Kultúra, oktatásVásárhely a Nagy Háború idején

2015. szeptember 10., csütörtök
 
Vásárhely a Nagy Háború idején

A Szeremlei Társaság és az Emlékpont közös szervezésében szeptember 11-én 16 órától konferenciát rendeznek, amelynek témája Hódmezővásárhelyre és az  I. Világháború.

 

 

 

 

 

Az Emlékpont konferenciatermében szeptember 11-én 16 órakor kezdődő rendezvényt Dr. Miklós Péter intézményvezető nyitja meg, a konferenciát Lőkös Györgyi vezeti.

 

Az előadások előtt Benkő László elnök mutatja be a vásárhelyi helytörténeti kutatásokat összefogó Szeremlei Társaság munkáját. A tudományos ülés nyitóreferátumában Zeman Ferenc doktorandusz a Nagy Háború Hódmezővásárhely demográfiájában hagyott lenyomatát elemzi.

Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze Héjjahalomtól Kardoskútig címmel Vásárhely külterületi népének emlékezéseit tárja a tanácskozás hallgatósága elé.

Presztóczki Zoltán, a hódmezővásárhelyi levéltár levéltárosa a dél-alföldi városban működött máramarosszigeti református jogakadémiáról tart ismertetőt.

A világháborús hadisírok és parcellák történetét, a hősi sírok gondozását Kovács Ferenc magánkutató mutatja be, aki maga is aktív szerepet vállal a fejfák, emlékhelyek felújításában és rendben tartásában.

Csányi Viktor filatelista, a Tornyai János Múzeum régésze előadásában a Magyar Királyi Posta az első világháborúban betöltött feladatairól, leginkább a tábori postáról beszél.

A pénteki konferenciát Lőkös Györgyi levéltáros elnökli.

 

Az első világháború hódmezővásárhelyi következményeiről rendez közös emlékülést a Szeremlei Társaság és az Emlékpont szeptember 11-én, pénteken 16 órai kezdettel az Andrássy úti közgyűjteményben.

 

Az emlékülés az Emlékpont vasárnapig látogatható, Szanka József magángyűjteményéből válogató, az olasz front lövészárkainak, Doberdó poklának világát bemutató Fronthétköznapok című első világháborús kiállításának záró rendezvénye.  

 

A konferencia részletes programja:

 

 

Olvassa el ezt is!

Minden sors egy megírandó regény

Minden sors egy megírandó regény

A vártnál jóval többen voltak kíváncsiak Csorbáné Tóth Marianna és Nagy Gyöngyi beszélgetésére szeptember 8-án az Emlékpontban. Képekkel!
Megépülhet a Budapest-Belgrád szupervasút

Megépülhet a Budapest-Belgrád szupervasút

A beruházás keretében kétvágányúvá teszik és villamosítják a vasútvonalat, és a vonatok a 160 kilométer/órás sebességet is elérhetik.
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
Báli szezon Vásárhelyen 2020-ban

Báli szezon Vásárhelyen 2020-ban

Öt iskola, valamint az Orvosbál, a Vadászbál, a Huszárbál és a Gazdasági Egyesület rendezvényei adják 2020-ban a megyei jogú város báli szezonját.
 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.