KözéletTavaly karácsony körül 49 tűzeset volt

2020. december 2., szerda
 
Tavaly karácsony körül 49 tűzeset volt

November végén meggyújtottuk az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel elkezdődött az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Pár apró, de fontos szabály betartásával ez az időszak is biztonságban telhet.

 

 

 

 

 

 

Figyeljünk arra, hogy a gyertyák alatt legyen tűzálló alátét. A koszorú környékén ne legyen semmilyen gyúlékony anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül. Tavaly negyvenkilenc lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt. Idén november 24-én Gádoroson vált lakhatatlanná egy nyolcvan négyzetméteres családi ház egy korán meggyújtott adventi koszorú miatt.

 

Az országos adatok azt mutatják, hogy ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. Naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta pedig meghal valaki lakástűzben.

 

Idén már több mint 6000 lakástűz volt, több száz ember szenvedett füstmérgezést, 86-an pedig életüket vesztették, közülük 71-en otthonukban.

 

A fűtési szezon kezdete óta országszerte huszonnégy áldozatot szedtek a lakástüzek, hatvan ember sérült meg.

A lakásokban keletkező tüzek legfőbb kiváltó oka a nyílt láng használata, az elektromos zárlat, a fűtőberendezések helytelen használata és a főzés. Több tragikus kimenetelű tűzesetben pedig az ágyban dohányzás okozott halálos kimenetelű balesetet. Advent idején az ünnepi koszorúk mécsesei is fokozott kockázatot jelentenek.

 

A Csongrád-Csanád megyei adatok alapján az október 15-én indult fűtési szezonban eddig 22 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az elmúlt hétvégén Csongrád-Csanád megyében egy férfi meghalt Makón, egy másik férfit pedig súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba Kiszomborról. November elején egy szegedi, Pálfi utcai tűzesetnél három embert, köztük egy csecsemőt is elszállított a mentőszolgálat.

 

A tűz a legtöbb esetben 1-2 négyzetméteres területet érintett, de volt ahol 120 négyzetméteren pusztítottak a lángok. Megyénkben eddig összesen 220 négyzetméternyi terület semmisült meg a tűzesetekben. A lakástüzek miatt eddig 60 egységünk végzett oltást a helyszíneken, a munkálatok összesen 18 óráig tartottak a lakástüzek helyszínén. Az esetek felében Szegedre riasztották a tűzoltókat, de több lakástűz volt Makón is. A kéményben lerakódott korom miatt négy esetben kellett beavatkozást végezniük a megyei egységeknek.

 

A Csongrád-Csanád megyei tűzesetek egyik helyszínén sem volt tűzjelző készülék. A hő-és füstérzékelők pedig bizonyítottan életeket és értékeket mentenek. A halálesetek megelőzhetjük  a füstérzékelő használatával. Egy jó minőségű füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelez, ekkor még sérülések nélkül ki lehet menekülni a lakásból. Füstérzékelővel a kár is sokkal kisebb lehet, hiszen minél hamarabb tudjuk riasztani a tűzoltókat, ők annál gyorsabban kezdik meg a mentést.

 
 
VH-CSMK
 

Olvassa el ezt is!

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
Dupla győzelem Bonyhádon

Dupla győzelem Bonyhádon

A Vásárhelyi Kosársuli  felnőttcsapata mellett az U20-asok is tökéletesen teljesítették a pénteki bajnoki feladatot. Megérdemelten van mindkét csapat az élmezőnyben.
Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Karanténban a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Rendhagyó módon megnyílt ám mégsem nyílt meg Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítása. Az idei díjazottak névsora.
A magányosság csábítása

A magányosság csábítása

A facebook-on megkérdezett 10 vásárhelyi nőből 3 nem fél a magányosságtól. Az egyedülállók száma emelkedik, 2021-re pedig világszerte 20 százalékkal nő majd az egyedül élők száma.

 

És ezt már olvasta?

Parádés játékkal verték a Békést
Parádés játékkal verték a Békést A végéhez közeledik az NB I/B Zöld csoportjának 2020/21-es szezonja. Előnybe került a Kosársuli a párharcban.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 18. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tél utáni tragikus füstölgés
Tél utáni tragikus füstölgés Ez a tél sem volt kivétel. Arányaiban Hódmezővásárhely is hozzájárul ahhoz, hogy majdnem annyian halnak meg nálunk évente a légszennyezők miatt, mint Kínában.
 
Gólya fogta nyuszi
Gólya fogta nyuszi Eddig csak a béka, egér, pocok volt terítéken. Most egy különleges fotósorozat szerint egy gólya nyúlra is vadászik. Nincs happy end! Képekkel!
 
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre
Álmainak és képzeletének pillanatai kerülnek a képekre Szabó Klára Petra Tornyai-plakettes képzőművész fogadta a látogatókat és tartott gondolatébresztő bemutatót Solo című egyéni kiállításán.
 
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat
Május 4-től látogatható az Őszi tárlat Négy új időszaki kiállítás válik (végre) látogathatóvá május 4-étől Hódmezővásárhelyen, a koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldását követően.
 
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma
Megvan a háromnapos kiállítás idei dátuma Ősszel rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napokat, valamint lesz Juhásztalálkozó is.