Kultúra, oktatásTudás és kreativitás

2013. március 27., szerda
 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ negyedik éve hirdette meg a Dömötör János Művészettörténeti Versenyt, amelyet március 27-én délután rendeztek a Németh László Gimnázium, Általános Iskola könyvtárában.

 

Fotók: VH


A névadónak, a 87 esztendős korában 2009-ben elhunyt Dömötör Jánosnak elévülhetetlen szerepe volt az alföldi művészet értékeinek feltárásában és bemutatásában. Nagy hozzáértéssel, szorgalommal és alapossággal vette számba szeretett városának művészeti értékeit. Ezért talán az sem meglepő, hogy a róla elnevezett vetélkedés zsűrijében helyett kapott fia, Dömötör Mihály fotóművész, Hegedűsné Dékány Magdolna, aki évtizedekig a város művészeti referense volt, Szenti Tibor néprajzkutató, Hézső Ferenc festőművész és Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési központ igazgatója. Vagyis az öt iskola versengő diákjai talán nem is gondolták, hogy tudásukat, ügyességüket Hódmezővásárhely művészeti életének legszakavatottabb személyiségei bírálják el.

Természetesen idén is Zoltai Attila festőművész, a vetélkedőnek otthont adó iskola rajztanára adta a képzőművészet gyakorlati feladatát, a francia impresszionizmust. És hogy ne legyen egyszerű, a csapatok egy-egy tagjának a képet apró, pontszerű ecsetvonásokból, azaz pointilista stílusban kellett elkészíteni. Egyébként a kor egyik legismertebb pointilista festőművésze Georges Seurat volt.  

 

Idén is a város középiskoláinak 9-12. évfolyamos tanulói, négy fős csapatokkal indultak. A tavalyi évhez hasonlóan a vendéglátó Németh László iskola két csapata, a Kalmár csapata,  a Gregus Máté és - a tavalyi év kihagyása után,- a Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata mérte össze tudását

 

Az előzetesen elkészített fényképvázlatok mellett, többek között teszt, lexikális tudást igénylő életrajzi témák, kép-, és zenefelismerés és az impresszionista stílusban elkészített képre kapott pontok összessége adta ki a nyertes csapatok sorrendjét.    

 

Eredmények:


   I. helyezett:  NLG A csapat: Földházi Boglárka, Gyüre Lilla, Túri Ágnes és Csernák Attila

     felkészítő tanár: Zoltai Attila

 

 II. helyezett: NLG B csapat: Miklós Daniella, Szabó Imola, Szalkai Klaudia, Rusznyák Szófia és Csókay

     Miklós 

    felkészítő tanár: Zoltai Attila

 

III. helyezett: Bethlen G. Ref. Gimn. : Bódai Eszter, Koncz Barbara, Kovács Emese Réka, Szabó Hajnalka

    felkészítő tanár: Csorba Linda

 

IV. helyezett: HISZK Kalmár tagintézmény: Csende Gabriella, Piti Fruzsina, Hugyik Dávid, Király Dávid,  

     Molnár  Norbert

    felkészítő tanár: Bozsér Zsolt

 

V. helyezett: HISZK Gregus Máté tagintézmény: Forrai Alexandra, Fulai Dorottya, Nagy Attila, Zeitler Norbert  

   felkészítő tanár: Fülöp Ildikó

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Messze volt még az ínyencek kora - Gasztrotörténelem

Messze volt még az ínyencek kora - Gasztrotörténelem

A feljegyzések szerint az első amatőr szakács Jákob volt, és az első gasztronómus pedig az öccse Ézsau. Felesége, Rebeka csapnivalóan főzőtt.

Gasztronómiai utazás, ma is elkészíthető római kori receptekkel. 

A Hód Fitness Magyarország legeredményesebb egyesülete 2012-ben

A Hód Fitness Magyarország legeredményesebb egyesülete 2012-ben

A rangos elismerés nem minden alap nélküli, hiszen a Vásárhelyi Hírek tavalyi egész évben szinte kivétel nélkül dobogós versenyeredményeikről tudósított.
Hová lett februárból két nap?

Hová lett februárból két nap?

Évente egyszer feltehetjük a kérdést, kinek köszönhető, hogy a február hónap lerövidült? A válaszért a Római Birodalomba kell visszamenni.
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán

Kettős Kosársuli győzelem Óbudán

Felnőtt- és U20-as együttesünk is végletekig kiélezett, a bajnokság szempontjából nagyon értékes meccseket nyert meg a Kaszások Sportcsarnokban.
 

És ezt már olvasta?

Közel kétezer fertőzött volt eddig Vásárhelyen
Közel kétezer fertőzött volt eddig Vásárhelyen A most megjelent adatsor szerint összességében a fertőzöttek számával a középmezőnyben helyezkedik el Vásárhely.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Kettős győzelem a nyugati végeken
Kettős győzelem a nyugati végeken Győzni ment Sopronba a Kosársuli, de ezért kőkeményen meg kellett dolgozniuk. Talán a rutinjuk és a hosszabb kispaduk döntött.
 
Új trend a dupla menetrend
Új trend a dupla menetrend Két hétig mindenki számára ingyenesek az új helyi buszjáratok Hódmezővásárhelyen. A Volánbusz változatlanul üzemelteti a helyi járatait.
 
Könnyes szemmel rabolt
Könnyes szemmel rabolt A vádlott a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban. Kilenc évet kért az ügyész a két fegyveres rablásért.
 
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak Az online térben megrendezett Diákok Őszi Tárlatára különösen magas volt az érdeklődés az általános iskola alsó tagozatos diákjai és a középiskolások körében. Díjazottak névsora.
 
Régészek a nyomvonalon
Régészek a nyomvonalon A Tornyai János Múzeum régészeinek eredményei újabb apróbb mozaikokkal gazdagították a Hódmezővásárhely múltjáról alkotott ismereteket.