SportRapcsák András Sakk Emlékverseny tizennegyedszer

2015. augusztus 3., hétfő
 
Rapcsák András Sakk Emlékverseny tizennegyedszer

2002-ben rendezték először Hódmezővásárhelyen, a néhai polgármesterről, dr. Rapcsák Andrásról elnevezett sakk emlékversenyt. Az idén tizennégy éves verseny augusztus 2-án vasárnap délelőtt volt a Fekete Sasban.

 

 

 

 

A névadó nemcsak neves politikus, hanem ponterős csapatjátékos volt, a 64 fekete-fehér mező titkait jól ismerte, s behatóan tanulmányozta a sakk szakirodalmát, székházat alapított, s ha kellett, szponzorálta egyesületét. (Emlékező írásunk a néhai polgármesterről ITT olvasható!)

 

Idén a XIV. Dr.Rapcsák András Sakk Emlékversenyen 75 nevezés volt. Minden évben - így idén is - a megnyitón részt vett a Rapcsák család is.

2012-ben 69, 2013-ban 75 sakkozó, tavaly pedig 106 játékos ült asztalhoz.

Hasonlóan az elmúlt évekhez, nemcsak Vásárhelyről, hanem az ország szinte minden részéből érkeztek. 75-en kezdtek neki a 9 fordulós 2x15 perces játékidejű partiknak.

 

A meghívottakat először Botka Péter a Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sportegyesület elnöke, valamint Hegedűs Zoltán alpolgármester köszöntötte, aki méltatta a verseny névadójának emberi, sportolói nagyságát. A bajnokság sikeres lebonyolításához szükséges játékvezetői teendőket Seres László nemzetközi versenybíró látta el.

Az emlékversenyen több vásárhelyi ifjúsági játékos is elindult, akik közül az óvodás korú Megyaszai Balázs július 25-én Budapesten meghívásos versenyen – Szuperkupán – vett részt, ahol a 2008-as, vagy még fiatalabb születésű játékosok versenyében első helyezést ért el.

 

A másik hasonlóan ügyes versenyző a 8 éves Venicz Levente volt, aki Szegeden a július 23-a és 26-a között megrendezett IX. Bezdán Nemzetközi Emlékversenyen elnyerte a legjobb 14 éven aluli versenyzőnek járó díjat.

 

Részt vett a versenyen Márkus Molli Amina, a Magyar Korcsoportos Bajnokság 8-év alatti lányok korosztályának 2. helyezettje is, akinek ez az emlékverseny remek felkészülési alkalom volt, hiszen ő részt vesz a szeptember végén Horvátországban Porec-ben a Korcsoportos Európa bajnokságon.

 

 

Eredmények:

 

A versenyt esélyeshez méltóan kimagasló, 100%-os teljesítménnyel Balog Imre nemzetközi nagymester nyerte. (Pénzügyőr SE) 9 pont,

 

2.Izsák Gyula (Kőbánya SC) 7,

 

3.Tatár Kiss Szabolcs (Makói SVSE) 7,

 

4.Botka Péter (Vásárhelyi Pákozdy Ferenc SSE) 6,5,

 

5.Nagy Dániel (Szegedi Maróczy SE) 6,5,

 

6.Restás Péter (Makói SVSE) 6,5.

 

Legjobb ifjúsági versenyző: Varga Tamás (Békési TE) 5,5.

 

Legjobb amatőr (értékszám nélküli) versenyző: Melján Dávid Gergő 4,5.

 

Legjobb vásárhelyi felnőtt versenyző: 1.Borsi Imre 6,5 pont, 2. Ádók János 6, 3.Ábrahám Zoltán 5 pont.

 

Legjobb vásárhelyi ifjúsági versenyző: Venicz Levente (Németh L. Ált. Isk. 1. oszt.)

 

Olvassa el ezt is!

Csillogó vásárhelyi vizes-arany

Csillogó vásárhelyi vizes-arany

Érdekesség, hogy 6 nyertes meccsük mindegyikén tíznél több gólt dobtak, egy kivételével éppen kétszer többet, mint ellenfeleik.
Hűségért kedvezményes illúzió

Hűségért kedvezményes illúzió

Azt is tudják, mi az alsógatyánk mérete, cserébe sokszor azt a terméket kapja, amit egy szimpla leárazás eredményeként egyébként is megkapna.
Elindult az egyetemi tanév is

Elindult az egyetemi tanév is

Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott

Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.