
Augusztus 19-én 10 órakor a Fekete Sas Vörös szalonjában zárt ajtók mögött kezdi meg a zsűri a borverseny győzteseinek, illetve Hódmezővásárhely Borának kiválasztását, amely aztán egy évig képviseli a várost.
Az öttagú szakmai borbírák mellett, társadalmi zsűri is dönt Vásárhely boráról. A kiválasztáshoz Koszó Péter alpolgármester, Nagy Imre múzeumigazgató, Blazovich Péter múzeumigazgató, Sonkoly Tibor festőművész és Bónus István vállalkozó teszi hozzá saját objektív és szubjektív benyomását.
Maga a borverseny szigorú szabályok szerint zajlik. Ennek pontosan leírt forgatókönyve, vagy mondhatnánk: forgatókönyve van. A borokat az előkészítő bizottság a kóstolási sorrendnek megfelelően rendszerezi. Ez egy igen fontos, nagy szakmai tapasztalatot igénylő feladat. Nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a bírálók milyen sorrendben kóstolják a borokat, miután egy intenzív illattal-zamattal rendelkező bor után egy könnyedebb, elegánsabb bor nagyon nehezen értékelhető. A besorolásnak alapvető elvei - a teljesség igénye nélkül- a kóstolás sorrendjében: fehérbor, rozébor, vörösbor. Ebben a három kategóriában hirdették meg a hódmezővásárhelyi borversenyt. A kérdés még nyitott, hogy az augusztus 20-i Kossuth téri borfesztiválra érkező 17 pincészet hány bort nevez be.
A bírálást 5 főből álló bizottság végzi. Az ilyemkor szokásos elvárás, hogy a helyiség tiszta levegőjű, természetes fénnyel megvilágított szoba legyen, ahol lehetőleg valamennyi bíráló számára külön asztal biztosított. A bor színének és tisztaságának elbírálásához gyertyát gyújtanak az asztalon. Ezek a tulajdonságok - a gyertya lángja elé helyezve a borospoharat, érzékelhetők a legjobban. A bíráló számára ezen felül ásványvizet, jellegtelen sajtot és kiflit adnak az egyes borok után az ízek semlegesítésére. Természetesen szükség van vödörre a bor kiköpéséhez, és kiöntőre a pohárban maradt bor számára.
A befolyásolhatóságot kiküszöbölendő, a kóstolási sorrendnek megfelelően kancsóból, teljesen letakart palackból, vagy a bort az előkészítő helyiségben poharakba töltve szolgálják fel. A borbíráló először a bor tisztaságát, színét, megjelenését vizsgálja. Ezt követően a kóstoló a bort pohárban megforgatva, - hogy az illat anyagok minél jobban felszabaduljanak - a pohárba röviden, mélyet szippantva a bor illatát értékeli. Egy kortyot a szájba véve azt jól megforgatja, hogy az a száj minden részéhez eljusson, esetleg levegőt is átszíva a boron értékeli az íz és a zamatanyagokat. Egész kis kortyot lenyelve állapítja meg a zamatanyagok összetételét és tartósságát.
Az első vásárhelyi borverseny végeredményét augusztus 19-én este 7 órakor hirdetik ki a Kossuth téri nagyszínpadon.
A VII. Hódmezővásárhelyi Bor- és Pálinkafesztiválról további cikk ITT!