Kultúra, oktatásVásárhely a Nagy Háború idején

2015. szeptember 10., csütörtök
 
Vásárhely a Nagy Háború idején

A Szeremlei Társaság és az Emlékpont közös szervezésében szeptember 11-én 16 órától konferenciát rendeznek, amelynek témája Hódmezővásárhelyre és az  I. Világháború.

 

 

 

 

 

Az Emlékpont konferenciatermében szeptember 11-én 16 órakor kezdődő rendezvényt Dr. Miklós Péter intézményvezető nyitja meg, a konferenciát Lőkös Györgyi vezeti.

 

Az előadások előtt Benkő László elnök mutatja be a vásárhelyi helytörténeti kutatásokat összefogó Szeremlei Társaság munkáját. A tudományos ülés nyitóreferátumában Zeman Ferenc doktorandusz a Nagy Háború Hódmezővásárhely demográfiájában hagyott lenyomatát elemzi.

Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze Héjjahalomtól Kardoskútig címmel Vásárhely külterületi népének emlékezéseit tárja a tanácskozás hallgatósága elé.

Presztóczki Zoltán, a hódmezővásárhelyi levéltár levéltárosa a dél-alföldi városban működött máramarosszigeti református jogakadémiáról tart ismertetőt.

A világháborús hadisírok és parcellák történetét, a hősi sírok gondozását Kovács Ferenc magánkutató mutatja be, aki maga is aktív szerepet vállal a fejfák, emlékhelyek felújításában és rendben tartásában.

Csányi Viktor filatelista, a Tornyai János Múzeum régésze előadásában a Magyar Királyi Posta az első világháborúban betöltött feladatairól, leginkább a tábori postáról beszél.

A pénteki konferenciát Lőkös Györgyi levéltáros elnökli.

 

Az első világháború hódmezővásárhelyi következményeiről rendez közös emlékülést a Szeremlei Társaság és az Emlékpont szeptember 11-én, pénteken 16 órai kezdettel az Andrássy úti közgyűjteményben.

 

Az emlékülés az Emlékpont vasárnapig látogatható, Szanka József magángyűjteményéből válogató, az olasz front lövészárkainak, Doberdó poklának világát bemutató Fronthétköznapok című első világháborús kiállításának záró rendezvénye.  

 

A konferencia részletes programja:

 

 

Olvassa el ezt is!

Minden sors egy megírandó regény

Minden sors egy megírandó regény

A vártnál jóval többen voltak kíváncsiak Csorbáné Tóth Marianna és Nagy Gyöngyi beszélgetésére szeptember 8-án az Emlékpontban. Képekkel!
Megépülhet a Budapest-Belgrád szupervasút

Megépülhet a Budapest-Belgrád szupervasút

A beruházás keretében kétvágányúvá teszik és villamosítják a vasútvonalat, és a vonatok a 160 kilométer/órás sebességet is elérhetik.
Régészeti pillanatképek

Régészeti pillanatképek

Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
Látogatási tilalom az összes kórházban

Látogatási tilalom az összes kórházban

Szeptember 8-tól az összes fekvőbeteg intézményre vonatkozik. Vásárhely valamennyi háziorvosi körzetében lehetséges 3-4 fertőzött.
 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.
 
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán
Díszdiplomásokat köszöntöttek a Városházán A szeptember 10-én tartott díszközgyűlésen négy olyan pedagógus vette át díszoklevelét, akiknek aktív élete a tanításról, az oktatásról szólt.