GazdaságVéget ér a közfoglalkoztatás program

2014. április 28., hétfő
 
Véget ér a közfoglalkoztatás program

Hódmezővásárhelyen 2013-ban összesen 1485 főt foglalkoztattak Hódmezővásárhelyen, amelyhez 550 millió forinttal járul hozzá az állam. A téli közfoglalkoztatásban 430 fő vett részt a képzési rendszerben. Januártól 326 főt foglalkoztattak négy hónapon át.

 

Fotó: VH

 


Megírtuk, március 30-ig, a tavaszi munkálatok előtt Hódmezővásárhely iskoláiban a közfoglalkoztatottaknak is naponta voltak képzések. A kompetencia képzéseken túl, több szakmát is lehetett tanulni, így például betanított parkgondozó, betanított biogazdálkodó oktatás is folyt.

A képzések ingyenesek voltak, a résztvevők ennek az idejére a nyolc órás közfoglalkoztatási bért kapták meg, ami bruttó 75 500 forint, nettó 49 453 forint. Az állam az utazási költségek térítéséhez is hozzájárult. A képzések március 31- vel zárultak.

Április 30-án azonban véget ér az úgynevezett téli közfoglalkoztatás, a téli közmunka programban és a tanfolyamokon részt vettek számára.   

Ez pedig valószínű rontani fogja a foglalkoztatási és munkanélküli statisztikákat, amelyek jól mutattak a választási előtt. Ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakértői a közmunkásokat is beleszámolták az állással rendelkezők közé. Azokat is, akik a téli közfoglalkoztatási program keretében négy hónapot iskolapadban töltöttek, majd egy hónapig dolgoztak.

 

A Belügyminisztérium április 23-án közleményben tudatta, hogy májusban, hasonlóan 2013 azonos időszakához, ismét több mint 140 000 embernek kínálnak munkát az országszerte induló közfoglalkoztatási programok, ez a létszám pedig a nyári hónapokban tovább fog emelkedni.

"A közfoglalkoztatás, amely továbbra sem cél, hanem eszköz, az idei évben is a tavalyihoz hasonló létszám bevonásával folytatódik" - közölte a tárca.

 

Az viszont biztos, hogy egyelőre csak a korábbinál jóval szerényebb keretszámokra pályázhatnak, így sokan április 30-a után munka és megélhetés nélkül maradhatnak.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Itt az új földtörvény

Itt az új földtörvény

A magyar termőföld 80 százaléka ne a nagyüzemek használatában, hanem a családi gazdaságok művelésében legyen.
Négyes döntőbe jutott a Pick Szeged

Négyes döntőbe jutott a Pick Szeged

Bejutott a férfi kézilabda EHF Kupa négyes döntőjébe a Pick Szeged, miután vasárnap, hazai pályán legyőzte a portugál Sporting CP csapatát. Képekkel!
Megoldás a kóbor macskák elszaporodására

Megoldás a kóbor macskák elszaporodására

Újabb ingyenes macska ivartalanítási programot indított a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete egy svájci alapítvány támogatásával.
470 vásárhelyi mártír

470 vásárhelyi mártír

Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 77 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház A hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvédség egészségügyi ellátásába. A 2018 óta érlelődő döntés most lendületet vett.
 
Kétszeresen nehéz meccs volt
Kétszeresen nehéz meccs volt Lejátszotta a Kosársuli a vásárhelyi kosárlabda történetének egyik legnehezebb meccsét. Elhunyt az egyesület alapítója és elnöke: dr. Elek András.
 
Öt gólos siker a Körösladány ellen
Öt gólos siker a Körösladány ellen Hétközi bajnokit játszott a Hódmezővásárhelyi FC, a csapat zsinórban harmadik győzelmét szerezte meg.
 
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC Habár a HFC-nek kevesebb lehetősége volt, de a csapat szíve a helyén volt és sikerült itthon tartani a három pontot.
 
A hallás öröme
A hallás öröme Rendszeresen visszakérdez? Az átlagosnál hangosabban beszél, sokszor kiabál? Akkor lehet, hogy Ön is halláscsökkenéssel, ismertebb nevén nagyothallással küzd.
 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.