Kultúra, oktatásVilágháborús relikviákkal gyarapodott a Tornyai-múzeum

2013. április 11., csütörtök
 
Világháborús relikviákkal gyarapodott a Tornyai-múzeum

Katonanapló, trópusi sisak, néhány korabeli fotó az első világégésről, egy százéves szerencsehozó lóhere, valamint az orosz fogság megpróbáltatásainak naplója alkotja azt a világháborús gyűjteményt, melyet dr. Szabó Lajos tanár és családja adományozott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumnak a Vásárhelyi Látóhatár értékmentő akciójának köszönhetően.

 

 

A különleges hagyaték átadójára a helyismereti, irodalmi és művészeti folyóirat legfrissebb számának április 10-i bemutatóján került sor a Tornyai János Múzeumban.

 

A Vásárhelyi Látóhatár elindított egy „értékmentő, adományozási tevékenységet”, melynek keretében a bemutatókon adják át az éppen soros helytörténeti vonatkozású dokumentumokat, tárgyakat, melyekről az adott lapszámban is szó esik. A tavaly őszi folyóiratban jelent meg Szabó Lajos egykori vásárhelyi csizmadiamester első világháborús naplója, följegyzéseinek gyűjteménye. Neki 1918-ban sikerült hazajönnie orosz földről, a mostani lapban pedig egy szintén Szabó Lajos nevű, hajdanvolt orosz-szovjet hadifogoly följegyzései olvashatók; mert Szabó Lajosból kettő van: apa és fia. Vér a vérből, csont a csontból – hasonló sors - ahogy Farkas Ferenc tanár írja bevezetőjében. Szabó Lajos első világháborús relikviái mellett a családi cipészműhely tárgyi emlékei is a Tornyai-múzeum gyűjteményét gazdagítják a Látóhatár értékmentésének köszönhetően.

 

A Vásárhelyi Látóhatár idei első lapszámának bemutatójának a Tornyai János Múzeum emeleti időszaki kiállítóterme adott helyet április 10-én, szerdán. A jelentős számú érdeklődő előtt Dr. Szabó Lajos tanár, volt hadifogollyal Farkas Ferenc tanár beszélgetett, valamint Soós Csilla könyvtárigazgató és Simon Ferenc tanár a Tudás Alapítvány képviseletében tartott előadást a Tudás Alapítvány tevékenységéről. A bemutatón válogatást láthattak dr. Szabó Lajos egykori csizmadia műhelyének tárgyaiból és háborús relikviáiból, melyeket a múzeumnak adományozott.

A folyóiratot bemutatta és az est moderátora Elek András, a Tornyai János Múzeum munkatársa volt.

 

Olvassa el ezt is!

Különböző alkotói szemléletek izgalmas válogatása Vásárhelyen

Különböző alkotói szemléletek izgalmas válogatása Vásárhelyen

Április 13-án, szombaton a Tornyai-múzeumban a 2012-ben a hódmezővásárhelyi Képzőművészeti Szimpóziumon ihletet nyert művészek alkotásaiból nyílik kiállítás.

2014-re az országhatárig érhet az M43-as autópálya

2014-re az országhatárig érhet az M43-as autópálya

Április 11-én ünnepélyesen elhelyezték a Makó-országhatár szakasz alapkövét. A kivitelezés jövő év végére elkészül.
Nyert a Kosársuli a Békéscsaba ellen - Az edző távozik

Nyert a Kosársuli a Békéscsaba ellen - Az edző távozik

A mérkőzést követően nem várt esemény következett: váratlanul lemondott Vuk Pavlovic, aki épp a Békéscsaba vezetőedzőjeként folytatja.
Újabb HFC II vereség - Lemondott Horváth Zoltán

Újabb HFC II vereség - Lemondott Horváth Zoltán

November 3-án a HFC II. otthonában a Balástya nyerte a megyei I. osztály 12. fordulójának nyitómeccsét. Vásárhely 3:0-ra kikapott.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.