai-fiókaként” Iványi Grünwald Béla. - mondta Miklós Péter az Emlékpont igazgatója ma délelőtt, a kiállítás sajtóbejárásán. Mint mondta , Péczely György összesen 140-150 képet festett, amelyeknek töredékét tudják bemutatni.

 

Önálló kiállítás rendezése mellett döntött az Emlékpont, amely a Galériában szeptember 15-én 18 órakor nyílik,  Vásárhelyi érzések címmel.

Mint arra a kiállítás címe is utal, a körülbelül 20 kiállított festménye az egykori vásárhelyi hangulatot adja vissza a kiállítás közönségének.

Köszöntőt mond az alkotó testvére, Pro. Dr. Péczely Péter. A kiállítást - szintén a Péczely család tagja - Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész nyitja meg.      

 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Algyő az egész országnak üzent

Algyő az egész országnak üzent

A fotel a képviselő-testületi választás miatt még kényelmesebb lett a nagyközség...
Ez a vásárhelyi történet nem most kezdődött

Ez a vásárhelyi történet nem most kezdődött

Már néhány évvel ezelőtt is zűrök voltak a Táltos iskolák körül. Jogosulatlanul igényeltek...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni
 A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni Dr. Hernádi Gyula ismertette programját és reagált a helyi MSZP vezetőségének – a tagságból történő kizárására - tett javaslatra is.
 
Bejelentette - kizárják
Bejelentette - kizárják Január 15-én jelentette be Dr. Hernádi Gyula, a hódmezővásárhelyi MSZP tagja, hogy függetlenként indul az időközi polgármester-választáson.
 
Halálos baleset Algyőnél
Halálos baleset Algyőnél Egy Szeged felé tartó kamion eddig tisztázatlan körülmények közt elsodort egy kerékpárost január 15-én éjjel. Frissítve új információkkal! Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság Egyik nap tükörjég, másik nap köd, a harmadik nap hó, vagy éppen eső. Az időjárásra mindig felkészültnek kell lenni, hogy körültekintően és biztonságosan közlekedjenek az autósok, kerékpárosok, gyalogosok.
 
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolójára, vízilabdázóra, szakedzőre emlékeznek Hódmezővásárhelyen január 16-án. Felavatják domborművét.
 
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok A fő cél az, hogy kevesebb legyen a kóbor állat, hiszen ha egy rászoruló család segítséget kap, akkor nem kell megválniuk kedvencüktől.