Kultúra, oktatásVásárhely a Nagy Háború idején

2015. szeptember 10., csütörtök
 
Vásárhely a Nagy Háború idején

A Szeremlei Társaság és az Emlékpont közös szervezésében szeptember 11-én 16 órától konferenciát rendeznek, amelynek témája Hódmezővásárhelyre és az  I. Világháború.

 

 

 

 

 

Az Emlékpont konferenciatermében szeptember 11-én 16 órakor kezdődő rendezvényt Dr. Miklós Péter intézményvezető nyitja meg, a konferenciát Lőkös Györgyi vezeti.

 

Az előadások előtt Benkő László elnök mutatja be a vásárhelyi helytörténeti kutatásokat összefogó Szeremlei Társaság munkáját. A tudományos ülés nyitóreferátumában Zeman Ferenc doktorandusz a Nagy Háború Hódmezővásárhely demográfiájában hagyott lenyomatát elemzi.

Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze Héjjahalomtól Kardoskútig címmel Vásárhely külterületi népének emlékezéseit tárja a tanácskozás hallgatósága elé.

Presztóczki Zoltán, a hódmezővásárhelyi levéltár levéltárosa a dél-alföldi városban működött máramarosszigeti református jogakadémiáról tart ismertetőt.

A világháborús hadisírok és parcellák történetét, a hősi sírok gondozását Kovács Ferenc magánkutató mutatja be, aki maga is aktív szerepet vállal a fejfák, emlékhelyek felújításában és rendben tartásában.

Csányi Viktor filatelista, a Tornyai János Múzeum régésze előadásában a Magyar Királyi Posta az első világháborúban betöltött feladatairól, leginkább a tábori postáról beszél.

A pénteki konferenciát Lőkös Györgyi levéltáros elnökli.

 

Az első világháború hódmezővásárhelyi következményeiről rendez közös emlékülést a Szeremlei Társaság és az Emlékpont szeptember 11-én, pénteken 16 órai kezdettel az Andrássy úti közgyűjteményben.

 

Az emlékülés az Emlékpont vasárnapig látogatható, Szanka József magángyűjteményéből válogató, az olasz front lövészárkainak, Doberdó poklának világát bemutató Fronthétköznapok című első világháborús kiállításának záró rendezvénye.  

 

A konferencia részletes programja:

 

 

Olvassa el ezt is!

Minden sors egy megírandó regény

Minden sors egy megírandó regény

A vártnál jóval többen voltak kíváncsiak Csorbáné Tóth Marianna és Nagy Gyöngyi beszélgetésére szeptember 8-án az Emlékpontban. Képekkel!
Megépülhet a Budapest-Belgrád szupervasút

Megépülhet a Budapest-Belgrád szupervasút

A beruházás keretében kétvágányúvá teszik és villamosítják a vasútvonalat, és a vonatok a 160 kilométer/órás sebességet is elérhetik.
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása

Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása

A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.
A hibátlan teljesítmény tornagyőzelmet hozott

A hibátlan teljesítmény tornagyőzelmet hozott

Hat utánpótlás csapat részvételével rendezték meg január 25-én a KESI-Kupát Kecskeméten az U13-as leány korosztály számára.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Egy színes egyetem színes programsorozata
Egy színes egyetem színes programsorozata Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.