Kultúra, oktatásSzakrális világ, modern ábrázolással

2019. szeptember 24., kedd
 
Szakrális világ, modern ábrázolással

A Tornyai János Múzeumban megkezdődött a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat kísérőkiállításainak rendezése. A tavalyi seregszemlén a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Fiatal Festők Nívódíjával jutalmazott Rózsa Luca Sárának (képünkön) október 5-én, a Vásárhelyi Őszi Tárlat vernisszázsát követően nyílik kiállítása, melynek anyagát és koncepcióját sajtóbejáráson ismerhették meg a média munkatársai.

 

 

 

 

 

 

 

– A Vásárhelyi Őszi Tárlat lehetőséget ad a fiatal alkotóknak nemcsak a bemutatkozásra, de a hazai viszonylatban magas összegű díjak révén szakmai presztízsük emelkedése mellett alkotói tevékenységük támogatására is – mondta el a bejáráson Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója. Hagyományosan, a Vásárhelyi Őszi Tárlatokkal egyidőben az előző év Őszit Tárlatának kiemelt díjazottjai önálló kiállítást rendezhetnek a vásárhelyi múzeum időszaki kiállítótermeiben.

 

A Képzőművészeti Egyetemen végzett Rózsa Luca Sára fiatal kora ellenére aktív és ismert szereplője a hazai művészeti életnek, rendszeresen állít ki Budapesten, és művei egyre ismertebbé válnak a vidéki befogadóközönség számára is  – mondta el a festőművészről Képiró Ágnes. A Tornyai János Múzeum művészettörténésze kiemelte, hogy az alkotó kiállításra kerülő tíz nagyméretű, több négyzetméteres festménye kiforrott és kifinomult alkotói világról tanúskodik, s ezek létrehozása során nemcsak a festészet klasszikus eszközeit használja a fiatal művész. A hatalmas vásznakra festett olajképeken helyenként megfigyelhető a festékspray használata, valamint az ecsethasználat mellett az alkotó gyakran fokozza képei gesztusait tenyerének, ujjbegyeinek felületformáló mozdulataival.

 

Rózsa Luca Sára a díjazottak kiállítására az elmúlt egy év során elkészült alkotásaiból válogatott, címként a keresztény világ legismertebb imája, a Miatyánk angol nyelvű változatából vett idézetet választotta. A tárlat címe, Thy will be done, azaz Legyen meg a te akaratod is jelzi, hogy a képek kiindulási pontja a vallási ikonográfia, amelyhez a reneszánsz portréfestészet egyfajta újragondolása csatlakozik az alkotások vizuális megfogalmazásakor – fogalmazta meg a művész.

 

Az október 5-én, délben nyíló és közel kétszáz művet felvonultató 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat már készen áll a látogatók fogadására az Alföldi Galériában. A tárlat katalógusa – Képiró Ágnes művészettörténész, a tárlat társkurátora előszavával – már a nyomdában van.

 

A megnyitót követően, délután fél kettőkor kezdődik a Tornyai János Múzeumban a tavalyi kiemelt díjazottak, a Tornyai-plakettes Ámmer Gergő szobrászművész, a Rudnay-ösztöndíjat nyert Kaliczka Patrícia festőművész és a Fiatal Festők Nívódíjával jutalmazott Rózsa Luca Sára festőművész önálló kiállításainak vernisszázsa.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon

Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon

Minden eddiginél több oktató, kutató és hallgató várja minden eddiginél több programmal az érdeklődőket Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Az MGK részletes programja.
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény

Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény

Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi tárca és a kórház  tavalyi megállapodása értelmében jelentős fejlesztések elé néz az intézmény.
Francia kadétok Vásárhelyen

Francia kadétok Vásárhelyen

Csapatgyakorlaton vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő

Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő

Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 

És ezt már olvasta?

Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.