Kultúra, oktatásÚjabb díjat alapítottak

2013. szeptember 3., kedd
 
Újabb díjat alapítottak

Hódmezővásárhely és a Magyar Művészeti Akadémia fiatal, 35 éven aluli képzőművészeknek odaítélhető díjat alapított, amelynek alapító okiratát ma délelőtt írták alá a Tornyai János Múzeumban.

 

 

 


Augusztus elején írtuk, hogy a mára Európa élvonalába tartozó és egyedül a Velencei Biennálle-hoz hasonló múlttal rendelkező Őszi Tárlat folyamatos fejlődése a díjazásban is megnyilvánul, hiszen az egykoron alapított Tornyai Plaketthez mára egymillió forint nettó díjazás is jár. Idővel további díjak sorával bővítették az Őszi Tárlatot. Legutóbb a Fiatal Művészek 250 ezer forintos díjával. Almási István polgármester augusztus elején egy sajtótájékoztatón bejelentette, Rudnay Gyula, az 1957-ben elhunyt Kossuth-díjas festőművész örökösei jóváhagyásával, az alföldi festőiskola jeles képviselőjének nevét viselő díjat is átadnak ettől az évtől. A sajtó jelenlétében, ennek a díjnak az alapítási ceremóniája zajlott ma délelőtt a Tornyai János Múzeumban.

A Fiatal képzőművészek támogatására alapított Rudnay Gyuláról elnevezett ösztöndíjat első alkalommal a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján, október 6-án adják át. Mint azt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ösztöndíj létrehozásával kapcsolatban elmondta: a Vásárhelyi Őszi Tárlat különleges helyzetben van, hiszen a hazai kortárs képzőművészetet bemutató kiállítások között, hat évtizedes múltra tekint vissza. Mint mondta, az idei seregszemlére rekord számú, 768 alkotás érkezett, közülük a zsűri 194 művész 262 alkotását válogatta be a tárlatra.

Almási István polgármester arról beszélt hogy a fiatal képzőművészek ösztönzésére alapították a Fiatal Festőművészek Nívódíját, amely 250 ezer forintos támogatással jár és egy kamaratárlat lehetőségével. Tavaly adták át először és végzős festő szakos hallgatók nyerhetik el. Az idei évtől a magyar képzőművészeti vagy iparművészeti egyetemen, főiskolán végzett, szintén 35 év alatti művészei pályázhatnak az egyéves ösztöndíjra. Az önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia által létrehozott, Rudnay Gyula, Kossuth-díjas festőművész nevét viselő ösztöndíj havonta százezer forinttal jár, amelyet fele részben az akadémia, fele részben a város nyújt.

A díjról szóló okirat aláírása előtt Fekete György, az alapítása óta sok vihart megélt, egyes vélemények szerint a művészeti szabadsággal ellentétes szervezet, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, az Akadémia nehéz feladatokat lát el, amikor nyolc művészeti ág képviseletét látja el, és különösen örül, hogy egy ilyen rangos kiállítás, mint az Őszi Tárlat egyik díja alapításának részesei lehetnek.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vásárhelyi lakosságnak csapadékvízért nem számláznak

A vásárhelyi lakosságnak csapadékvízért nem számláznak

Akik eddig is engedéllyel a csapadékvizet a szennyvízcsatorna-hálózatba bocsátották, számukra ezután is számlázni fognak. A lakossági felhasználókat mindez nem érinti.
Idén még többen kezdik a tanévet

Idén még többen kezdik a tanévet

Hódmezővásárhely évszázadok óta őrzi a Dél Alföld mezőgazdaságában kivívott rangját, ami minden bizonnyal így lesz továbbra is, és ehhez szükség van a magasan kvalifikált agrármérnökökre. Képekkel!
Veszélyes játéknak tartják

Veszélyes játéknak tartják

Találos kérdés: a 68 betegséget érintő 176 tanulmány, például a víz gyógyító memóriája, hány esetben találta hatásosnak az alkalmazott homeopátiás kezelést.   

Idén két újabb név került a dicsőség falra

Idén két újabb név került a dicsőség falra

A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.
 
Hová lett februárból két nap?
Hová lett februárból két nap? Évente egyszer feltehetjük a kérdést, kinek köszönhető, hogy a február hónap lerövidült? A válaszért a Római Birodalomba kell visszamenni.