
Szeptember 29-én, szombaton délelőtt a hódmezővásárhelyi Népművészeti Házban, a vásárhelyi "ízök" főzőversenyét rendezik, amelyen a "fakanalak lovagjai" három ételcsoport elkészítésében mérhetik össze főzőtudásukat.
Szent Mihály napján a gasztronómiai kalandok mellett számos hagyományőrző program, többek között pásztorkutya-bemutató és dorombtalálkozó is várja az érdeklődőket. Három főzőversenyt hirdettek meg: "Mindönt, ami birka", a helyszínen elkészítve, lehetőleg a nevező csapatok településére jellemzően.
A szintén a Tájházban tartott tavalyi nagysikerű dörölye fesztivál „nyomdokain”, indulni lehet a dörölye készítés tudományában is , vagyis a tradicionális vásárhelyi túros és szilvalekváros, illetve egyedi, az ország más tájegységein alkalmazott töltelékekkel, sütve-főzve.
A Herczeg Mihály emlékversennyel pedig a város paraszti ételkultúrájának és feledésbe merült receptjeinek kutatója előtt tisztelegnek a szervezők; olyan "vásárhelyikumokkal" lehet nevezni, amelyek nemcsak az idelátogató vidékieknek, hanem az itt élőknek is újdonságot és különleges gasztronómia élményt jelentenek. Erre a versenyre komplett menüsorral is készülhetnek a főzőtudományukat bemutatni kívánó csapatok - leves, egytálétel, édes és sós sütemény kategóriában.
Eredményhirdetés ugyanaznap 14 órakor.
Kapcsolódó cikkünk
Dörölye újratöltve! Sütve, főzve, sósan és édesen (2011) Videó tudósítással!