Kultúra, oktatásTudás és kreativitás

2013. március 27., szerda
 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ negyedik éve hirdette meg a Dömötör János Művészettörténeti Versenyt, amelyet március 27-én délután rendeztek a Németh László Gimnázium, Általános Iskola könyvtárában.

 

Fotók: VH


A névadónak, a 87 esztendős korában 2009-ben elhunyt Dömötör Jánosnak elévülhetetlen szerepe volt az alföldi művészet értékeinek feltárásában és bemutatásában. Nagy hozzáértéssel, szorgalommal és alapossággal vette számba szeretett városának művészeti értékeit. Ezért talán az sem meglepő, hogy a róla elnevezett vetélkedés zsűrijében helyett kapott fia, Dömötör Mihály fotóművész, Hegedűsné Dékány Magdolna, aki évtizedekig a város művészeti referense volt, Szenti Tibor néprajzkutató, Hézső Ferenc festőművész és Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési központ igazgatója. Vagyis az öt iskola versengő diákjai talán nem is gondolták, hogy tudásukat, ügyességüket Hódmezővásárhely művészeti életének legszakavatottabb személyiségei bírálják el.

Természetesen idén is Zoltai Attila festőművész, a vetélkedőnek otthont adó iskola rajztanára adta a képzőművészet gyakorlati feladatát, a francia impresszionizmust. És hogy ne legyen egyszerű, a csapatok egy-egy tagjának a képet apró, pontszerű ecsetvonásokból, azaz pointilista stílusban kellett elkészíteni. Egyébként a kor egyik legismertebb pointilista festőművésze Georges Seurat volt.  

 

Idén is a város középiskoláinak 9-12. évfolyamos tanulói, négy fős csapatokkal indultak. A tavalyi évhez hasonlóan a vendéglátó Németh László iskola két csapata, a Kalmár csapata,  a Gregus Máté és - a tavalyi év kihagyása után,- a Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata mérte össze tudását

 

Az előzetesen elkészített fényképvázlatok mellett, többek között teszt, lexikális tudást igénylő életrajzi témák, kép-, és zenefelismerés és az impresszionista stílusban elkészített képre kapott pontok összessége adta ki a nyertes csapatok sorrendjét.    

 

Eredmények:


   I. helyezett:  NLG A csapat: Földházi Boglárka, Gyüre Lilla, Túri Ágnes és Csernák Attila

     felkészítő tanár: Zoltai Attila

 

 II. helyezett: NLG B csapat: Miklós Daniella, Szabó Imola, Szalkai Klaudia, Rusznyák Szófia és Csókay

     Miklós 

    felkészítő tanár: Zoltai Attila

 

III. helyezett: Bethlen G. Ref. Gimn. : Bódai Eszter, Koncz Barbara, Kovács Emese Réka, Szabó Hajnalka

    felkészítő tanár: Csorba Linda

 

IV. helyezett: HISZK Kalmár tagintézmény: Csende Gabriella, Piti Fruzsina, Hugyik Dávid, Király Dávid,  

     Molnár  Norbert

    felkészítő tanár: Bozsér Zsolt

 

V. helyezett: HISZK Gregus Máté tagintézmény: Forrai Alexandra, Fulai Dorottya, Nagy Attila, Zeitler Norbert  

   felkészítő tanár: Fülöp Ildikó

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Messze volt még az ínyencek kora - Gasztrotörténelem

Messze volt még az ínyencek kora - Gasztrotörténelem

A feljegyzések szerint az első amatőr szakács Jákob volt, és az első gasztronómus pedig az öccse Ézsau. Felesége, Rebeka csapnivalóan főzőtt. Gasztronómiai utazás, ma is elkészíthető római kori receptekkel. 

A Hód Fitness Magyarország legeredményesebb egyesülete 2012-ben

A Hód Fitness Magyarország legeredményesebb egyesülete 2012-ben

A rangos elismerés nem minden alap nélküli, hiszen a Vásárhelyi Hírek tavalyi egész évben szinte kivétel nélkül dobogós versenyeredményeikről tudósított.
Erőszakkal kényszerítettek fiatal lányokat prostitúcióra

Erőszakkal kényszerítettek fiatal lányokat prostitúcióra

A pszichés és testi bántalmazások válogatott módszerekkel zajlottak, és ha a sértett megszökött, akkor újabb retorziókban volt része.
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen

Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen

A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.
 
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen Félezernél többen voltak kíváncsiak május 15-én délelőtt, a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület szervezésében megrendezett Korea napra.
 
Ballagás és Sárgulás a Mezőgazdaság Karon
Ballagás és Sárgulás a Mezőgazdaság Karon Május 13-án száznál több végzős hallgató búcsúzott – ha nem is véglegesen – az alma matertől a Szegedi Tudományegyetem  Mezőgazdasági Karán. Képekkel.