Kultúra, oktatásTornyai-fióka kiállítása

2017. szeptember 14., csütörtök
 
Tornyai-fióka kiállítása

Vásárhelyen jól ismert a Péczely család neve, elég ha csak Dr.Péczely Attilára a népzenei gyűjtőre, a zeneiskola névadójára gondolunk, aki orvosként praktizált Vásárhelyen.

 

 

Fotók: VH

 

 


A családtól a zenén kívül más művészeti ág sem állt távol, hiszen fia, az 1929-ben született Péczely Györgynek 1937-ben, 8 éves korában önálló kiállítása volt. És hogy nagy tehetséggel volt megáldva, elég ha idézzük Iványi Grünwald Bélát, aki szerint: „a temperamentumos kis Péczely valóságos fiók-Tornyai.”

A matematika és az éghajlattan iránt érdeklődő fiú a Bethlenben végzett, bár egyetemi tanulmányait Budapesten kezdte, a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott. Később 1959-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerezte meg a doktori címet.

Az éghajlatkutatóként, 1979-ben írt egyetemi tankönyve ma is a témában érdekeltek által forgatott kötet.

Péczely György képzőművészet iránti fogékonysága végigkísérte az életét. 8 éves korában a hódmezővásárhelyi katolikus elemi iskolában rendezett kiállításán látott képei „megfogták” az idősebb festőgenerációt is. Ekkor nevezte őt „Tornyai-fiókaként” Iványi Grünwald Béla. - mondta Miklós Péter az Emlékpont igazgatója ma délelőtt, a kiállítás sajtóbejárásán. Mint mondta , Péczely György összesen 140-150 képet festett, amelyeknek töredékét tudják bemutatni.

 

Önálló kiállítás rendezése mellett döntött az Emlékpont, amely a Galériában szeptember 15-én 18 órakor nyílik,  Vásárhelyi érzések címmel.

Mint arra a kiállítás címe is utal, a körülbelül 20 kiállított festménye az egykori vásárhelyi hangulatot adja vissza a kiállítás közönségének.

Köszöntőt mond az alkotó testvére, Pro. Dr. Péczely Péter. A kiállítást - szintén a Péczely család tagja - Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész nyitja meg.      

 

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Algyő az egész országnak üzent

Algyő az egész országnak üzent

A fotel a képviselő-testületi választás miatt még kényelmesebb lett a nagyközség...
Ez a vásárhelyi történet nem most kezdődött

Ez a vásárhelyi történet nem most kezdődött

Már néhány évvel ezelőtt is zűrök voltak a Táltos iskolák körül. Jogosulatlanul igényeltek...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.