
Háromféle étel versenyén lehetnek szem és fül, - valamint nem utolsó sorban orr - tanúi a vásárhelyeik szeptember 26-án, a reggel kezdődő Ízök Fesztiválján.
Fotó: VH
A kulináris élvezetek hétvégéjén a jelentkező csapatok táskaleves, birka- és marhapörkölt és túrós lepény „versenyszámokban” mérik össze tudásukat, egyúttal a fenséges illatokkal igen intenzíven bombázzák majd meg az érzékszerveinket. Mert bizony, a „mezei érdeklődők” csak nézői lehetnek a versenynek, legfeljebb kóstolót kaphatnak.
Azért aggódni nem kell, hogy éhen maradunk, mert igazi vásári forgatag is várja majd a vásárhelyieket.
Minderről szeptember 22-én délelőtt sajtótájékoztatón Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ vezetője beszélt. Mint mondta, a Kossuth térre tervezett kétnapos fesztiválon sokféle program lesz. A gyerekeket kézműves foglalkozás, kenyérlángos készítés, állatsimogató és meseelőadások várják. Az érdeklődők előadásokat hallhatnak a népi ételek hagyományos elkészítéséről.
A főzőverseny három kategóriája természetesen jellegzetesen vásárhelyi ételek, mert hát a hagyományok ápolása is a lényege az Ízök Fesztiváljának. Erről már Benkő Zsolt önkormányzati képviselő beszélt a sajtótájékoztatón.
Ahogy fogalmazott, a két évvel ezelőtt a Tájházban elindított fesztivállal azt szeretnék, hogy megőrizzük a hagyományokat, hogy minél többen ismerjék meg nagyanyáink főztjeit.
A kulináris élvezetek mellett a kultúra is helyet kap: szombaton a városközpontban adnak randevút egymásnak a környező települések fúvószenekarai, a fesztivál színpadán fellép Why Not és a Twentees, a tájházban késő éjszakáig szól a dorombmuzsika.
A vasárnap délelőtti meseszínházat követően a tradicionális ételek mai tálalásáról lesz szó, valamint délután koncertet ad az Otrosinka duó és Popart.
Részletes program: