Kultúra, oktatásTudás és kreativitás

2013. március 27., szerda
 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ negyedik éve hirdette meg a Dömötör János Művészettörténeti Versenyt, amelyet március 27-én délután rendeztek a Németh László Gimnázium, Általános Iskola könyvtárában.

 

Fotók: VH


A névadónak, a 87 esztendős korában 2009-ben elhunyt Dömötör Jánosnak elévülhetetlen szerepe volt az alföldi művészet értékeinek feltárásában és bemutatásában. Nagy hozzáértéssel, szorgalommal és alapossággal vette számba szeretett városának művészeti értékeit. Ezért talán az sem meglepő, hogy a róla elnevezett vetélkedés zsűrijében helyett kapott fia, Dömötör Mihály fotóművész, Hegedűsné Dékány Magdolna, aki évtizedekig a város művészeti referense volt, Szenti Tibor néprajzkutató, Hézső Ferenc festőművész és Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési központ igazgatója. Vagyis az öt iskola versengő diákjai talán nem is gondolták, hogy tudásukat, ügyességüket Hódmezővásárhely művészeti életének legszakavatottabb személyiségei bírálják el.

Természetesen idén is Zoltai Attila festőművész, a vetélkedőnek otthont adó iskola rajztanára adta a képzőművészet gyakorlati feladatát, a francia impresszionizmust. És hogy ne legyen egyszerű, a csapatok egy-egy tagjának a képet apró, pontszerű ecsetvonásokból, azaz pointilista stílusban kellett elkészíteni. Egyébként a kor egyik legismertebb pointilista festőművésze Georges Seurat volt.  

 

Idén is a város középiskoláinak 9-12. évfolyamos tanulói, négy fős csapatokkal indultak. A tavalyi évhez hasonlóan a vendéglátó Németh László iskola két csapata, a Kalmár csapata,  a Gregus Máté és - a tavalyi év kihagyása után,- a Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata mérte össze tudását

 

Az előzetesen elkészített fényképvázlatok mellett, többek között teszt, lexikális tudást igénylő életrajzi témák, kép-, és zenefelismerés és az impresszionista stílusban elkészített képre kapott pontok összessége adta ki a nyertes csapatok sorrendjét.    

 

Eredmények:


   I. helyezett:  NLG A csapat: Földházi Boglárka, Gyüre Lilla, Túri Ágnes és Csernák Attila

     felkészítő tanár: Zoltai Attila

 

 II. helyezett: NLG B csapat: Miklós Daniella, Szabó Imola, Szalkai Klaudia, Rusznyák Szófia és Csókay

     Miklós 

    felkészítő tanár: Zoltai Attila

 

III. helyezett: Bethlen G. Ref. Gimn. : Bódai Eszter, Koncz Barbara, Kovács Emese Réka, Szabó Hajnalka

    felkészítő tanár: Csorba Linda

 

IV. helyezett: HISZK Kalmár tagintézmény: Csende Gabriella, Piti Fruzsina, Hugyik Dávid, Király Dávid,  

     Molnár  Norbert

    felkészítő tanár: Bozsér Zsolt

 

V. helyezett: HISZK Gregus Máté tagintézmény: Forrai Alexandra, Fulai Dorottya, Nagy Attila, Zeitler Norbert  

   felkészítő tanár: Fülöp Ildikó

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Messze volt még az ínyencek kora - Gasztrotörténelem

Messze volt még az ínyencek kora - Gasztrotörténelem

A feljegyzések szerint az első amatőr szakács Jákob volt, és az első gasztronómus pedig az öccse Ézsau. Felesége, Rebeka csapnivalóan főzőtt. Gasztronómiai utazás, ma is elkészíthető római kori receptekkel. 

A Hód Fitness Magyarország legeredményesebb egyesülete 2012-ben

A Hód Fitness Magyarország legeredményesebb egyesülete 2012-ben

A rangos elismerés nem minden alap nélküli, hiszen a Vásárhelyi Hírek tavalyi egész évben szinte kivétel nélkül dobogós versenyeredményeikről tudósított.
Suli buli

Suli buli

Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.