
A Bethlen testvériskolájából, a holland sajtkészítés egyik fellegvárából, Gauda városából érkezett diákok és tanáraik kíváncsiak az igazi alföldi juhsajtra.
Képünkön Dani János és standja, gomolyákkal (Fotó: VH)
Vásárhelyre érkezett a hollandiai Gouda református gimnáziumának egyik osztálya. A diákok tanáraikkal a Bethlen Gábor Református Gimnáziummal két éve indult testvériskolai csereprogram keretében vendégeskednek a városban. Már a második alkalommal jött a Driestar Collège tanár- és diákcsapata, viszonozva a vásárhelyiek kétszeri hollandiai látogatását.
A gaudai középiskolások ismerkednek a város és a környék nevezetességeivel, többek között az Alföldi Állattenyésztési Kiállítás és Mezőgazda Napok érdekességeivel.
A sajtkedvelők körében ismerősen csengő holland városból érkezettek - talán nem is véletlenül - különleges csemegeként szeretnék megkóstolni az alföldi magyar gazdák tejtermékeit, sajtjait, összevetve azokat szülővárosuk ízeivel. Erre lehetőség nyílik április 24-én az Állattenyésztési Napok nyitónapján, ahol Dani János juhsajtkészítő standjánál vendégei lesznek igazi házias sajtok kóstolójára.
Dani János, aki egyébként több mint tíz éve állandó árusítója a Szent György-napi Juhásztalálkozóknak, a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a hollandoknak többféle sajtot, elsősorban az ízesített juhsajtokat és persze az elmaradhatatlan gomolyát kínálja majd.
Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a holland sajtokról, azt mondta, a magyaroknak drágák, de szerinte nem is ér annyit, amennyibe kerül. Hozzátette elvitathatatlan a holland sajtkészítő tudás, amelynek legalább 800 éves tradíciói vannak.
A Makó-Rákoson gazdálkodó Dani János családjának minden tagja valamilyen formában részt vesz a juhászatukban. Elmondása szerint 7-8 generációra, az 1800-as évekig visszamenőleg biztosan tudja, hogy a családjuk juhtenyésztéssel, juhsajt készítéssel foglalkoztak.