











Szombaton délelőtt, már a helyszín megközelítése sem volt könnyű, a Tájház körüli parkolók mind megteltek. A bejárat közelébe érve, pedig a kerítés mentén felállított bográcsokban rotyogó ételek illatának élvezete miatt lassítottak a Szent Mihály –napi Ízök és Dörölye Fesztiválra tartó érdeklődők.
Fotók: VH
A kapun belépve sem változott a helyzet, annyi különbséggel, hogy itt már a paprikás-fűszeres illatokhoz, sütemény és tésztafőzés jellegzetes szaga társult. Tucatnyi asztalnál volt ahol gyúrták, kenték, volt ahol töltötték, vagy éppen kimerték a forróvízből…a dörölye specialitásokat. Volt aki buktát, pitét, lepényt készített. Egyvalamiben minden érdeklődő egyetértett: „mindent meg kell kóstolni, morzsányi sem veszhet kárba!”
Valóban kóstoló volt ez több értelemben is, hiszen a zenés, táncos, vidám hangulatú főzőverseny eredményét mindenki megízlelhette, de egyúttal egy hagyományteremtőnek szánt programba is belekóstolhattunk. Mint ahogy ezt Sonkoly Ágnes, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezője elmondta: „Évek óta dédelgetett tervünk „főpróbája” az idei fesztivál, ugyanis tradicionális ízeket gyűjtünk, beleértve recepteket is és egy szakmai zsűri értékeli a benevezett csapatokat, majd jövőre a speciálisan vásárhelyi ízek egy nagy program formájában kerülnek ismét terítékre, mégpedig egy országos szintű rendezvényként.
A hódmezővásárhelyi Tájházban évente megrendezett nagysikerű Dörölye Fesztiválok szervezője azt is elmondta, elfeledett, hagyományos ízvilágot szeretnének feleleveníteni, mint ahogy már most is, a hungarikum mintájára, egy speciális, az itteni tradíciókhoz leginkább kötődő különlegességekben is gondolkodnak, amit „vásárhelyikum” –nak neveztek el.
Arra a kérdésre, milyen ételek aspirálhatnak, Sonkoly Ágnes elmondta, a leves, a főétel, és az édesség, vagyis sütemény kategóriában, illetve a Szent Mihály nap kapcsán a bográcsos ételekkel is lehetett nevezni. „Vagyis még nem lehet tudni, hogy a 30 induló étel közül melyik lesz a vásárhelyikum. A szakmai zsűri idén is gondosan mérlegel, most még erősítésként, a főzőversenyek, fesztiválok gyakori vendége Csapó Géza egykori olmpikon is besegít”, mondta Sonkoly Ágnes.
Az 1972-es müncheni olimpia harmadik, az 1976-os montreali olimpia második helyezett kajakosa, a hetvenes évek magyar kajakozásának meghatározó alakja volt Csapó Géza. Volt olyan világbajnokság, amelyen három számban nyert, tizenháromszor bajnok lett, a magyar válogatott meghatározó tagja volt 1969 és 1980 között.
A most 62 éves Csapó Géza zsűri elnök, Csáki Zsolt, a Dél-Alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság elnöke, valamint Farkas Miklós a HISZK Corvin Mátyás iskola szakoktatója és Benkő László, a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület elnöke 30 ételből választotta ki a nyerteseket, és persze a legjobb dörölye készítő „brigádot”, amely idén az Erzsébeti Olvasókör lett.