
Lehet, hogy azoknak az érdeklődőknek is külön kategóriát kellene kiírni, akik megállják nyeldeklés nélkül, a vasárnapi Vásárhelyi Ízők Fesztivált. Ugyanis idén több kategóriában bográcsos és parázson sült finomságok versengenek egymással Hódmezővásárhelyen az Árpád utcai Tájházban.
Képünk a tavalyi fesztiválon készült (Fotó: VH)
Ám mielőtt még nagyon rákészülnénk a Szent Mihály-naphoz kötődő birka, kecske és marha étkekre, Sonkoly Ágnes a rendezvény szervezője elmondta, vásárolni nem lehet, viszont kóstoltatást terveznek. Az előnevezések alapján szeptember 29-én délelőtt 10 órától tíznél több bográcsban főznek és legalább ugyanennyi csapat – szó szerint - sütögeti a pecsenyéjét. A zsűri 13 órakor hirdet eredményt. A tavalyi – igen sikeres - első ilyen fesztiválra felkért és nyilvánvalóan kritikus ízlelőbimbókkal megáldott hozzáértők, Csáki Zsolt, a Dél-Alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság elnöke, valamint Farkas Miklós a HISZK Corvin Mátyás iskola szakoktatója és Benkő László, a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület elnöke hozza meg a döntést a legjobb étkekről.
Mint azt Sonkoly Ágnes a Vásárhelyi Híreknek elmondta, külön kategória, a ’Vásárhelyikum’ győztesét is kihirdetik, amelyen a hungarikum mintájára, egy speciális, Hódmezővásárhely és vonzáskörzetének tradícióihoz leginkább kötődő étel jöhet számításba.
A vasárnapi – az állattartáshoz, a Szent Mihály-napi behajtáshoz kapcsolódó - kulináris rendezvényt kikiáltották CittaSlow napnak is, vagyis annak a mozgalomnak, amely a nyugodt, kényelmes, élhető város elképzelést szeretné megvalósítani, és amelynek 2010 óta Hódmezővásárhely is tagja.
Vasárnap a résztvevők nem biztos hogy lassan, kényelmesen, és nyugodtan fogják enni a kóstolásra kínált sok finomságot, igaz, mozgalom nélkül is tudjuk, hogy úgy egészségesebb lenne. Viszont lehet CittaSlow módra nagyokat nyelni.
Kapcsolódó cikkünk: