
Ismét Torkos csütörtökre készülnek a magyarországi vendéglátók. Szegeden hat, Hódmezővásárhelyen idén (eddig) csak két étterem-pizzéria-salátabár található a Torkos csütörtök honlapján.
Ezzel együtt folyamatosan bővül a 11. Torkos Csütörtökre jelentkező éttermek listája, amelyre eddig 300 étterem iratkozott fel.
Vásárhelyen (a február 6-i állapot szerint) a Don Pedro Pizzéria és Étterem a Tóalj utcában és az Oliva Gyros és Salátabár az Oldalkosár utcában várja a vendégeket az 50 %-os kedvezménnyel.
A kialakult hagyomány szerint, ezeknek a vendéglátóhelyeknek a Magyar Turizmus Zrt. gasztronómiai keresletélénkítő akciója szerint február 11-én az alkoholtartalmú italokat nem lesz kötelező féláron adni, azonban minden másra, a teljes étel- és alkoholmentes ital fogyasztásra továbbra is 50% kedvezményt kell adniuk. A feltételtől pozitív irányba természetesen eltérhetnek, vagyis továbbra is nyújtható az alkoholtartalmú italokat is magában foglaló teljes számla végösszegéből 50%-os kedvezmény, de ez nem kötelező.
A választási lehetőség idén is a teljes a la carte kínálatra vonatkozik, külön erre az alkalomra készített szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet.
Mivel a Torkos Csütörtök az új ízek megismerésén túl az étterembe járás népszerűsítésére létrehozott akció, így olyan szolgáltatók, akik kizárólag házhozszállítással foglalkoznak, nem vehetnek részt benne.
A Torkos csütörtök étterembejárást népszerűsítő szándéka mellett van azonban egy árnyoldala is, amelyről a Vásárhelyi Híreknek több vendéglős is beszámolt. A vendégek körében kialakult szokás lett, hogy az 50 %-os napra nagyobb társaságok foglalnak le több asztalt és ezzel egész estére lefoglalják a kapacitást, vagyis nincs mód újabb vendégeket fogadni, ami értelemszerűen erősen befolyásolja a forgalmat. Vásárhelyen és a környező telelpüléseken megkérdezett vendéglősök valamennyien azt mondták, hogy a nagyobb forgalom valamennyire kompenzálná a féláras napot, és természetesen ha több vendég fordul meg, jobban viszik a étterem hírét is.